Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.201
% 1.97
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.201
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Qtum Coin (QTUM) Nedir?

Qtum (QTUM) açık kaynak kodlu bir akıllı sözleşme ve değer aktarım protokolü olarak tanımlanabilir. Protokol, Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC) ağlarının sunduğu avantajları bir blockchain üzerinde toplamayı hedefliyor.

Qtum (QTUM) “kuantum” şeklinde telaffuz ediliyor. Qtum projesi, kripto paraların sahip olduğu piyasa değerinin büyük bir kısmını oluşturan lider kripto değerler Bitcoin ve Ethereum‘u bir araya getirmeyi amaçlıyor. BTC ve ETH blockchain ağlarının güçlü ve zayıf yönleri olduğunu söyleyebiliriz.

İşte Qtum iki ağın da kullanıcılarına sunduğu güçlü yönleri bir zincir üzerinde toplama gayreti gösteriyor. İkisi de aynı teknoloji yani blockchain sayesinde faaliyetlerini sürdürüyor olsa da esasında BTC ve ETH birçok konu bakımında birbirinden ayrılıyor. Qtum ekibi de bu farklılıkları bir sorun olmaktan çıkarmak istiyor.

Qtum projesi Ethereum’un akıllı sözleşme kabiliyetini ve Bitcoin’in geri dönüştürülemez işlem modelini bir araya getiriyor.

Qtum’u başka bir şekilde ifade etmek gerekirse şu cümle söylenebilir. İşlem bloklarını onaylamak için pay kanıtı (proof of stake) algoritmasını kullanan ve kullanıcılarına güvenli işlemler gerçekleştirme imkanı sağlayan bir akıllı sözleşme platformudur.

Qtum Coin (QTUM) Nasıl Çalışır?

Qtum ağının başlıca dört ögesi vardır:

1. Hesaplamalar için UTXO modeli.
2. Solidity akıllı sözleşme platformu.
3. Bir Hesap Soyutlama Katmanı.
4. Bir Proof of Stake mutabakat mekanizması.

Qtum, bu karışımı yaratmak için ağının işlem tabanını tamamlamak üzere modifiye edilmiş bir Bitcoin Core istemci yazılımı kullanmıştır. Ağ aynı zamanda Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile de uyumludur ve kodlama dili olarak Solidity’yi kullanır.

Bu da kodları ve DeFi (Merkeziyetsiz Finans) projelerini Ethereum’dan kolayca Qtum’a taşıyabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, kritik güvenlik sorunlarını hedef almak için kendine özel bir Proof of Stake (PoS) mutabakat mekanizması da geliştirmiştir.

Qtum’u Benzersiz Yapan Nedir?

Qtum, kurucularının BTC ve ETH blok zinciri platformlarında en sorunlu bulduğu dört sorunu ele almaya çalışan genel amaçlı bir blok zinciridir: birlikte çalışabilirlik, yönetişim, iş kanıtı mekanizmasının sağlamlığı ve maliyeti ve akıllı sözleşmeleri gerçek hayattaki uygulamalara bağlamanın zorluğu.

Qtum blockchain, bunu çözmeyi amaçlayan iki benzersiz teknolojiye sahiptir: Hesap Soyutlama Katmanı (AAL) ve Merkezi Olmayan Yönetişim Protokolü (DGP).

Hesap Soyutlama Katmanı, Bitcoin’den miras alınan UTXO (Harcanmamış İşlem Çıktısı) hesap katmanını Ethereum’dan esinlenen akıllı sözleşme katmanıyla bütünleştirir. Kullanıcıların uygulamalar oluşturmasına ve bunları Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ve x86 sanal makine dahil olmak üzere sanal makinelerde barındırmasına olanak tanır.

Merkezi Olmayan Yönetişim Protokolü, akıllı sözleşmelerin, blok zincirini zorlaştırmaya gerek kalmadan blok boyutu ve gaz ücretleri gibi ağın temel parametrelerini değiştirmesine olanak tanır; bu, ağ geliştikçe çok fazla sorundan tasarruf sağlayabilir. Ekosistemin tamamındaki madenciler (stakerlar), geliştiriciler ve QTUM sahipleri, oylama yoluyla blok zinciri yönetişimine dahil olurlar ve blok zinciri kendi kendini yönetme, yükseltme ve yineleme gerçekleştirebilir.

Qtum Coin (QTUM) Kurucuları Kimlerdir?

 

Qtum, 2016 yılında Patrick Dai, Jordan Earls ve Neil Mahi tarafından kuruldu. Bilgisayar bilimi alanında yüksek lisans derecesi aldıktan sonra, Patrick Dai dikkatini Qtum’a çevirmeden ve Qtum Vakfı’nın başkanı olmadan önce VeChain ve Çinli Bitcoin madencilik şirketi Bitse Group’un CTO’su olarak görev yaptı.

Jordan Earls 13 yaşından beri yazılım geliştiriyor ve aynı zamanda Earl Grey Tech’in Başkanı ve Akıllı Sözleşmeler İttifakı girişiminin Eşbaşkanı. Neil Mahi, işletme alanında yüksek lisans derecesine sahiptir ve 20 yıldır yazılım geliştirme alanında çalışmaktadır.

Qtum Coin (QTUM) Ekosisteminde Öne Çıkan Projeler Nelerdir?

 

Qtum, diğer rakip akıllı sözleşme platformları kadar popüler olmasa da, çok çeşitli merkezi olmayan uygulamalara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, geliştiricileri Qtum platformunda oluşturmaya teşvik etmek için sürekli olarak yeni yollar üzerinde çalışıyor.

Qtum, merkezi olmayan bir sosyal medya platformu olan Qbao , merkezi olmayan bir telif hakkı izleme platformu ve video değişimi olan Vevue, merkezi olmayan bir tahmin pazarı olan Bodhi, şifreli bir anlık mesajlaşma sistemi olan Beechat ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli dApp’leri destekler.

Qtum’un blok zincirini kullanan en popüler uygulama, şu anda 1,7 milyar dolarlık bir piyasa değeri olan bir satış noktası çözümüne sahip bir kripto para birimi olan Pundi X’tir.

Qtum Coin (QTUM) Yol Haritası Nasıldır?

Qtum Coin yol haritasını en son 2021’de şu şekilde özetlemiş:

Qtum Core — daha hızlı bloklar, donanım cüzdan arayüzü ve sanal makine güncellemeleri için temel Qtum düğüm teknolojisi.

Qtum Altyapısı — Ethereum araçları (Janus) ve zincirler arası köprüler (Yüzer Yol) ile akıllı iletişim entegrasyonu için araçlar.

Neutron — güncellenmiş sanal makine arayüz mimarisi, ARM VM.

DeFi ve DApp Ortaklıkları — teknoloji, ekosistem ve çapraz zincir için Qtum iş ortağı geliştirmesini desteklemek için eğilin.

Topluluk Etkinlikleri — Discord’u roller, görev ve ödüller için oyunlaştırmayla yükselticez, Stake-A-Thon için 2. tur. DeFi ve Ekosistem hibeleri. Neutron geliştirme ve AMA’lar için topluluk katılımına odaklanarak şeffaflığı artıracağız.

Qtum Coin (QTUM) Partnerleri Kimlerdir?

Qtum Coin (QTUM), projesinin partnerlerini ve yatırımcılarını incelediğimizde

Tally Capital, Nirvana Capital, Distributed Global ve Hashed gibi isimler başta olmak üzere toplam 12 yatırım firmasını görüyoruz.

Qtum’un hack ve diğer yıpratıcı engellere maruz kalmaması ve ekibinin projelerine olan sadakatinin devamlılığı neticesinde kendilerini gelecekte güzel yerlerde görmemiz mümkün.

Qtum Coin (QTUM) Tokenomiki Nasıldır?

Başlangıçta toplam 100 milyon token arzı ile QTUM, Qtum Vakfı tarafından aşağıdaki oranlarda dağıtılmıştır:

%51’i bir token satışı yoluyla piyasaya sürülmektedir.
Qtum geliştirme ekibi tarafından tutulan %12’si 4 yıl sonra açıldı.
%8’i Melek Yatırımcılara ait
%9, Pazarlama Qtum için kullanılan bütçe
%20’si iş geliştirme (İş Geliştirme) ve Qtum’da dApp’lerin geliştirilmesini desteklemek için kullanılır.

Qtum Coin (QTUM) Nasıl Satın Alınabilir?

Qtum Coin (QTUM), Dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Binance’de listeli durumdadır. Satın almak ve ömür boyu %20 komisyon indiriminden faydalanmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir