Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.352
% 2.27
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.352
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Her Çöküşün Ardında Bir Yükseliş

Her Çöküşün Ardında Bir Yükseliş

Kripto hakkında hep aynı şeyler söylendi “Bu sefer patladı, Kripto bir yalandan ibaret gibi…” ama gördük ki her çöküşün ardında bir yükseliş var.

Şu anda içinde bulunduğumuz ayı piyasasına 69 bin dolar seviyesinden gelerek 17 bin dolar seviyesini gördük. Sırada ki boğa ne zaman?

Her Çöküşün Ardında Bir Yükseliş
Tarihteki En Büyük Kripto Çöküşleri

Gördüğümüz üzere 2014’den bu yana değişen hiçbir şey yok. Her çöküşün ardında bir yükseliş trendi var. Kripto her zaman bir savaş içinde olacaktır; bu bazen bir borsa çöküşüyle bazen bir kripto çöküşüyle bazen de hiç kimsenin beklemediği şekilde bir stabil koinle ama bu durum varolan çerçeveyi hiç etkilemeyecektir. Ayı piyasaları kaçınılmazdır ama her ayı piyasasının ardında bir boğa piyasasının geleceğini kesinlikle unutmamalıyız.

En Büyük Çöküşler

Ayı Piyasasının 1. Döngüsü

Bitcoin 19.665 dolardan 6.852 dolara hızla yol aldı.

Her Çöküşün Ardında Bir Yükseliş
Kaynak | Coingecko

2017’nin sonlarında, tüm dünyada ses getiren ilk kripto boğa koşusu yaşandı. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri zirveye ulaştı. Bitcoin Aralık 2017’de kısa süreli bir zirve olan 19.665 dolara çıktı. İki aydan kısa bir süre sonra sert bir düşüşle 6.852 dolara kadar indi. Kısa bir süre sonra yaşanan coşkulu pazar tırmanışı ve muhteşem çöküş, büyük medya kuruluşlarının 2000’deki dot-com (gerekenden fazla yatırım alması sonucu oluşan bir borsa) balonuyla karşılaştırma yapmasına neden oldu; bu balon da teknoloji sektöründe mantıksız bir coşkunun ardından büyük bir çöküşe yol açtı. Kripto piyasaları, 2018 kripto kışında değerinin %80’ini kaybetti ve birkaç yıl boyunca düşük bir fiyatta kaldı. Eleştirmenler ve şüpheciler bunu “kripto paranın kesin olarak sonu” olarak nitelendirdi. Fiyatların önceki rekorlarına ulaşması 2020 yılına kadar mümkün olmayacaktı ve 2018’deki çöküş ile 2020’deki toparlanma arasındaki ayı piyasası ilk “Kripto Kışı” olarak bilinmeye başlandı.

Ayı Piyasasının 2. Döngüsü

Mt. Gox çöküşü Bitcoin’i 1.127 dolardan 36 dolara 6 ay gibi kısa bir sürede düşürdü.

Her Çöküşün Ardında Bir Yükseliş
Kaynak | Coingecko

2014’te kripto para alanı hâlâ yeni ve meraklılar ile scam (sahte) satıcılara aitti. O dönemde Bitcoin, en büyük ve neredeyse tek kripto para birimiydi. 2013 kışında yaşadığı önemli boğa koşusuyla 1.000 doları aşarak 1.127 dolara yükseldi. Bitcoin işlem hacminin %70’i Mt. Gox borsasından geçiyordu. Ancak 2014 Şubat’ında platform, müşteri hesaplarından para akışı tespit edince ticareti durdurdu.

Borsa sessizce 740.000’den fazla Bitcoin’in bilgisayar korsanlarına kaptırıldığını itiraf etti. Bu o dönemde dolaşımdaki Bitcoin’in %6’sını temsil ediyordu ve 2014 fiyatlarıyla 460 milyon dolarlık bir kayba eşdeğerdi. Mt. Gox belirsizliği, Bitcoin fiyatına ciddi bir darbe vurdu ve 2013 Kasım’ındaki 1.127 dolarlık zirveden, bir sonraki yıl Nisan ayında 360 dolarlık en düşük seviyeye geriledi.

Ayı Piyasasının 3. Döngüsü

Bitconnect olayı BCC Tokeni 509 dolardan 8 dolara hızla düşürdü.

Her Çöküşün Ardında Bir Yükseliş
Kaynak | CoinMarketCap

Bitconnect, kullanıcıları platformun yerel BCC token’ı ile Bitcoin yatırmaya teşvik eden bir ticaret platformuydu. Platform, BCC tokenı ile ödenecek “ayda %40’a kadar” getiri vaat etti. Bir süre istikrarlı bir şekilde değer kazandı ancak 2018’in başında tamamen çökene kadar. Platform, bu yüksek getirileri “ticaret botları”yla elde ettiklerini iddia etti; ancak uzmanlar çoğunlukla bu sistemin açık bir ponzi şeması olduğunu belirtti.

Teksas ve Kuzey Carolina güvenlik kurulları, Bitconnect’in borsanın kapılarını yeni müşterilere kapatmak zorunda kaldığını ve dolandırıcılığın ortaya çıkmasına kadar bu şüpheyi kabul etmediklerini belirtti. BCC tokeni, bir ay içinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 509 dolardan 8 doların biraz üzerine düştü. Milyarlarca dolarlık değer kaybı yaşandı ve bu dolandırıcılık olayıyla Bitconnect, internet mizahının ve şakalarının konusu haline geldi.

Ayı Piyasasının 4. Döngüsü

FTX borsasının çöküşüyle  FTX borsasına ait FTT Token 85 dolardan 0.77 dolarlara kadar düştü.

Çöküş ve çekilme dalgası, FTX’in iflas başvurusuna yol açtı ve diğer sektörde ki firmaları da etkiledi. Genesis Trading ve BlockFi gibi tanınmış kripto sağlayıcıları, FTX’in çöküşü sonrasında iflas başvurusunda bulundu. Genesis’in ayrıca, popüler kripto borsası Gemini’ye hala 900 milyar dolar borcu olduğu belirtiliyor.

Sam Bankman-Fried (eski FTX Ceo’su), federal suçlamalarla karşı karşıya ve müşteri varlıklarının kayıp olduğu dolandırıcılık ve kara para aklama iddialarıyla ilgili soruşturmalar sürüyor. Bu iflasın etkisiyle Bitcoin yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu durumdan net bir şekilde etkilenen bir diğer token de Solana oldu. Yatırım ve destek aldığı FTX ve Alameda Research iflas edince zirvesi olan 260 dolardan aşağıya doğru ivmelenerek 10 doların altında tutunabildi şu anda ise 23.5 dolardan işlem görmekte.

Peki Sonuç

Anlaşılacağı üzere bu piyasada ölmekte kalmakta reva. Her çöküşün ardında bir yükseliş daima olmuş ve olacakta. Sadece bekleyip görmeliyiz. Unutmamalıyız ki yaklaşan bir Bitcoin halvingi var.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir