Aklınıza takılan soruları daha önce hazırlanan soru cevaplara bakarak bulabilirsiniz.
Bitcoin (BTC), merkeziyetsiz bir kripto para birimidir.Tüm işlemler kriptografik olarak işlenir ve merkeziyetsiz kayıt defterlerinde saklanır. Açık bir koddur; şifreli ve anonim kodlarla tanımlanır. Eşler arası (peer to peer/P2P) teknolojisini kullandığından, her türlü finansal işlemin eşler arasında güvenli bir ortamda kolayca kaydedilmesini sağlar.
Öncelikle tam bir bitcoin almanız gerekmiyor. Bitcoin yüz milyon kata kadar bölünebilir. Bitcoin almak isteyenlerle, bitcoin satmak isteyenleri buluşturan sanal pazar yeri platformlarına kripto para borsaları deniyor. Bitcoin alabileceğiniz borsalarda ömür boyu indirimli linklerimiz.
Sizleri için hazırladığımız bitcoin nasıl alınır adlı videomuzu izleyebilirsiniz. VİDEOYU İZLE
Sizleri için hazırladığımız sıfırdan ücretsiz eğitim serisi videomuzu izleyebilirsiniz. VİDEOYU İZLE
Bitcoin alabileceğiniz borsalarda ömür boyu indirimli linklerimiz.
Binance - BinanceTR - AscendEX - FTX - Chiliz - Gate.io - Huobi - Kucoin - Okex - Crypto - CoinEx - Aax - MexcKripto para, güvenlik açısından kriptoloji bilimini kullanan, dijital ve sanal bir para birimidir.Banka kartlarımız, sanal kartlarımız veya sanal ortamda yaptığımız her işlemde yıllardır bu paraları kullanıyorduk aslında.
Kripto para madenciliği, tüm kullanıcıların birbirlerini onayladığı bir bilgi işlem yöntemidir. Nasıl bir madenci toprağı kazıp rezerve ulaşıyorsa, kripto para madenciliği de tıpkı toprak kazarmış gibi bilgi işler.
Bu para birimini yöneten yazılımların başında blockchain geliyor. Blok zincir anlamına gelen bu yazılım, kripto paraların üretilmesi, satılması ve işletilmesi gibi pek çok temel işlemlerini yerine getiriyor. Anonim olarak alınan ve satılan paraların, network güvenliği de yine bu bloklama sistemi tarafından sağlanıyor.
Kripto paraların bir madeni ya da banknot gibi somut kullanımı mümkün değil. Ancak bu paranın Euro ve Dolar gibi para birimi karşılığı var ve kripto paranızı istediğiniz zaman bozdura biliyorsunuz. Kripto paraların bir madeni ya da banknot gibi somut kullanımı mümkün değil. Ancak bu paranın Euro ve Dolar gibi para birimi karşılığı var ve kripto paranızı istediğiniz zaman bozdura biliyorsunuz.
Blockchain ağında saklanan paralar, kişisel dijital cüzdanlar üzerinden kontrol edilebiliyor. Cüzdan bilgileri public key adı verilen ağa yazılıyor. Exodus gibi yazılımlarla cüzdanlarınızı yönetiliyorsunuz. Güvenilir bir şekilde paralarınızı saklamak istiyorsanız özel anahtar bilgilerinizi saklamanız, kimseyle paylaşmamanız ve paranızı güvenilir kaynaklardan temin etmeniz gerekiyor.
Neredeyse her gün yeni Kripto Para Birimleri çıkıyor. Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin gibi markaların yanı sıra 2500'den fazla kripto para birimi bulunuyor.
Kripto para birimi sağlam bir güvenlik duvarına sahip olsa da anonim özelliği ve insan faktörü nedeniyle bazı hatalar meydana gelebiliyor.
Japonya,Türkiye’de gibi bir çok ülkede kullanımı serbest. Fakat kara para aklama ve yasa dışı transfer gibi durumlar nedeniyle yasa dışı olarak da kullanılabilir.
Herhangi bir otoriteye ya da merkeze ihtiyaç duymadan, verilerin dağıtarak ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojisine blockchain ismi verilir. Blockchain bir diğer adı ile blok zinciri ismi de verilir
Satoshi Nakamoto, Bitcoin'in yaratıcısı olarak bilinen kişi veya grupların kullandığı isimdir. Bu uygulamanın bir parçası olarak aynı zamanda ilk blok zinciri veritabanını tasarlamış, Aralık 2010'a kadar Bitcoin'i geliştirmeye devam etmiştir.
Altcoin de Bitcoin'e alternatif üretilen kripto para birimi anlamına gelir. Altcoin kendi başına bir kripto para çeşidi değildir, Bitcoin harici kripto para çeşitlerine verilen genel bir isimdir. Ethereum, Litecoin, XRP gibi kripto para birimleri teknik olarak birer altcoindir.
Blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulan kripto para cüzdanlarında kripto para saklamak için birkaç farklı yöntem kullanılır. Bunlardan bir tanesi sıcak cüzdandır ve sıcak cüzdanda kripto para online olarak saklanır.
Online ortamda özel anahtar ile bir kez giriş yapıldığında cüzdana erişim sağlanır ve internet üzerinden işlemler kolayca yapılır. İnternet erişimi olan cep telefonu ve bilgisayar ile internet sitelerinde özel anahtarlı şifre girilerek sıcak cüzdana erişim sağlanır.
Üstün güvenlik sağlayan bu cüzdanda işlemler daha çok zaman alırken cüzdanın hacklenme riski de büyük ölçüde ortadan kalkar. Doğrudan internet bağlantısı olmayan soğuk cüzdan; donanımsal ve kağıt cüzdan olmak üzere 2 ayrı gruba ayrılır. Kripto para hesabına ait güvenlik şifrelerini bilmeyen kullanıcılar bu cüzdan üzerinde işlem yapamaz ve cüzdanın offline çalışması da siber güvenliği sağlar.
Metaverse tüm sanal dünyaların (MMO oyunlar, sanal toplantılar vb) ve internet üzerindeki içeriğin, Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve blockchain teknolojiler kullanılarak birleştirilmesi sonucunda oluşmuş, sanal ve gerçek olanın eş zamanlı deneyimlendirilebildiği bir tür yeni gerçeklik evreni & boyutu.
Shitcoin’ler genel olarak hiçbir temel kullanım alanına sahip olmayan ve sadece alım ile satım yüzünden fiyatı yükselen veya azalan kripto paralar olarak açıklanabilirler. Bunların en ünlüsü ise Elon Musk‘ın bile “favori kripto parası” olduğunu ilan ettiği Dogecoin (DOGE) olarak biliniyor.
Art niyetli yazılımcılar, kişi veya kişiler tarafından üretilen ve geliştirilip yönetilen, dolandırıcılık amacıyla piyasaya sürülen kripto para birimlerine verilen isimdir.
DeFi, merkeziyetsiz (decentralized) ve finans (finance) kelimelerinden oluşan merkeziyetsiz finans işlemlerine verilen genel addır.
Blokzincirin merkeziyetsiz oluşu, bir devlet, şirket, birey veya organizasyon gibi merkezi bir unsura direkt bağlı olmayıp, karar verme ve kontrol mekanizmasının bir ağa dağıtılmasını ifade eder. Bu sayede kimse ağ ve ağı kullanan bireylerin işlemleri üzerinde yetki ve kontrole sahip olmaz.
Merkezi borsalarda kullanıcıların kimlik bilgileri mevcuttur ve para birimleri hizmet sağlayıcısı şirketin hesaplarında tutulur. Merkeziyetsiz borsalarsa bunun tam tersini yaparlar.
Bir çok merkeziyetsiz borsalarda coin-token almak için istenilen dijital cüzdan türüdür chrome eklentisi mevcuttur.
Coinde ön satış ise coin çıkmadan önce yani coinin halka arzı olmadan önce, piyasaya sürülmeden önce coin bazında alınan siparişe denilir. Bir diğer örnek ise bilet sektöründe biletler çıkmadan yani biletlerin halka satışı açılmadan önce ilk olarak belirli bir gruba biletlerin satılması ön satış olarak ifade edilmektedir.
Kısaca staking, bir bankadaki vadeli hesabınızdan elde ettiğiniz faiz gelirine benzer şekilde sahip olduğunuz kripto paralar üzerinden zamana bağlı olarak daha fazla kripto para kazanmak üzerine kurulmuş bir sistem.
Hodl terimi ilginç bir yazım yanlışı ile doğdu. İngilizce de 'tutmak' anlamına gelen 'holding' kelimesi, bir kullanıcı tarafından yanlış yazılınca bu kelime orjinali yerine kullanılmaya başlandı. 2013'te bir kullanıcı forumda yayınladığı mesajında elindeki Bitcoinlerini satmayacağını belirtmek için 'I am holding' yerine 'I am hodling' yazınca bu hodl'un hayatımıza girmesi ile sonuçlandı.
ICO bir kripto para (coin) için fon toplanmak amacıyla yapılan halka arz sistemine verilen addır.
FOMO yani uzun haliyle Fear of Missing Out 'Fırsatı kaçırma korkusu' anlamına geliyor. Bu tabir hızla yükselişe geçen coin'lere fırsatı kaçırmamak için bu fiyattan giren yatırımcılar için kullanılıyor.
Pump coin fiyatlarındaki hızlı yükselişe, Dump ise hızlı düşüşe verilen addır.
Whale yani balina kripto para dünyasında bir para biriminin yükselmesinde veya düşmesinde etkisi olan büyük oyunculara verilen addır.
Bir coin hakkında araştırma yapmaya kripto para dünyasında Dyor denir.
Bir anda hızlı bir yükseliş performansı gösteren kripto para birimleri için kullanılır. İngilizce Ay'a çıktı anlamına gelir.
Kripto Paraların belirli bir kısmının, proje ekibi veya kripto para sahibi tarafından tekrar kullanılamaz hale getirilmesini ifade eder. Yakılan kripto paralar dolaşımdaki toplam adetin azalmasına neden olur.
İngilizce "Fear uncertainty and doubt" kelimelerinin kısaltmasıdır. Kriptopara fiyatının düşeceğine dair duyulan korku, belirsizlik ve şüphe ile ortaya çıkan tedirginlik durumunu ifade eder.
Geliştiriciler tarafından test aşamasında kullanılan, alternatif niteliğinde olan ve maddi değer taşımayan blokzincirini ifade eder.
Bir kripto paranın piyasada işlem gören toplam adedini ifade eder.
Kriptopara transferlerinde işlemlerin güvenilir ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan madenciye işlem mukabilinde verilen ücreti ifade eder.
Kripto Para arzında bulunan bir proje ekibinin, projenin teknik detaylarını ve ekip olarak edindikleri misyon ve vizyonu yol haritaları ile beraber ortaya koyan dokümanı ifade eder.
NFT'nin açılımı Non-fungible token, Türkçe karşılığı ise değiştirilemez para-çip. Ethereum blok zincirinin bir parçası olan NFT'leri dijital eserlere sahip olmak için bir tür sertifika gibi düşünebilirsiniz. NFT alışverişler blok zinciri teknolojisi üzerinden kayıt altına alınıyor.