Kriptolar:
29472
Bitcoin:
$57.900
% 5.36
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.05
Piyasa Değeri:
$2.21 T
% 5.02
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 57.900
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.21 T

Hyperledger Nedir?

Hyperledger Nedir?

Blockchain tabanlı dağıtılmış defterlerin geliştirilmesini desteklemek için oluşturulan açık kaynaklı projelerin bir koleksiyonudur. Blok zincirleri  ve ilgili uygulamaları oluşturmak için gerekli çerçeveleri, standartları, araçları ve kütüphaneleri oluşturmayı amaçlamaktadır. Hyperledger Vakfı, bu projelerin sürdürülmesini ve barındırılmasını destekleyen kuruluştur.

Hyperledger’ın Linux Vakfı tarafından 2016 yılında kurulmasından bu yana projeye IBM ve Intel, Samsung, Microsoft, Visa, American Express gibi kuruluşların ve Blockforce gibi blockchain startuplarının katkıları oldu. İşbirliği toplamda bankacılık, tedarik zinciri yönetimi, nesnelerin interneti ( IoT ), üretim ve üretime dayalı alanları kapsıyor.

Hyperledger, farklı dağıtılmış defter çerçeveleri ve kitaplıkları için bir merkez görevi görür. Bununla bir işletme, örneğin iş süreçlerindeki verimliliği, performansı ve işlemleri iyileştirmek için Hyperledger’ın çerçevelerinden birini kullanabilir.

Hyperledger, blockchain sistemleri ve uygulamaları geliştirmek için gerekli altyapıyı ve standartları sağlayarak çalışır. Geliştiriciler, ticari blockchain projeleri geliştirmek için Hyperledger Greenhouse’u kullanıyor. Ağ katılımcılarının tümü birbirini tanır ve fikir birliği oluşturma süreçlerine katılabilir.

Hyperledger tabanlı teknoloji şu katmanları kullanarak çalışır.

  • Sipariş konusunda anlaşmaya varan ve bloktaki işlemlerin doğru olup olmadığını onaylayan bir konsensüs katmanı.
  • İşlem isteklerini işleyen ve yetkilendiren akıllı sözleşme katmanı
  • Eşler arası ( P2P ) mesaj aktarımını yöneten bir iletişim katmanı.
  • Diğer uygulamaların blockchain ile iletişim kurmasına olanak tanıyan bir API .
  • Kullanıcıların ve sistemlerin kimliklerini doğrulayan kimlik yönetimi hizmetleri.

Hyperledger Nedir?

Önemli Çerçeveler: Hyperledger Fabric ve Sawtooth

En dikkate değer Hyperledger çerçevelerinden ikisi Hyperledger Fabric ve Sawtooth’tur.

Hyperledger Fabric

Bu, Hyperledger’daki en popüler projelerden biridir. Blockchain tabanlı ürünler, yazılımlar ve uygulamalar oluşturmak için kullanılan izinli bir blockchain altyapısıdır . Hyperledger Fabric, IBM ve Digital Assets işbirliğiyle yapıldı. Düğümler arasındaki rolleri, akıllı sözleşmelerin yürütülmesini ve yapılandırılabilir fikir birliği hizmetlerini tanımlayan modüler bir mimari sağlar. Fabric’in özellikleri arasında akıllı sözleşmelerin yanı sıra takılabilir Hyperledger Fabric konsensüs protokollerinin kullanımı yer alır. Fabric ayrıca modüllerin kurulumu yoluyla farklı programlama dillerini de destekler. Hyperledger Fabric, dağıtılmış bir deftere ihtiyaç duyan entegrasyon projelerinde kullanılır .

Hyperledger Sawtooth

Bu, Intel’in katkıda bulunduğu izinli bir modüler blockchain platformudur. Kuruluşlar, dağıtılmış defterleri dağıtmak, çalıştırmak ve oluşturmak için Sawtooth’u kullanıyor. Blockchain teknolojisiyle çalışmakta zorlanan işletmelere yardımcı olabilir. Sawtooth özellikleri şunları içerir: Dinamik Konsensüs, İşlem Aileleri, Geçen Sürenin Kanıtı (bir tür konsensüs algoritması), Paralel İşlem Yürütme (bireysel zincirlerin oluşturulmasına izin verir) ve Özel İşlemler. Ayrıca Ethereum akıllı sözleşmelerini de destekler. Python, Go, JavaScript, Rust, Java ve C++ için yazılım geliştirme kitleri ( SDK’ler ) de mevcuttur. Sawtooth, izinli ve modüler bir blockchain platformuna ihtiyaç duyan işletmelere yöneliktir.

Diğer Hyperledger Araçları ve Projeleri

Hyperledger Fabric ve Sawtooth, Hyperledger’ın sahip olduğu tek iki proje değildir. Hyperledger, şu anda aktif veya kuluçka aşamasında olan birden fazla proje ve araç sunuyor. Bu da bunların aktif ve üretime hazır olarak ilan edilmeden önce belirli çıkış kriterlerine ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor.

    • Hyperledger Iroha: Mevcut ağlarla entegre olmak için kullanılan bir blockchain çerçevesi. Iroha, modüler bir tasarıma, kontrol tabanlı erişime, birçok kütüphaneye erişimin yanı sıra varlık ve kimlik yönetimine sahiptir. Finansal hizmetler, sağlık ve eğitim gibi alanlarda kullanılmaktadır.
    • Hyperledger Indy: Merkezi olmayan kimlikler için oluşturulmuş bir çerçeve. Bileşenler, araç setleri ve kitaplıklar ile birlikte gelir. Aynı zamanda tüm kimlik tabanlı belgeleri güvenli bir şekilde saklayan kendi kendini yönetme özelliğini de içerir .
    • Hyperledger Besu: Özel izinli platformlarda veya Ethereum genel ağında çalışabilen açık kaynaklı bir Ethereum kod tabanı. Ethereum Sanal Makinesi (EVM), fikir birliği algoritmaları , kullanıcıya yönelik API’ler ve izleme özelliklerine sahiptir .
    • Hyperledger Explorer:  Kullanıcının blockchain’i ve ilgili verileri izlemesine, aramasına ve bakımını yapmasına olanak tanıyan bir gösterge tablosu yardımcı aracıdır. Bir kuruluş bununla düğümleri, blokları, işlemleri ve akıllı sözleşmeleri kontrol edebilir. Ayrıca kullanıcıların kod değişikliği yapmasına da olanak tanır.
    • Hyperledger Cello: Blockchain hizmetlerini oluşturmak, sonlandırmak ve yönetmek için kullanılan bir hizmet olarak blockchain araç seti olarak tabir edilir.
    • Hyperledger Burrow:  İzin verilen bir Ethereum akıllı sözleşme blockchain düğümüdür. Bu, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ‘deki işlemleri ve akıllı sözleşme kodunun yürütülmesini yönetir.
    • Hyperledger Bevel: Dağıtılmış defter teknolojisi ( DLT ) dağıtımı için bir hızlandırıcı. Bevel, DLT kurulumuna, dağıtımına ve yeni kuruluşlarla entegrasyona olanak tanır.
    • Hyperledger Firefly: Web3 uygulamaları için açık kaynaklı bir ara yazılım yığını .
    • Hyperledger Cacti: Birden fazla heterojen defterdeki işlemleri bağlamak ve yürütmek için bir birlikte çalışabilirlik çerçevesini oluşturur.
    • Hyperledger Solang: Akıllı sözleşme taşınabilirliğine olanak tanıyan bir Solidity derleyicisidir.
    • Hyperledger Aries: Dijital kimlik bilgilerinin ve merkezi olmayan anahtar yönetiminin oluşturulması, iletilmesi ve saklanması için bir araç setidir.
    • Hyperledger Anoncreds: Defterden bağımsız doğrulanabilir bir kimlik bilgisidir.
    • Hyperledger Caliper. Bir blockchain kıyaslama aracıdır. Kaliper, blockchain uygulamalarının performansını değerlendirmek için kullanılır. Ancak önceden tanımlanmış standartlarla birlikte gelmiyor çünkü blockchain uygulamalarının tümü farklı standartlar gerektirebilir.

Hyperledger’ın tarihi ve misyonu

Linux Vakfı, Hyperledger Projesi’nin oluşturulduğunu 2015 yılında, piyasaya sürülmesinden bir yıl önce duyurdu. Brian Behlendorf idari direktör pozisyonuna atandı. Behlendorf, Hyperledger projesinin hiçbir zaman kendi kripto para birimini oluşturmayacağını belirtti.

2016 yılında proje aynı zamanda kod tabanları ve diğer temel unsur teknolojilerinin kuluçkalanmasına yönelik teklifleri de kabul etmeye başladı. Kabul edilen ilk blockchain çerçevesi kod tabanlarından ikisi Hyperledger Fabric ve Libconsensus’tu. Daha sonra Intel’in dağıtılmış defteri Sawtooth kullanıma sunuldu.

2018 yılında üretime hazır Sawtooth 1.0 eklendi. 2019 yılında Hyperledger Fabric’in uzun vadeli destek sürümü duyuruldu.

Behlendorf, Ekim 2021’de yönetici direktör pozisyonunu Daniela Barbosa’ya devretti. Aynı ay, kuruluşun değişikliği duyuran bir blog gönderisine göre, Hyperledger, “bir kuruluş olarak Hyperledger ile bireysel Hyperledger projeleri arasında daha net bir çizgi çizmek için Hyperledger Vakfı olarak yeniden markalandı.”

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir