Kriptolar:
29174
Bitcoin:
$62.954
% 0.86
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.34
Piyasa Değeri:
$2.30 T
% 0.50
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 62.954
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.30 T

Optimism (OP) Nedir?

Optimism (OP), düşük maliyetli ve neredeyse anında Ethereum işlemlerini etkinleştirmeyi amaçlayan bir Layer-2 ve akıllı sözleşme platformudur. Layer-2, mevcut bir blockchain üzerinde oluşturulmuş ikincil bir protokolü ifade eder.
OP kripto para birimi, Citizens’ House ile birlikte Optimism Collective’in bir bölümü olacak olan Token House’a güç vermektedir. Kolektif, ağ parametrelerini, hazine ödemelerini ve protokol yükseltmesini yöneten bu proje son dönemde giderek popülerlik kazanmıştır.

Optimism, Ethereum blok zincirindeki tüm merkeziyetsiz uygulamaları destekleyecek şekilde tasarlanmış bir Katman-2 protokolüdür. Optimism, işlemleri doğrulamak için gereken tüm hesaplamayı zincir dışına taşır. Böylece işlem hızını artırır ve maliyetleri düşürür. Öte yandan, işlemleri Ethereum blok zincirinde depolayarak ana ağın güvenlik faydalarından yararlanır. Bugün Optimism projesini kullanan birçok merkeziyetsiz borsa ve merkeziyetsiz uygulama vardır.

Optimism (OP) Nasıl Çalışır?

Optimism, temelde, yalnızca ekleme yapılan büyük bir işlem listesidir. Birleştirilmiş bloklarının tümü, Kanonik İşlem Zinciri adı verilen bir Ethereum akıllı sözleşmesinde saklanır.

Bir kullanıcı işlemlerini doğrudan Kurallı İşlem Zincirine göndermedikçe, sıralayıcı adı verilen bir şey tarafından yeni bloklar üretilir. Bu sıralayıcı, geçerli işlemleri anında onaylar, ardından Optimism’in 2. katmanında bloklar oluşturur ve yürütür – L1 blok zincirinin, bu durumda Ethereum’un üstüne oturan bir blok zinciri.

Optimism’in 2. katman yazılımı, Ethereum’un kodunu mümkün olduğunca taklit edecek şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, Ethereum ile aynı sanal makineyi kullanır ve gas için aynı şekilde ücret alır.

Optimism’i Benzersiz Yapan Nedir?

Optimism, dört temel ilke üzerine kurulmuştur.
* Basitlik
* Pragmatizm
* Sürdürülebilirlik
* İyimserlik

Optimism, Ethereum için Katman-2 çözümünü oluştururken kendi ağında minimum sayıda parçaya sahip olmayı hedeflemiştir. Bu, olabildiğince Ethereum kodunu ve altyapısını kullanmak anlamına gelmektedir. Optimism bu nedenle kendi kodunu olabildiğince basit tutmayı ve doğrudan mevcut kod tabanlarıyla çalışmayı amaçlamaktadır.

 

Optimism (OP) Kurucuları Kimlerdir?

Optimism (OP) projesi 2019 yılında Jinglan Wang, Karl Floersch ve Kevin Ho tarafından kuruldu.

Şu an projenin CEO’luğunu yürüten Jinglan Wang, daha önce bir melek yatırımcıydı. Genç yazılım mühendisi Karl Floersch, Optimism’in kurucu ortaklarından biri olmadan önce blok zincir teknolojileri üzerine çalışıyordu. Kevin Ho ise yine blok zincir alanında çalışmalar yapıyordu.

Optimism, Optimism ekosistemini büyütmeye adanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Optimism Vakfı tarafından yönetilmektedir. Ethereum’a benzer şekilde Optimism, kar odaklı olmayan, tamamen merkezi olmayan bir kamu malı olmayı hedefliyor.

Optimism (OP) Ekosisteminde Öne Çıkan Projeler Nelerdir?

Optimism üzerinde yürütülen toplam proje sayısı 65+ olup, ekosistemin gelişimini desteklemek için daha fazla teşviğe ihtiyaç duyar.

 

Optimism (OP) Partnerleri Kimlerdir?

Proje en son a16z ve Paradigm liderliğindeki B Serisi turdan 150 milyon dolar topladı ve önceki finansman turları şunları içeriyor:

  • 15 Ocak 2020, Seed Round (3,5 milyon $): Paradigma, IDEO Colab Ventures.
  •  24 Şubat 2021, Seri A (25 milyon dolar): Andreessen Horowitz, Paradigm, IDEO Colab Ventures.
  •  17 Mart 2022, B Serisi (150 milyon dolar): Paradigm, Andreessen Horowitz. Mevcut değerleme 1,65 milyar dolar.

Optimism (OP) Yol Haritası Nasıldır?

Haziran 2019 – Optimism Rollup Tanıtıldı
Ekim 2019 – Unipig Optimistic Rollup Test Ağı
Eylül 2020 – EVM Uyumlu Test Ağı
Ocak 2021 – Alfa Ana Ağı
Ekim 2021 – EVM Eşdeğer Ana Ağ
Aralık 2021 – Mainnet Açıldı
2022 – Ekosistemi, Optimism Collective’i ve yeni nesil Fault Proof’u geliştirmek
2023 – Parçalanmış Toplama
Teşvikli Doğrulama
Merkezi Olmayan Sıralayıcı
2024 – L1 Tarafından Yönetilen Hata Kanıtları

 

Optimism (OP) Tokenomiki Nasıldır?

  • Ekosistem Fonu: %25
  • Geçmişe Dönük Kamu Malları Finansmanı (RetroPGF): %20
  • Kullanıcı Airdropları: %19
  • Temel Katkıda Bulunanlar: %19
  • Şeker Katkı Maddeleri: %17

 

Optimism (OP) Nasıl Satın Alınabilir?

Optimism (OP), Dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Binance’de listeli durumdadır. Satın almak ve ömür boyu %20 komisyon indiriminden faydalanmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Optimism (OP) Nedir?” te bir düşünce

  1. Pingback: Coinbase, 'Base' Adlı Kendi Ethereum Layer-2 Ağını İnşa Ediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir