Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$61.015
% 1.40
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.015
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Shiba Inu (SHIB) Token Nedir?

Shiba Nedir

Shiba Inu bir şaka yani MEME tokeni olarak başlamıştır. Nitekim zaman içerisinde kendi ekosistemini geliştirmiş ve metaverse olmuş bir projedir. Kripto piyasasına ”Doge Killer” yani Doge Coin projesinin ezeli rakibi olması için sürülmüştür. Ek olarak metaverse NFT oyun arayüzü ve ShibSwap gibi DeFi hizmetleri verir. Her ekosistem gibi kendi para birimi olan $SHIB $BONE $LEASH gibi tokenları kullanır. SHIB token ERC-20 ağının bir üyesidir. MEME tokenları 2019 yılından itibaren revaçta olan fakat genel anlamda Shiba Inu ve Doge gibi birkaç proje haricinde kripto ekosistemine bir katkı sağlamayan ürünlerdir.

Bugün sizlerle Shiba Inu Nedir? SHIB Token Nedir? Shiba Inu Metaverse Nedir? sorularının cevaplarını öğreneceğiz. Hazırsanız başlayalım!

Shiba’nın Kurucusu Kimdir?

2020 yılında Ryoshi takma adlı ve kendi tabiri ile bağımsız bir kriptocu tarafından kurulmuştur. Fakat tamamı ile ShibArmy adlı merkeziyetsiz topluluğa aittir. Merkezi olmayan topluluklara karşı büyük bir ilgisi olan Ryoshi yine kendi tabiri ile sıfırdan başlayarak ve sıfır masraf ile bir kripto para birimi ve topluluk yaratmanın nasıl birşey olacağını düşünmeye başladı. Nitekim arkadaşları ile birlikte projenin geliştirilmesi sırasında token alokasyonu yapılmamasına karar kılındı.

Yani ne oldu? Eğer herhangi bir kripto projesine bakarsanız, orada token alokasyonu tablosu yüzde bilmem kaç takım üyelerine, yüzde bilmem kaç reklam ve pazarlamaya, vesaire diye gider. Fakat Shiba için bu durum aynı değil! Tam aksine Ryoshi bu projenin tamamen topluluğa ait olması ve yönlendirilmesi için kendisini sıradan bir yatırımcı olarak projeye dahil etti. Bu neticede bir token alokasyonu olmadığı için ilerleyen zamanlarda pazarlama ve token listeleme için Ryoshi ile irtibata geçen reklamcılar(influencer) ve borsalara bir ödeme yapmak zorunda kalmadı.

Shiba Inu bugün ilk 20 kripto para arasında bulunan 2. şaka tokenıdır.

Shiba Ekosistemi Nedir?

Sizlere bu yazının başında bahsettiğim gibi Metaverse, NFT, DeFi ve DAO gibi pek çok hizmet vermektedir. İsterseniz gelin tek tek hepsine göz atalım!

Shibarium Nedir?

Shibarium Shiba ekosistemi için geliştirilmiş katman 2 özelliği taşıyan bir blok zincir yapısıdır. Halen beta aşamasında olan bu blok zincirin amacı hız, güvenlik ve ucuz işlem ücretleri sunmaktır. Ek olarak sistem geliştiricilerinin yeni programlar üretmesine yardımcı olmaktadır. Bu katman 2 özelliği Metaverse, NFT oyunları ve Web3 inovasyonlarının devamı açısından hayati bir öneme sahiptir. Ayrıca Shibarium anlık olarak Puppynet isimli testnet sürümünde test amaçlı kullanıma ve gelişime açıktır.

Shiba Eternity Nedir?

Bu ekosistemin geliştirmiş olduğu ilk oyundur. Kart oyunu temalı bir savaş ve strateji oyunudur. Shiboshi adlı NFT kolleksiyonu bu oyun için tasarlanmıştır. Ki birazdan bu kolleksiyon hakkında da konuşacağız! Play Side Studios ve William Volk gibi isimlerin katkıları ile geliştirilmiş ve ShibArmy tarafından popülerleştirilmiş bir oyundur Shiba Eternity. An itibari ile telefonlar için uyumlu fakat ilerleyen zamanlarda PC içinde geliştirilmesi planlamıştır. Altı adet karakterden oluşan bir yapıya sahip olması ile birlikte bahsi geçen karakterler aşağıdaki gibidir.

  • Chewjitsu
  • Taikwondoje
  • Ryo Chi
  • Bite Thai
  • Woof Chun
  • Shyjitsu

Shiboshi NFT Nedir?

Az evvel bahsettiğimiz Shiba Eternity adlı oyun için kullanılan 10,000 adet karakter için dizayn edilmiş Ethereum blok zincirine bağlı NFT kolleksiyonudur. An itibari ile OpenSea platformunda 0.33ETH civarı bir zemin fiyatında bulunmaktadır. Sadece 10,000 adet bulunması ve Shiba Inu gibi popüler bir projenin ilk ürettiği oyunda kullanılması halihazırda bu kolleksiyon parçasının en düşük değerini bu yazının yazıldığı an itibari ile 700 Dolar civarına çıkartmıştır.

ShibArmy Nedir?

ShibArmy bir DAO yani merkezi olmayan topluluktur. Fakat diğer toplulukdan farklı olarak daha dinamik ve sosyal medya bazlı çalışmalarda daha güçlü bir yapıya sahip kâr amacı da güçmeyen bir kuruluştur. Tabi burada kendi yatırımlarından alacakları kâr hariç. Shiba projesinin bugünlere gelmesini sağlayan yegane şey ShibArmy olmuştur. Ayrıca milyonları aşan topluluğundan aldığı güç sayesinde, Shiba Inu bir projenin nasıl sıfırdan kurulup; sıfır harcama ile bugün dünya üzerinde en çok konuşulan kripto para birimlerinden bir tanesi olunduğunu bizlere göstermiştir.

Shiba Metaverse Nedir?

Shiba Metaverse ShibArmy ve akabinde herkes kullansın diye tasarlanmıştır. An itibari ile geliştirme aşamasında olduğundan Shiba Metaverse hakkında kısıtlı verilere sahibiz. Şunu biliyoruz ki $SHIB token ile desteklenecek olan bu metaverse projesi aynı zamanda bu tokenın yakılmasını kolaylaştıracaktır. Bildiğiniz üzere token yakımı bir tokenın adetini azaltacağı için değerini belli bir süreliğine dahi olsa arttırmaya yarar. Toplamda 100,595 adet arazi barındıran bu proje an itibari ile satışa açık bulunan 36,431 adet araziyi OpenSea platformunda gösterime sunmuştur. Arazi sahipleri bu ürünleri yatırım veyahut metaverse içerisinde sağlayacakları ek gelir ve inşa amaçlı kullanacaktır. Toplamda 5 farklı kategoriye ayrılmış olan bu araziler ve adetleri aşağıdaki gibidir.

  • 4. Seviye Gümüş Kürk – 17,030
  • 3. Seviye Altın Kuyruk – 7,356
  • 2. Seviye Platinyum Pati – 5,714
  • 1. Seviye Elmas Diş – 2,024
  • HUBS – 4,307

HUBS’lar sadece kiralamaya mahsustur. Ama sizlere en çok getiriyi sağlayacak olanda HUBS arazilerdir. HUBS arazi 11 ayrı bölgeden oluşur. Her bölgenin kendine ait bir özelliği bulunur. Bu bölgeler aşağıdaki görselde yer almaktadır.

11 farklı bölgeden oluşan bu görsel bizlere HUBS arazilerinin bölgesel dağılımın göstermektedir.

SHIB Token Nedir?

SHIB Token ve devamında bahsedeceğimiz bu ekosisteme ait olan türevleri ERC-20 ağına bağlıdır. Her birinin farklı bir kullanım amacı, market hacmi, toplam arzı ve fiyatı bulunmaktadır. SHIB Token veyahut $SHIB bu ekosistemde bulunan Shiba Metaverse ve ShibaSwap gibi pek çok uygulamanın desteklenmesini sağlayan para birimidir. Toplamda 589,605,139,213,048 adet bulunan bu tokenların an itibari ile 589,536,909,347,051 tanesi sirkülasyondadır. Ayrıca Vitalik Buterin‘e zamanında yakması için gönderilen ve toplam arzın yüzde 50’sini kapsayan bu miktarın COVID-19 sonrası bağış kampanyası olarak Hindistan’a gönderilmesi ile de epey gündeme gelmiş bir tokendır.

SHIB Token anlık market verileri aşağıda yer almaktadır.

 

Anlık olarak Binance, OKEX, Huobi, Gate.io ve Uniswap gibi merkezi ve merkeziyetsiz borsalarda al/sat işlemlerine açıktır.

LEASH Token Nedir?

Toplamda 107,646 adet bulunan bu token Shiba ekosistemi içerisinde arazi ön satışları, bedava NFT mintleme avantajı ve likidite sağlayanlara faiz odaklı ek gelir hizmetleri sağlamaktadır. Bu sayede Shiba ekosisteminin değerini arttırmıştır. Yanlızca ShibaSwap üzerinden alımı sağlanabilir ve anlık market verileri aşağıda yer almaktadır.

 

BONE Token Nedir?

Toplamda 250,000,000 adet bulunan bu token topluluk ile alakalı oylamalar, işlem ödemeleri(Gas fees) ve katman 2(Layer 2) üzerinde kullanılacak uygulamalara Ethereum blok zincirinden daha hızlı ve daha makul ücretlerle erişim sağlanmasına destek amaçlı üretilmiştir. Bu sayede Shiba ekosisteminin değerini arttırmıştır. Yanlızca ShibaSwap üzerinden alımı sağlanabilir ve anlık market verileri aşağıda yer almaktadır.

ShibaSwap Nedir?

Adından anlaşılacağı üzere takas işlemleri yapmanızı sağlayan merkeziyetsiz bir borsadır. Ayrıca an itibari ile yanlızca ERC-20 token ağına destek vermektedir. Fakat yeni gelecek olan katman 2 güncellemesi sonrasında yeni ağlar eklenecektir. Bu platformun amacı kullanıcılara hızlı ve ucuz takas işlemleri sunmak ve likidite sağlayıcılara ödüller vermektir. Bu neticede Shiba ekosistemine en büyük katkıyı sağlaması planlanmıştır. Ek olarak az evvel bahsettiğim tokenların al/sat işlemleri sadece ShibaSwap üzerinden yapılmaktadır.

Shiba Inu Partnerleri Kimlerdir?

Shiba’nın kurulum amacına aykırı olmaması adına yatırım almış olduğu bir firma bulunmamaktadır. Ayrıca tamamı ile sıfırdan kurulmuştur ve topluluktan gelen yatırımlarla geliştirilmiştir. Bugün baktığımızda pek çok şirket ile servis amaçlı iş birlikleri bulunmaktadır. Uygulanan bu servisler aracılığı ile aynı zamanda token yakımı gerçekleşir. Kısaca Shiba Inu‘nun partneri ShibArmy diyebiliriz. Servis amaçlı iş birliklerin bazıları ise aşağıda yer almaktadır.

  • Certik
  • Skynet
  • NOWPayments
  • Welly
  • John Richmond

Shiba Ekosistemine Nasıl Giriş Sağlarım?

Yukarıda bahsetmiş olduğum uygulamaların hepsi Shiba ekosistemini bugünlere getiren başarılardır. Fakat bu ekosisteme giriş için bir Metamask cüzdanına ihtiyacınız olacaktır. Çünkü gerek arazi alımı yaparken, gerek takas işlemleri uygularken yada oyun oynarken kullanmanız gereken yegâne cüzdan Metamask’tir. Nasıl Metamask cüzdanı açacağınızı Coin Muhendisi kanalımızda yer alan aşağıdaki video yardımı ile öğrenebilirsiniz.

Konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tarz içeriklerin devamını görmek ve anlık haberlerimize erişim sağlamak için bizleri Twitter Telegram ve Youtube kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir