Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.099
% 2.31
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.099
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

NYM Token (NYM) Nedir?

NYM Token kullanılarak yürütülen bu ağ, blokzincirinin gizlilik tarafını daha da güçlendirmeyi amaçlayan bir ağdır. Projenin temel amacı daha sağlam bir gizlilik sağlamaktır. Bu yüzden proje kendisini yeni nesil ağ güvenlik sağlayıcısı olarak tanımlar.

Blokzinciri teknolojisi her geçen gün daha da gelişmekte, fakat bunun yanı sıra hala bazı sorunları doğal olarak mevcuttur. Bu sorunlardan biri de güvenliktir. Eğer ağ üzerindeki kullanıcılar sadık olur ve ağa katkıda bulunurlarsa, bu ağ ve onun güvenliği güçlü olarak kalmaya devam eder. Ağın yeni nesil güvenlik sağlama metodları ise bunu bir başka aşamaya taşıma potansiyeli barındırıyor.

NYM Network Nedir?

NYM Network dünyanın önde gelen eğitim kuruluşlarından olan Massachusetts Institute of Technology, KU Leuven ve University College London’daki yüksek öğretim üyeleri tarafından tasarlanan yeni nesil gizlilik ağıdır. Ağın ana bileşeni mixnet ağ üzerinde oluşmuş olan trafiği korumaktadır. Mixnet bunun dışında trafiğin metadatasının güvenliğini temin etmekten sorumludur.

Kullanıcılara sunulan hizmetlerin kalitesinin artırıması, yani daha yüksek seviyede güvenlik oluşturulması için ağ üzerinde node’lar bulunmaktadır. Bu node’lar da mixnet üzerine kuruluyor. Node’lara ödüllerin dağıtımı ise proof-of-mixing olarak nitelendirilen bir sistem sayesinde gerçekleştirilir. Ödüllendirilmenin ana mantığı tamamen kullanıcıları dayanıklı ve sürdürülebilir node kurulumuna teşvik etmekdir.

Proof-of-mixing konsepti bu projeye özgün bir mekanizma olsa bile, işleyişi neredeyse proof-of-work ile aynıdır. Bunu anlamak için, mekanizmanın çalışmasına bakabiliriz. Proof-of-work nedir? Basitçe ağ üzerinde bir iş ortaya koyanın ödüllendirilmesi mekanizmasıdır. Proof-of-mixing de aynı şekilde. Tek fark burada mixnet’lerin mevcut olmasıdır.

Kullanıcılara dağıtılan ödüller ise sadece NYM Token cinsindendir. Verilen bu tokenlar “kullanıma açık” ve gizli olarak harcana veya kullanmaya uygundur. Bunun nedeni NYM Tokenlar anonim kimlik bilgileri dahilinde dönüştürülebilir şekilde tasarlandı. NYM Network’un asıl amacı kullanıcıların blokzinciri ağı ve üzerindeki merkeziyetsiz uygulamaları kullanırken onlar için gizlilik ve güvenlik sağlamaktır.

Dikkatinizi çekebilir: Node Kurmalı mıyız? Para Kazandırır mı? 

NYM Network Nasıl Çalışır?

Ağın bir kaç farklı katılımcıları mevcuttur: Validators, Gateway ve Mix node’ları. Bu 3 türün ortak yanı, node olmalarıdır. Farklı tarafları ise onların yükümlülükleridir. Bunun dışında ağ üzerinde “end user” olan hizmet sağlayıcıları da mevcuttur. Bunlar sadece ağın güvenli ortamını kullanan üçüncü taraflardır. Bir başka deyişle, bunlar dış bileşenlerdir.

Mix node’ların asıl görevleri mixnet üzerinde organize bir şekilde çalışarak işlemleri tamamlamaktır. Bu mix node’lar çoklu node paketi halinde çalışırlar. Aynı zamanda bu node’lar data paketleri alır ve onları işlemlerin şifrelenmesi ve yeniden emir girilmesi için kullanır.

Gateway Nym mixnet’i daha erişilebilir hale getirirken öte yandan onun güvenliğini de sağlar. Ağ üzerinde oluşan trafiğin yönetilmesinin sorumluluğunu bu gateway’lar üstlenmiştir. Tüm ağ katılımcıları her zaman aynı gateway kullanabilir. Ayrıca trafiğin azaltılması için onun bölünmesi ve çoklu gateway’larin kullanımı da mümkündür.

Validator‘lar Nym blokzincirinin asıl yapı taşlarıdır. Onlar ağın güvenliğini sağlar, bunun dışında bilginin ağ üzerinde dağıtımını sağlar. Ağı desteklemek ve üzerindeki fonların korunması için nympool da mevcuttur. Ödüllerin dağıtımı buradan gerçekleştirilir. Kullanıcılar kendi kimlik bilgilerini elde etmek için bu nympool’a kendi NYM token’larını yatırmak zorundadır.

Nym ağı bağımsız bir hizmet değildir. Kendi güvenliğini sağlamak için geniş oranda üçüncü parti uygulamalar ve hizmet sağlayıcılarına ihtiyac duyar. Bu hizmet sağlayıcıları kendi kullanıcılarına mesaj gönderilmesi ve alınmasını, bunun sayesinde onlarla ileştişim sağlamayı gerçekleştirir.

Dikkatinizi çekebilir: Arkham Nedir? Nasıl Çalışır?

NYM Token Nedir?

NYM Token NYM ağının ana token’ıdır. Ağ üzerinde bilgi transferi, yatırma, staking, kimlik bilgilerinin kullanımı, üçüncü parti uygulamalara erişim ve diğer özellikleri kullanmak için kullanıcılar bu token’a ihtiyaç duyarlar. Eğer kullanıcılar ağın gizlilik ve güvenliğinden faydalanmak isterlerse, kendi kimlik bilgilerini elde etmeleri gerekir. Bu zaman onlar NYM tokenları kullanarak nympool‘a deposit işlemi yapmak zorundadır. Bundan sonra onlar kendi anonim kimlik bilgilerini elde edecektir.

Bunun dışında ağ üzerinde validator olmak için de NYM token stake etmek zorundalar. Validatorlar hem stake ödüllerinden gelen payı, hem de ağ üzerindeki işlemlerden gelen komsiyonların bir kısmını alacaklar. Kullanıcılar kendi sahip olduğu NYM tokenlarını node’lara delege etmekle de staking işlemini başlatabilir. NYM stakeholderlar bunun sayesinde kendi tokenlarını delege ederek diğer node’ların ağ üzerindeki sürdürülebilir faaliyetlerini desteklemiş olurlar. Bu durumda tokenlar “rehin” edilmiş olarak nitelendirilir.

Takım

Takımın geri kalanı ile tanışmak isterseniz, bu adresi ziyaret edebilirsiniz: NYM Network Team

Tokenomics

Yazının yazıldığı anda NYM Token’in $95,432,293 market değeri mevcuttur. Toplam ve maksimum arz 1 milyar NYM, bunun dolaşımda olan kısmı sadece 475,497,425 NYM adettir. Bu da toplam arzın yaklaşık %48’ne tekabül ediyor.

Token dağıtımı için ekip tarafından toplamda 100 aylık bir süreç başlatıldı. Bu sürecin sonunda tüm 1 milyar adet token dolaşıma girecektir. Token dağıtımı ve kilit açılımı ile ilgili grafikler aşağıdaki görselde yansıtıldığı gibidir.

NYM Token Nasıl Satın Alınır? 

NYM Token şuan Kucoin, OKX, Gate.io, ByBit, Huobi, Bitget, MEXC, CoinEX gibi merkezi borsalarda listeli durumdadır. Coin Mühendisi takipçilerine özel olarak tanımlanmış %20 indirim linkinden faydalanmak isterseniz, kayıt olmak istediğiniz borsanın üzerine tıklayarak referans kodumuzu kullanabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir