Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.381
% 2.73
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.381
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Arbitrum Nedir?

Arbitrum, Ethereum akıllı sözleşmelerinin yeteneklerini geliştirmek için tasarlanan hızlı, gizlilik odaklı ve ölçeklenebilir katman 2 çözümüdür.

Ethereum, merkeziyetsiz uygulama geliştirmek adına en çok rağbet gören ağlardan biridir. Ancak son dönemlerde işlem hacminin büyümesi, Ethereum ağında yavaşlamalara ve ölçeklenebilirlik sorunlarına yol açtı. Bununla birlikte işlem ücretlerinde de ciddi artışlar meydana geldi. Yüksek işlem ücretleri gibi bazı ölçeklenebilirlik sorunlarını gidermek için geliştirilen Arbitrum, Ethereum kullanıcı deneyimine zarar veren ve işlem yapmanın maliyetini yukarı çeken mevcut sorunlara çözüm getirmeyi amaçlıyor. Arbitrum ağı merkezi New York olan Offchain Labs ekibi tarafından geliştirilmiştir. Arbitrum olarak tanınan bu hizmet soruna yönelik çözümler getirdiği için ilgi görmektedir.

Arbitrum ağı, Ethereum işlemleri ve akıllı sözleşmeleri ikinci bir katmanda kolayca çalıştırırken aynı zamanda Ethereum’un katman 1 güvenliğinden yararlanıyor.

Arbitrum Nasıl Çalışır?

Arbitrum, optimistic rollup olarak bilinen bir teknoloji kullanıyor. Arbitrum aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerin anında geçerli ve doğru olacağı anlamına geliyor. Optimistic rollup, Ethereum zincirindeki akıllı sözleşmelerle Arbitrum ikinci katman zincirindeki akıllı sözleşmeler arasında veri akışı sağlayarak böylelikle ölçeklenebilirliği arttırıyor.. Çoğu işlem ikinci katmanda tamamlanırken ve sonuçlar ana zincir üzerine kaydediliyor. Böylelikle hız ve verimlilik önemli ölçüde artıyor.

Optimistic (iyimser) terimi, herhangi bir doğrulayıcının toplanmış blok gönderebileceği ve diğer blokları onaylayabileceği anlamına gelmektedir. Rollup (toplama) terimi ise, optimize edilmiş olay günlüğü üzerinde açık bilgilerin nasıl kullanılabileceğini tanımlamak için kullanılmaktadır. Arbitrum’daki Optimistic Rolluplar kişiye özel bir yan zincir çözümü olarak ayarlanmaktadır. Sonrasında işlem verileri Ethereum blok zincirine aktarılmaktadır. Bu süreç gerçekleştikten sonra Arbitrum ağı kodun doğru bir şekilde çalışmasını sağlar ve gizli anlaşmalara karşı önlem alınmış olunur.

Arbitrum’u Benzersiz Yapan Nedir?

Arbitrum sözleşmesini farklı kılan özelliklerinden bahsedecek olursak, bu proje, erişimi kolay bir platform meydana getirmek için tasarlanmıştır. Arbitrum, EVM uyumluluğu en yüksek Rollup seçeneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden EVM ile uyumlu herhangi bir dil doğrudan çalışabilmektedir. Yeni bir dil öğrenme zorunluluğunun olmaması Arbitrum üzerinde yazılım üretme sürecini kolaylaştırmaktadır. Ethereum ağındakine kıyasla, yüksek Rollup teknolojisi sayesinde çok daha düşük oranda ücret almaktadır. Arbitrum ağını geliştiren ekip, kendi ikinci katman projesini geliştirmek adına her türlü engeli minimum seviyede tutmak için çalışmaktadırlar. Detaylı geliştirici dökümanları oluşturup Ethereum üzerindeki var olan araçlar kullanılarak geliştirme süreçlerine hemen başlanabilmektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir