Kriptolar:
29700
Bitcoin:
$62.420
% 1.05
BTC Dominasyonu:
%53.9
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 2.35
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 62.420
BTC Dominasyonu:
% 53.9
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Bir Sonraki Bitcoin (BTC) Boğa Koşusunu Başlatacak 5 Faktör

Bitcoin, 9 Kasım 2021’de 67.600 dolarlık rekor fiyata ulaştıktan sonra iki buçuk ay boyunca güçlü bir düşüş trendine girerek 23 Ocak’ta 35.200 dolara kadar geriledi. Bu seviyeden tepki vererek 30 Mart’ta yeniden 47.500 dolara kadar yükselen BTC, birbirini takip eden birçok faktörün bir araya gelmesiyle 6 Mayıs ve 10 Haziran’da iki büyük çöküşle ayı sezonuna devam etti.

Dünyanın son 40 yıldaki en yüksek enflasyonu, akaryakıt krizi, lojistik krizi, BTC madenciliğini de etkileyen enerji fiyatlarındaki büyük artış, Rusya-Ukrayna savaşı, ülkelerin para politikaları, resesyon ve daha birçok faktörün bir araya gelmesiyle Bitcoin bir gün yeniden boğa koşusuna başlayacaktır. Bu yazıda, yeni bir Bitcoin boğa koşusu başlatacak 5 faktörden bahsedeceğiz.

FED Faiz Kararlarının Etkisinin Durgunlaşması
Enflasyonun dünyada kendini göstermeye başlamasının ardından ABD Merkez Bankası 5 ya da 6 kez üst üste faiz artırabileceğinin sinyallerini verdi. Mart ayında 25 baz puan, Mayıs ayında 50 baz puan, Haziran ve Temmuz aylarında ise 75 baz puanlık artışlarla ABD politika faizi %2,25’e yükseldi.

FED’in Eylül ayındaki toplantıda faiz oranlarını 50 ila 75 baz puan arasında artırması beklenirken, bunun biliniyor olması faiz artırımı açıklandığında BTC fiyatını bir saatliğine hızlı bir şekilde değiştirebilir ancak fiyatı tekrar eski seviyesine getirecektir.

25 baz puanlık bir artış yükseliş, 100 baz puanlık bir artış ise düşüş olacaktır. Her halükarda, enflasyon net bir düşüş eğilimi gösterdiği ve faiz oranı kademeli olarak düşürülmeye başladığı an, Bitcoin’in yeni bir boğa koşusuna başlaması için bir köşe taşı olacaktır.

Bitcoin Yarılanması
Bitcoin yarılanması, Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in deflasyonist bir para birimi, bir değer deposu olarak kalmasını ve gelecek yıllarda değerinin artmaya devam etmesini sağlamak için geliştirilen bir protokoldür. Her dört yılda bir yarılanma gerçekleşir. Bu, Bitcoin madencilerinin blok ödüllerinin yarıya indirildiği anlamına gelir.

Genellikle 350. gün ile 500. gün arasında bir noktada bir tavan fiyat ve ardından 750. gün ile 1000. gün arasında bir dip fiyat oluşur.

İyi haber şu ki, 2020’deki yarılanmanın üzerinden yaklaşık 850 gün geçti. Tek bir veri noktası her zaman kendini tekrar edecek diye bir kural olmasa da, BTC fiyatında dibi görmüş olabiliriz ya da 250 gün içinde göreceğiz. Dipten sonraki fiyat hareketleri yukarı yönlü olacağından, yarılanmanın yaklaşması bir boğa koşusunun başlaması anlamına geliyor.

Küçük Yatırımcıların Azalan Umutları
Nispeten kısa tarihinde Bitcoin defalarca dibe vurmuş ve defalarca rekor fiyatlara yükselmiştir. Ayı sezonunun sonu genellikle çok sayıda küçük yatırımcı yatırımlarını kaybettikten ve başka alanlara yöneldikten sonra gelir.

Küçük ve kısa vadeli yatırımcılar genellikle sabırsızdır ve yatırımlarını sadece birkaç gün ya da hafta içinde katlamayı hedefler. Ancak, diğer tüm yatırım araçları gibi kripto paralar da uzun vadeli yatırımcıları memnun eder.

Küçük yatırımcılar sabırlarını kaybettiklerinde, piyasanın tekrar yükseleceğine dair umutlarını yitirdiklerinde ve blok zinciri dünyasına olan inançlarını kaybettiklerinde, bu durum piyasanın dibe vurduğunun ve yeni katılımcılarla bir boğa koşusunun başlayabileceğinin işaretidir.

Savaşın Sona Ermesi ve Büyük Güçler Arasındaki Gerginliğin Azalması
Rusya ile Ukrayna arasında Şubat 2022’de başlayan savaş halen devam ediyor. Kimi zaman meydanlarda kimi zaman da masada kıyasıya süren savaş sonucunda başta NATO ülkeleri olmak üzere dünya genelinde birçok ülke Rusya’ya karşı kısıtlamalar getirdi.

Bunu Rusya’dan ithal edilen petrol, doğalgaz, tahıl ve daha birçok üründe yaşanan krizler takip etti. Bu savaşın ardından Çin ile Tayvan arasında yaşanan gerginlikler, İngiltere hükümetinde Boris Johnson’ın istifası ve küresel finansal faktörler kripto paralar da dahil olmak üzere tüm dünya piyasalarını ve borsalarını olumsuz etkiledi.

Büyük hükümetler arasındaki gerilim azaldığında ve savaşta ateşkes sağlanması için adımlar atıldığında, kripto para birimleri için yeni boğa rallisinin başlaması için birçok engel ortadan kalkmış olacak.

Büyük Yatırımcıların Para Piyasalarına Güveni
Kripto piyasasından kaçan küçük yatırımcılardan bahsettik, ancak aynı derecede önemli bir faktör de büyük yatırımcıların para piyasalarına güven kazanmasıdır. ABD’de enflasyon %8,50, Avro Bölgesi’nde ise %9,10’dur.

Bu iki seviye son 40 yılın en yüksek seviyeleridir. ABD ekonomisi iki çeyrek üst üste daralarak resesyon ya da mali durgunluk korkularını arttırdı. IMF, 2022 ve 2023 yıllarında ABD ve küresel ekonomik büyüme tahminlerini her raporda düşürüyor.

Bir faiz artırımı, canlı bir ekonomi ve yukarıdaki makalede bahsedilen gerilimlerin hafiflemesi durgunluk korkularını önleyecek ve enflasyonda düşüş eğilimine yol açacaktır.

Bitcoin’in en büyük kurumsal yatırımcılarından Tesla, ikinci mali çeyrek raporunda 936 milyon dolar değerinde BTC sattığını açıkladı. MicroStrategy, Galaxy Digital Holdings, Voyager Digital LTD, Tesla (halen yatırımlarının %25’ini elinde tutuyor), Marathon Digital Holdings ve daha birçok büyük kurumun Bitcoin yatırımları bulunuyor.

Bu ve diğer kurumlardan gelecek yeni kripto para yatırımları, piyasa konusunda kararsız olan diğer yatırımcıları da harekete geçirecektir.

Sonuç
Tarihsel olarak, Bitcoin fiyatının yükselmesine ve düşmesine neden olan şeyler aşağı yukarı bellidir. Özellikle, hükümetin faiz oranlarını artırdığı ve Bitcoin’in yarıya indiği dönemler, arz ve talep yasası tarafından belirlenen kalıpları takip ettikleri için Bitcoin fiyatında net değişimlere neden olur

Bitcoin piyasaya çıktığı günden bu yana iyi bir değer saklama aracı oldu. Dijital altın olarak adlandırılan ve altına kıyasla sınırlı arz avantajına sahip olan Bitcoin’in dibine çok yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir