Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.471
% 2.50
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.471
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Kripto Paralarda Hacim Nedir?

kripto

Kriptoda hacim nedir? Hacim bir kripto paranın alım satım miktarının, belirli dönem aralığındaki toplamına deniyor. Yatırımcılar hacim verilerini yorumlayarak bir kripto paradaki ilgiyi daha iyi anlayabiliyor. Bu dönem aralığını kendi istediğimiz gibi seçebiliyoruz. 4 saat, 1 gün, 1 hafta ve 1 yıl gibi seçenekler bulunuyor. Bu yazıda sizler için kripto para işlem hacmi nedir konusuna detaylıca değineceğiz. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan başlayalım!

Kriptoda hacim neden önemli?

Herhangi bir kripto paraya yatırım yapmadan önce, dikkat edeceğimiz bir husus da coin hacim miktarı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yatırımcılar, kripto hacim miktarını yorumlayarak bir coine ne zaman yatırım yaparsa daha iyi kazanacağını anlayabiliyor. Çünkü bu verilerle, yatırımcıların geçmişte ve şimdiki zamanda coin’e gösterdiği ilgiyi anlamak mümkün oluyor.

Kriptoda hacim nasıl hesaplanır?

Kriptoda hacim hesaplaması oldukça basit bir işlemle oluyor. Seçilen coin’in belli zaman aralığında ne kadar satılıp, ne kadar alındığı toplanıyor. Örnek verecek olursak gün içinde 10 TL alım yapılan, 11 TL satış yapılan bir coin’in hacmi 21 tl oluyor. Ayrıca bu örnekte satıcılar daha fazla olduğu için hacim mumu kırmızı oluyor.

Kriptoda hacim artarsa ne olur?

Kriptoda hacim yüksekliği nedir? Bunu kısaca özetleyecek olursak, bir coin’de hacmin artması bize pozitif veriler sağlıyor. Hacim artışı yaşanan coin’ler, yatırımcı açısından çeşitli ve daha güvenilir oluyor. Bu sayede o coin daha çok yatırımcı çekebiliyor. Ek olarak hacmi yüksek, yatırımcısı bol bir projenin kötü bir şekilde çökmesi çok daha zor oluyor. Çünkü bu tür projelerde yatırımcı bol olduğundan, işlemler o coin’in volatilliğine daha az etki ediyor.

Kriptoda hacim düşerse ne olur?

Herhangi bir kripto parada hacim düşmesi, oradaki yatırımcıların çekildiğine işaret ediyor. Bu tür durumlarda genel olarak güven duygusu düşüş gösteriyor. Ne kadar az yatırımcı, o kadar güven düşüşü anlamına geliyor. Bu yüzden, kripto projelerinde aradığımız bir kriter de yatırımcı çokluğu oluyor. Bunun yanı sıra, yatırımcısı az olan coin’lerin hacmi daha az oluyor. Düşük hacimli projeler çok daha volatil oluyor. Örneğin bir balina yüklü satım yaparsa, düşük hacimli proje hızlı bir dump yiyebiliyor.

kripto

İşlem hacmi en yüksek kripto paralar

Kripto para hacim sıralaması verilerine Coin Market Cap kullanarak ulaşabiliyoruz. Siteye girip, aşağı kaydırdığımızda tüm coin’ler listeleniyor. Buradan volume (hacim) seçeneğine tıklarsak, en yüksek hacimli kriptodan başlayarak bizlere veri sıralaması yapılıyor.

Toplam hacim, mumlar, trendler ve formasyonların yorumlanması

Yazımızın bu kısmında hacim ile ilişkili grafik tiplerinin yorumlanmasına değineceğiz.

kripto

Kripto paraların toplam hacmi nasıl yorumlanır?

Coin Market Cap üzerinden elde ettiğimiz veri ile toplam kripto para hacmi hakkında bilgi kazanıyoruz. İlgili fotoğrafta da gördüğünüz gibi yatırımcılar arttıkça hacim artışı yaşanıyor. Bu da coin’lerin fiyatına olumlu bir şekilde etki ediyor. Bu bilgilerle coin’lere ne zaman yatırım yapabileceğimizi seçebilir, yükselişleri ve düşüşleri önceden tahmin edebiliriz.

kripto

Mumlar ile hacim yorumlaması yapmak

Mumları ve hacim barlarını yorumlamayı bu videomuzda detaylıca anlattık. Ancak burada da fotoğrafla kısaca anlatmış olalım. Ek olarak A, Y, D ve K kısmına, işlem yaptığınız grafiğin sol üstünden ulaşabilirsiniz.

kripto

Normal yükseliş yönlü hacim

Yükselişlerde fiyat ve hacmin aynı yönde gitmesini bekliyoruz. Normal ve sağlıklı olanı bu oluyor. Fotoğraftaki örnekte de gördüğünüz gibi hacim yükselen trendi desteklemiş (aynı şekilde gitmiş), bu da sağlıklı bir yükselen trend oluyor. Bu türden sağlıklı yükselişlerde alım yönlü veya long işlemler açmak daha mantıklı olabiliyor. Çünkü yükseliş doğru olduğundan, aşağı yönlü bir trend kırılımı beklemiyoruz.

kripto

Anormal yükseliş yönlü hacim

Fotoğrafa baktığınızda direkt anormalliği görebilirsiniz. Bu anormalliğin nedeni, hacmin yükselen trendi desteklememesi oluyor. Fiyat artışı olduğu halde, hacimde bir düşüş yaşanması sağlıksız oluyor ve her an trend kırılımı gerçekleşebiliyor. Yükseliş trendi bu durumda güçlü olmadığından, alım yönlü ve long işlemleri kapatmamız daha iyi olabiliyor. Yükseliş veya düşüş, her ne olursa olsun sağlıklı bir trendde hacmin fiyatı desteklediğini görmeliyiz.

kripto

Normal düşüş yönlü hacim

Gördüğünüz gibi bu sağlıklı düşüş trendinde, hacim fiyatı destekliyor. Her ne kadar fiyat ve hacim ters olsa da, bu bir sorun olmuyor. Çünkü fiyat hacmi desteklemiş. Biz sadece yükseliş trendlerinde bir benzerlik istiyoruz. Bu durumda, satış yönlü veya short işlemleri açmamız daha anlamlı oluyor. Bunun nedeni bu trendin sağlıklı olduğundan bir düşüş beklememesi olarak karşımıza çıkıyor.

kripto

Anormal düşüş yönlü hacim

Ekte de göründüğü gibi hacim düşüşü desteklemiyor. Sağlıksız olan bu durumda, hacim ve trendin aynı olmasını beklemiyoruz. Çünkü bu bir düşüş yönlü grafik. Sağlam bir düşüş olmadığından dolayı, bu durumda her an bir trend kırılımı yaşanabiliyor. Bu yüzden satış yönlü ve short işlemlerin açılmaması daha iyi oluyor.

kripto

Bayrak formasyonu ve hacim ilişkisi

Flama yani bayrak formasyonu, bir trend devamı olarak karşımıza çıkıyor. İlk yükseliş hareketimiz impulsif (güçlü) oluyor. Bu impulsif hareketin hacimle uyumlu olması gerekiyor. Bayrak oluşumunda hacmin fiyatla ters hareket etmesi, sağlıksız olması gözümüze çarpıyor. Daha sonra ise kırılımda (breakout) hacim ve fiyatın ortaklaşa hareket etmesi gerekiyor. Retest (throwback) yaptığında ise hacim azalmalı çünkü güçlü bir düşüş yaşanırsa formasyon gerçekleşmiyor. Bundan sonra ise fiyat ve hacim ortaklaşa çalışarak, sağlıklı bir yükseliş gösteriyor.

kripto

OBO formasyonu ve hacim ilişkisi

OBO (omuz baş omuz) bir trend dönüş formasyonu olarak karşımıza geliyor. Sol omuz oluşurken ilk yükseliş sağlam oluyor, fiyat ve hacim ise ortak hareket ediyor. Sonrasında, baş ve sağ omuzun ilk yükselişi hacimsiz oluyor. Sağ omuzun düşüşü ise hacimli ve sağlam oluyor. Böylelikle trend kırılımı gerçekleşiyor. Kırılımdan sonra bir retest gerçekleştiğinde, bunun hacimsiz olmasını bekliyoruz. Retest sonrası ise fiyat ve hacim ortak hareket edip güçlü bir düşüş gerçekleştiriyor. Bu türden bir formasyon örneği sağlıklı oluyor.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsin. Ayrıca bu tür içerikler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir