Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$67.748
% 1.64
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 67.748
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Layer (Katman) 2 Nedir ve Neden Önemlidir?

Layer 2 Nedir ve Neden Önemlidir?

Layer (Katman) 2 Nedir ve Neden Önemlidir? Sorusunu sormadan önce Layer 1’in ne olduğunu tanımlamamız gerekir: Layer 1 ağı, temel katman veya bir blockchain’in temel altyapısıdır.. Ana ağ veya “mainnet” olarak da bilinen bu ağ, yalnızca ekosistemin temel kurallarını tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda Ethereum, Bitcoin ve Solana gibi örneklerde görüldüğü gibi işlemleri doğrulayabilir ve sonlandırabilir.

Layer 1 blok zincirleri genellikle merkeziyetçilik ve güvenliğe vurgu yaparak başlar; bunların her ikisi de herhangi bir sağlam ağın temel ilkeleridir ve (bazı istisnalar hariç) doğrulayıcılar gibi geliştiricilerden ve katılımcılardan oluşan çeşitli, küresel bir ağ tarafından korunur.

Layer 2 Nedir?

Layer 2, ölçeklendirme ve verilerle ilgili darboğazları azaltan, Layer 1’lerin üzerine inşa edilen bir dizi zincir dışı çözümü (ayrı blok zincirleri) ifade eder. Bunu bir restoran mutfağı gibi düşünün; eğer her siparişin, sipariş onaylanıp teslim edilene kadar baştan sona tek bir kişi tarafından yapılması gerekseydi, bu, saatte yalnızca birkaç siparişi yerine getirebilecek çok yavaş bir süreç olurdu.

Ancak 2. katmanlar hazırlık istasyonları gibidir; yiyecekleri temizlemek ve kesmek için bir istasyon, yemek pişirmek için bir istasyon, tabakları bir araya getiren bir istasyon vardır ve bu istasyonlar her göreve çok daha verimli bir şekilde odaklanabilir ve bunu yapabilir. Zamanı geldiğinde, son kişi, birleştirilen her yemeği siparişle eşleştirebilir ve nihai varış noktasına (müşteriye) gönderilmeden önce bunu onaylayabilir.

Visa gibi ödeme platformları da benzer bir sistemi kullanıyor. Visa, Starbucks gibi bir satıcının ağı birkaç dakika içinde tıkayacak binlerce günlük mikro işlemini ayrı ayrı yönetmek yerine, bunları düzenli aralıklarla bankacılık sistemine yerleştirilecek gruplar halinde gruplandırıyor. Bankalar daha sonra işlemleri bir ödeme katmanının dahili eşdeğeri aracılığıyla saklar ve sıralar. Bu durumda Visa, 2. katman olacak ve işlemlerin kaydını tutan ve 1. katman olarak finans sektörünün kurallarını tanımlayan daha geniş kurum ve hükümet ağı olacaktır.

Ethereum ayrıca, işlemleri ana ağdan yönetme yükünü hafifleten ve böylece daha fazla işlem katılımı ve verimi (saniyede daha yüksek işlemler) mümkün kılan İyimser ve sıfır bilgi (ZK) toplamaları gibi özellikler aracılığıyla benzer bir yöntem kullanır. Bunların hepsi daha kusursuz ve pratik bir kullanıcı deneyimi sağlar. Ethereum’daki katman 2’lerin örnekleri arasında Arbitrum , Optimism , Loopring ve zkSync gibi çözümler yer alır.

Layer 2 Neden Önemlidir?

Merkeziyetsizlik ve güvenlik, Ethereum’un 1. katmanının veya ana ağının çalışma şekli olsa da, yıllar içinde ortaya çıkan pazar popülaritesi, ağın günlük 1,5 milyonun biraz üzerindeki mevcut kapasitesine ulaşmasına neden oldu . Ayrıca, ana ağ saniyede yalnızca 15 işlem gerçekleştirebildiğinden , yüksek ağ etkinliği dönemleri genellikle veri sıkışıklığına yol açar. Bu da gazın (işlem ücretlerinin) artmasına neden oluyor ve uygulamaların performansını yavaşlatıyor; bu durum en son Yuga Labs Otherside sanal arazi satışında ve 2021 boğa piyasasında görüldü.

Bu sorunlarla mücadele etmek için katman 2, Ethereum’u katman 1 ağının üzerinde ayrı bir blok zinciri olarak genişletir. Bahsedildiği gibi, Ethereum’un sağlam merkezi olmayan güvenlik modelini entegre eden ve bundan yararlanan akıllı sözleşmeler aracılığıyla iletişim kurar ve işlemlerin ağır yükünün ana ağdan alınmasına yardımcı olur. Temel olarak, Katman 1 güvenliği, veri kullanılabilirliğini ve merkezi olmayan yönetimi ele alırken, Katman 2’ler işlemlerle ilgili ölçeklendirmeyi yönetir.

Çoğunlukla, katman 1 blok zincirleri şunları içerir:

  • Ağın güvenliğini sağlamak ve doğrulamak için düğümlerden oluşan bir ağ.
  • Blok üreticilerinden oluşan bir ağ.
  • Ana blockchain ve işlem verileri.
  • İlgili bir fikir birliği mekanizması.

Katman 2 şunları sunarak farklılık gösterir:

  • Daha düşük ücretler: Katman 2’ler birden fazla zincir dışı işlemi tek bir katman 1 işleminde birleştirir ve bu da veri yükünün azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca işlemleri ana ağ üzerinde gerçekleştirerek güvenliği ve merkezi olmayan yönetimi korurlar.
  • Daha fazla fayda: Saniye başına daha yüksek işlem ve daha düşük ücretlerin birleşik avantajları sayesinde, katman 2 projeleri kullanıcı deneyimini iyileştirmeye ve uygulamaların kapsamını genişletmeye odaklanabilir.

Belirtildiği gibi çoğu ölçeklenebilirlik sorunu ademi merkeziyetle ilgilidir. Ödemeleri düzenlemek için kapalı ve daha verimli bir yönteme sahip olan geleneksel bankaların aksine, blockchain ile işlemler ve veri yönetimi, güvenliği korurken bir ağ üzerinde (binlerce katılımcıyla) kabul, doğrulama ve dağıtım gibi bir dizi sistematik adımdan geçmelidir. ve şeffaflık.

Bu nedenle Ethereum gibi ağların, Visa ve Mastercard gibi sistemlerin daha akıcı ancak kısıtlı kanallarıyla rekabet edebilecek (ve sonunda bunların yerini alabilecek) katmanlı ve ölçeklenebilir bir tasarım içermesi gerekiyor. Katman 1’ler ve katman 2’ler önemlidir çünkü ağı daha hızlı ve daha kullanıcı dostu yapma hedefi doğrultusunda birlikte çalışırlar.

Layer (Katman) 2 Nedir ve Neden Önemlidir?

Layer 2 nasıl çalışır?

Layer 2 protokolleri, işlemlerin katman 1’den ayrı olarak gerçekleştirilebildiği ikinci bir çerçeve sağlar. Bu, ana zincir tarafından gerçekleştirilecek işin yeterli miktarda ikinci katmana taşınabileceği anlamına gelir. Katman 2 uygulamaları daha sonra işlem verilerini, blockchain defterinde ve geçmişinde güvence altına alındığı katman 1’e gönderir.

Diğer Layer 2 Kaynakları ve Dikkate Alınması Gereken Noktalar

Bu katman 2 platformlarının yeni ortaya çıkması nedeniyle, ana ağda işlem yapmaya kıyasla hala riskler ve değişen derecelerde hatalı güven varsayımları mevcuttur. Katman 1’in güvenliğinden yararlanılmasına rağmen, katman 2’lerin yalnızca dolandırıcılık kanıtlarının etkin olması durumunda gerçek anlamda güvenli olduklarını, ki bu özelliğin bulunmadığını da belirtmek gerekir.

Blockchain köprüleri (insanların varlıkları katman 2’ye aktarmak için kullanabileceği) de geliştirmenin ilk aşamalarındadır ve yüksek derecede risk taşır. Tüm bunları akılda tutarak, herhangi bir 2. katmana geçmeden önce L2BEAT gibi kaynaklar aracılığıyla kapsamlı bir durum tespiti yapılması tavsiye edilir. L2BEAT, kullanıcıları kendi yüksek standartlarına ve katı tanımlarına uygun projeler hakkında eğitmeyi amaçlayan kapsamlı bir risk ve bir katman 2 analiz platformudur.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir