Kriptolar:
29677
Bitcoin:
$61.834
% 1.74
BTC Dominasyonu:
%53.9
% 0.56
Piyasa Değeri:
$2.30 T
% 1.88
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.834
BTC Dominasyonu:
% 53.9
Piyasa Değeri:
$2.30 T

Bitcoin Satın Almak İçin 10 Geçerli Neden!

cüzdanlar

Bitcoin son yılların en iyi performans gösteren varlıklarından biri. Tam olarak bu noktada akla gelen soru Bitcoin Almalı Mıyım? 2009 yılında piyasaya sürüldüğünde Bitcoin neredeyse değersizdi. Günümüze hızlı bir şekilde ilerlersek, Bitcoin yaklaşık 30.000 dolardan işlem görüyor. Bu, hisse senetleri ve gayrimenkul gibi geleneksel varlıkları çok geride bırakarak yüzde milyonlarca büyüme anlamına geliyor.

CoinMarketCap verileri Bitcoin’in halihazırda 550 milyar doların üzerinde bir değere sahip olduğunu gösterse de birçok analist, dijital varlığın oldukça fazla avantaja sahip olduğuna inanıyor.

Bitcoin Satın Almak İçin 10 Neden!

1. Fiyat Geçmişi – Bitcoin Önemli Bir Büyüme Sağladı

Bitcoin birçok yatırımcının ilgisini çekiyor; özellikle de hayat değiştiren kazanımları hedefleyen yatırımcıların. Rakamlar ortada; piyasaya sürüldüğü 2009 yılından bu yana çok az varlık Bitcoin’den daha iyi performans gösterdi. Investing.com verilerine göre Bitcoin 2010 yılında yalnızca 0,10 dolardan işlem görüyordu ; bu, kaydedilen en eski fiyattı. Sadece üç yıl sonra, Bitcoin zaten 250 doların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bu, erken yatırımcılar için %250.000’in üzerinde bir büyümeyi temsil ediyor.

Borsanın benzer getirileri tekrarlaması yüzyıllar alacaktı. 2017 yılı başında Bitcoin 1.000 dolardan işlem görüyordu. Aynı yılın sonunda Bitcoin 20.000 doların üzerine çıktı. Sadece 12 aylık ticarette bu, %1.900’lük bir büyüme anlamına geliyor. O zamandan beri Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68.000 doların üzerine çıktı. Yani 2017’nin başlarında yatırım yapanlar artık %6.700’ün üzerinde kazanç bekliyor olacak.

Bitcoin Almalı Mıyım?

Kilit nokta, Bitcoin’in büyümesinin önemli olmasıdır. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar borsanın rakip edemeyeceği kazançlar elde etti. Örneğin, 30 birinci sınıf hisse senedini takip eden Dow Jones endeksi son beş yılda %38 oranında büyüdü. 2.000 küçük ölçekli hisse senedini takip eden Russell 2000 , aynı dönemde %17 oranında büyüdü. Altın son beş yılda daha iyi performans gösterse de hâlâ yalnızca %58 getiri sağladı. Karşılaştırıldığında, Bitcoin’in beş yıllık büyümesi %317 seviyesinde bulunuyor.

Bununla birlikte, Bitcoin’in uzun vadeli gidişatı olumlu olsa da birçok düşüş döngüsünden geçiyor. Volatilite seviyeleri geleneksel varlıklara göre çok daha yüksektir, dolayısıyla yatırımcıların bunu akılda tutması gerekir. Bununla birlikte, diğer varlıklara yatırım yaparak ve dengeli bir portföy oluşturarak risk azaltılabilir.

2. Bitcoin Merkezi Olmayan Bir Varlıktır

Merkezi olmayan yönetim, Bitcoin ekosisteminin önemli bir parçasıdır. Temel anlamda bu, Bitcoin’in tek bir başarısızlık noktası olmadığı anlamına gelir. Buna karşılık hiçbir kişi, kuruluş veya kuruluşun Bitcoin ağı üzerinde kontrolü yoktur. Bu, çoğu finansal varlığın aksine. Örneğin ABD doları ve euro gibi geleneksel para birimleri merkez bankaları tarafından kontrol edilmektedir. İlgili merkez bankası, faiz oranları ve arz seviyeleri gibi ekonomi politikasını belirleyecektir.

Benzer şekilde bankalar ve finansal kuruluşlar da merkezileştirilmiştir. Bu, kurumun iflas etmesi durumunda tasarruf sahiplerinin mevduatlarını kaybedebilecekleri anlamına geliyor. Bitcoin herhangi bir hükümet veya merkez bankası tarafından desteklenmemektedir. Bu, yatırımcıların Bitcoin tutarak servetlerini kontrol ettikleri anlamına gelir. Bu özellikle Bitcoin’i saklama dışı bir cüzdanda tutarken geçerlidir. Cüzdana erişmenin tek yolu şifre veya özel anahtar kullanmaktır. Başka bir deyişle Bitcoin üçüncü bir şahıs tarafından ele geçirilemez veya dondurulamaz.

Bitcoin Almalı Mıyım?

Bitcoin gönderip alırken merkeziyetsizlik de önemlidir. Aracı olmadığı için işlemlerde üçüncü taraf onayı gerekmiyor. Bunun yerine işlemler ‘madenciler’ tarafından doğrulanıyor. Özetle, Bitcoin madencileri ağı güvenli ve merkezi olmayan bir şekilde tutar. Her 10 dakikada bir, yeni bir Bitcoin işlem bloğunun doğrulanması gerekir. Madenciler karmaşık bir matematiksel denklemi çözerek bloğu doğrulamaya çalışacaklar. Bloğu başarıyla doğrulayan madenci 6,25 BTC ödül alacak. Ayrıca gönderenler tarafından ödenen işlem ücretlerini de madenciler alırlar.

3. Bitcoin’in Sabit ve Sonlu Arzı Vardır

Geleneksel para birimlerinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri enflasyondur. Bu, yaşam pahalılığını artırır ve genellikle merkez bankası politikalarının bir sonucudur. Örneğin bir merkez bankası yeni para yarattığında buna niceliksel genişleme denir . Daha basit bir ifadeyle, merkez bankaları yeni para ‘basıyor’ ve bu da arzı artırıyor. Bu, para biriminin değerini düşürür, bu da tasarruf sahiplerinin satın alma gücünün zayıfladığı anlamına gelir. Zamanla enflasyon arttıkça geleneksel paranın değeri azalır.

Bitcoin bu sorunu çeşitli yollarla çözmektedir. Her şeyden önce Bitcoin arzı kodla belirlenir . Tek bir kontrol noktası olmadığından Bitcoin arzı hükümetler ve merkez bankaları tarafından manipüle edilemez. Bunun yerine her 10 dakikada bir yeni Bitcoin dolaşıma giriyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi blok doğrulandıktan sonra madencilere 6,25 BTC ödül veriliyor. Bu, her gün 900 yeni BTC veya haftada 6.300 BTC anlamına gelir. Bu, Bitcoin arzının öngörülebilir olmasını ve hiperenflasyona karşı korunmasını sağlar.

Bitcoin Almalı Mıyım?

En önemlisi Bitcoin arzının sınırlı olması. Her 10 dakikada bir yeni Bitcoin dolaşıma girse de arz 21 milyon tokena ulaştığında bu durum artık geçerli olmayacak. Bunun 2140 yılında gerçekleşmesi bekleniyor. Bitcoin’in sınırlı arzı, dijital varlığın zaman içinde değer kazanmasına yardımcı olabilir. Bu, Bitcoin’e talebin olması şartıyla geçerlidir. Varsa ve arz sınırlıysa, Bitcoin’in fiyatı organik olarak artabilir.

Ayrıca madencilik ödülünün her 210.000 blokta, yani yaklaşık dört yılda bir yarıya indiğini de belirtmeliyiz. Orijinal madencilik ödülü 50 BTC’ydi, daha sonra 25 BTC’ye, 12,5 BTC’ye ve şimdi de 6,25 BTC’ye düşürüldü. 2024 yılında madencilik ödülü yarıya düşerek 3.125 BTC’ye düşecek. Bu, her dört yılda bir yeni Bitcoin token arzının azaldığı anlamına geliyor. Bu, Bitcoin’in zamanla daha kıt hale gelmesini sağlar. Bu diğer mallara benzer. Sonuçta çıkarılabilecek altın ve petrol miktarı sınırlıdır.

4. Bitcoin Bir Değişim Aracı Olarak Kullanılabilir 

Soruyu sorarken – Bitcoin almalı mıyım? – Yatırımcılar aynı zamanda bir değişim aracı olarak kullanım durumunu da araştırmalıdır. Şu anda küresel olarak kullanılan en yaygın değişim aracı, dolar, pound veya euro gibi fiat paradır. Başka bir deyişle, bir değişim aracı insanların ürün ve hizmetleri alıp satmalarını sağlar. Ancak fiat paranın aksine, Bitcoin işlemleri üçüncü taraflardan geçmiyor.

Bu, insanların düzenleyici engeller olmaksızın sınır ötesi Bitcoin gönderip almalarını sağlar. Örneğin ABD’deki bir işçinin Afrika’daki ailesine para gönderdiğini düşünün. İşçinin bir finans kurumu veya Western Union gibi bir havale acentesi kullanması gerekecektir. Her iki seçenek de yüksek ücretlere ve yavaş işlem sürelerine neden olacaktır. Sayısız formdan ve miktara bağlı olarak bir KYC sürecinden bahsetmiyorum bile.

Dünya Bankası’na göre ortalama havale ücreti şu anda işlem tutarının %6,25’i seviyesinde bulunuyor. Yani arkadaşlara ve aileye aktarılan her 1000 doların 62,50 doları üçüncü taraflara gidiyor. Şimdi bu Bitcoin’i karşılaştırın. Gönderilen miktardan bağımsız olarak, Bitcoin işlemlerinin ağ koşullarına göre belirlenen sabit bir ücreti vardır. Şu anda, Bitcoin işlem ücretleri ortalama 0,70 ila 3 ABD Doları arasındadır. Yani aynı 1.000 dolarlık işlemin maliyeti %0,07 ile %0,3 arasında olacaktır.

Doğal olarak işlem tutarı arttıkça ücret yüzdesi de düşüyor. Bununla birlikte Bitcoin, geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında sınır ötesi işlemlerde önemli ölçüde daha ucuzdur. Üstelik Bitcoin birçok durumda, özellikle de gelişmekte olan bir ülkeye para gönderirken çok daha hızlıdır. Örneğin Arjantin’den Endonezya’ya banka havalesi yoluyla para göndermek birkaç gün sürebilir. Bunun nedeni, işlemin, gönderici ile alıcının finans kurumu arasında bulunan muhabir bankaları gerektirmesidir.

Öte yandan Bitcoin’in ortalama işlem süresi yalnızca 10 dakikadır. Bu durum aşağıdakilerden bağımsız olarak geçerlidir:

  • Gönderenin bulunduğu yer
  • Alıcının bulunduğu yer
  • Zaman veya gün
  • Gönderilen tutar

Bitcoin’in bir değişim aracı olarak ideal olmasının bir başka nedeni de herhangi bir düzenleme engelinin bulunmamasıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, uluslararası işlemler çoğu zaman sayısız form gerektirir. Havale acentesi kimlik belgesi ve bir dizi kişisel ayrıntı isteyebilir. İşlem yalnızca acentenin aktarımın meşru ve uyumlu olduğuna ikna olması durumunda onaylanacaktır.

Bitcoin işlemleri böyle bir onay gerektirmez. Gönderen işlemi onayladığı anda işlem blockchain’e gönderilecek. Alıcı daha sonra yaklaşık 10 dakika içinde Bitcoin’i kendi özel cüzdanında görecektir.

5. Bitcoin Fiili Değer Deposu Olabilir

Değer saklama aracı olarak kullanım durumu da dikkate alınmalıdır. Değer deposu, zamanla değer kazanan bir varlıktır. Bunun nedeni genellikle varlığın arzının sınırlı veya sınırlı olması ve talebin tutarlı kalmasıdır. Örneğin altın ve petrol değer deposu olarak kabul edilir. Bu değerli malların sınırlı bir arzı vardır ve insanların servet depolamasına olanak tanır. Bu aynı zamanda emlak, güzel sanatlar ve hatta nadir şaraplar ve viskiler gibi diğer sabit varlıklar için de geçerlidir.

Birçoğu için sorun, geleneksel değer depolarına kolayca erişilememesidir. Saklanması, aktarılması veya imha edilmesi de kolay değildir. En iyi örnek olarak güzel sanatı ele alalım. Bir yatırımcının yeterli depolama tesislerine sahip olduğundan emin olması gerekecektir. Sonuçta, güzel sanatlara verilecek herhangi bir zararın değeri üzerinde önemli bir etkisi olacaktır. Bu aynı zamanda altın, gümüş, şarap, viski ve diğer birçok değer deposu için de geçerlidir. Her varlık, değerini korumak için en uygun saklama koşullarına sahiptir.

Buna karşılık Bitcoin, genellikle bir mobil uygulama veya masaüstü yazılımı aracılığıyla özel cüzdanlarda güvenli bir şekilde saklanır. Ek olarak cüzdanlar, yatırımcıların Bitcoin tokenlerini tek bir tıklamayla aktarmalarına olanak tanır. Bu özellikle para çekme söz konusu olduğunda önemlidir.

  • Örneğin, özel cüzdanında 1 BTC bulunan bir yatırımcıyı düşünün
  • Yatırımcı acil bir durum için para toplamak amacıyla 0,2 BTC satmak istiyor
  • Yatırımcı 0,2 BTC’yi bir kripto borsasına aktarır ve bunu ABD dolarına (veya yerel para birimindeki eşdeğerine) geri satar.
  • Uçtan uca süreç nadiren 10-20 dakikadan fazla sürer.

Şimdi bu süreci gayrimenkul gibi geleneksel bir değer saklama yöntemiyle karşılaştırın. Yatırımcının para toplamak için mülkünün bir kısmını satma seçeneği olmayacaktı. Ve mülkün tamamını satmak isteseler bile, bir alıcı bulup anlaşmayı tamamlamak haftalar veya aylar alabilir. Zillow araştırması , ABD’de bir mülkün satışının ortalama 55-70 gün sürdüğünü gösteriyor . Birleşik Krallık’ta pazar daha da yavaştır; listeden satışa kadar süreler ortalama 4-6 aydır . Bu, acil bir durum için hızlı nakit arayan yatırımcılar için oldukça sorunlu olabilir.

Bitcoin ayrıca öngörülebilir arzı nedeniyle geleneksel varlıklardan daha iyi bir değer deposudur. Daha önce de belirttiğimiz gibi her 10 dakikada bir 6,25 BTC arza giriyor. Bu, 21 milyon BTC dolaşıma girene kadar zamanla azalır. Maksimum arza ulaşıldığında yeni Bitcoin oluşturulmayacak. Altının da sınırlı olmasına rağmen arzı öngörülebilir olmaktan uzaktır. Yıllık altın arzı madencilik yeteneklerine bağlı olarak dalgalanmaktadır. Bu durum zaman içindeki talep ve arz seviyelerini tahmin etmeyi zorlaştırmaktadır.

Ayrıca Bitcoin’in geleneksel değer depolarına göre çok daha hızlı bir şekilde değer kazanmaya devam ettiğini de belirtmeliyiz. Örneğin, son beş yılda Bitcoin %317’nin üzerinde artış gösterdi. Altın aynı dönemde %58 oranında arttı. Gümüş %49’luk büyümeyle altının altında performans gösterdi.

6. Bitcoin Tasarruf Sahiplerinin Enflasyona Karşı Korunmasına Yardımcı Olabilir

Enflasyon küresel bir sorun olmakla birlikte, özellikle dünyanın belirli yerlerinde endişe vericidir. Örneğin Reuters, Mart 2023’te Türkiye ve Arjantin’de enflasyon seviyelerinin sırasıyla %50 ve %104 seviyesinde gerçekleştiğini belirtiyor. Bu, vatandaşların servetlerinin değerinin düştüğünü görmeye devam ettiği anlamına geliyor. Örneğin Arjantin’de bir yıl önce 50 dolar olan bir şeyin fiyatı şimdi 102 dolardı. Yüksek enflasyon seviyeleri Venezuella, Zimbabve, Sudan ve diğer birçok gelişmekte olan ülkede de endişe yaratıyor.

Bitcoin, sürekli artan enflasyon seviyelerine karşı korunmanın bir yolunu sunuyor. Aslına bakılırsa enflasyona eğilimli ülkelerde kripto para biriminin benimsenme oranları çok yüksek. Mesela banka hesabında 10.000 dolar değerinde türk lirası olan bir Türk yatırımcıyı düşünün. Enflasyon %50’de kalırsa tasarrufları gerçek anlamda 5.000 dolara düşer. Şimdi, 10.000 $ tasarruflarıyla Bitcoin satın alan aynı yatırımcıyı düşünün. Bitcoin sabit kalırsa veya değeri artarsa ​​enflasyon seviyelerinin bir önemi yoktur. Çünkü yatırımcı istediği zaman Bitcoin’ini Türk lirasına çevirebilir.

Bitcoin Almalı Mıyım?

Bu güncel döviz kuru üzerinden olacaktır. Yani enflasyon hala yüzde 50’deyse ve Bitcoin fiyatı sabit kalırsa yatırımcı, takas yaparken yüzde 50 daha fazla Türk lirası alacak. Tabii hem Türk lirasının hem de Bitcoin’in değer kaybetmesi riski de var . Bu nedenle bazı yatırımcılar para birimlerini Tether veya USD Coin gibi stabilcoinlere karşı korumaya alıyorlar. Bunun nedeni, bu stablecoin’lerin benzer şekilde ABD dolarına sabitlenmiş olmasıdır.

7. Bitcoin Likit Piyasada Çalışır 

2023’te Bitcoin satın almalı mısınız? Bir diğer faydası da oldukça likit bir piyasada faaliyet göstermesidir. Basit bir ifadeyle bu, pazara giriş ve çıkışların sorunsuz olduğu anlamına gelir. Bitcoin haftanın yedi günü, günde 24 saat borsalarda işlem görmektedir. En önemlisi, Bitcoin ticaret hacimleri önemlidir.

CoinMarketCap verilerine göre her gün milyarlarca dolar değerinde Bitcoin ticareti yapılıyor. Şu anda ortalama işlem hacimleri 7 milyar ila 33 milyar dolar arasında yer alıyor. Dahası, Bitcoin şu anda 550 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine sahip. Bu, 1,2 trilyon dolarlık zirveden daha düşük olsa da, yatırımcılara bol miktarda likidite sunuyor.

Bitcoin Almalı Mıyım?

En önemlisi, bu, yatırımcıların Bitcoin’lerini istedikleri zaman itibari paraya çevirebilecekleri anlamına geliyor. Aslında süreç nadiren birkaç dakikadan fazla sürer. Yatırımcıların Bitcoin’lerini bir kripto borsasına yatırmaları ve bir satış emri oluşturmaları yeterlidir. Fonlar daha sonra kullanıcının banka hesabına çekilebilecek döviz bakiyesine eklenecektir.

Buna karşılık, geleneksel değer depolarının nakde çevrilmesi süreci zahmetli olabilir. Örneğin fiziki altının satılma sürecini düşünün. Yatırımcının altını standart çalışma saatleri içinde fiziksel bir komisyoncuya satması gerekecek. Altınlarının küçük bir kısmını parçalanamadığı için satamayacaklar. Üstelik altın komisyoncusu muhtemelen piyasa oranının altında bir fiyat teklif edecek.

8. Bitcoin İndirimli İşlem Görüyor 

Şu soruyu sorarken hala Bitcoin almalı mıyım? Mevcut ayı piyasası da dikkate alınmalıdır: Bitcoin satın almalı mıyım? Bunun nedeni Bitcoin’in hâlâ önceki tüm zamanların en yüksek seviyesinin çok altında işlem görmesidir. Bu başarı, Bitcoin’in 68.000 doları aştığı Kasım 2021’de elde edildi. Şu anda Bitcoin yaklaşık 27.000 dolardan işlem görüyor. Bu, bugün pazara girmenin %55 indirim sunduğu anlamına geliyor.

Tecrübeli yatırımcılar fiyatlar ucuz kalırken Bitcoin pozisyonlarını oluşturmaya devam ediyor. Bu sadece Bitcoin için geçerli değil, aynı zamanda en iyi altcoinlerden bazıları için de geçerli. Örneğin, dünyanın en büyük ikinci kripto para piyasası değeri olan Ethereum , 2021’in sonlarında neredeyse 5.000 dolardan işlem görüyordu. Şu anda yaklaşık 1.800 dolardan işlem görüyor – eski zirvesinin %65 altında.

Bitcoin Almalı Mıyım?

En iyi meme paralarından bazıları da önemli indirimlerle işlem görüyor. Örneğin Dogecoin 2021’de 0,74 dolara kadar yükseldi . Şu anda %90’ın üzerinde bir düşüşle sadece 0,07 dolardan işlem görüyor. Bitcoin’e dönecek olursak, ayı piyasası indirimleri tarihsel olarak uzun vadede en iyi getirileri sağlamıştır.

Örneğin, 2017’nin sonlarında Bitcoin’in 20.000 dolara kadar yükseldiğini düşünün. Bitcoin takip eden 12 ay içinde %85 oranında düşüş yaşadı ve 3.200 doların en düşük seviyesine ulaştı. Şimdi bu fiyat noktasında 5.000 dolar değerinde Bitcoin satın alan bir yatırımcıyı düşünün. Kasım 2021 itibarıyla 5.000 $’lık yatırımları %2.000’den fazla artarak 100.000 $’a çıkacaktı.

Daha yakın zamanlarda Bitcoin, Kasım 2022’de 15.500 doların en düşük seviyelerine düştü . Bu, Bitcoin’in 68.000 doların üzerinde işlem gördüğü önceki yıla göre %77’lik bir düşüşü temsil ediyor. Bitcoin bu düşük seviyelere ulaştığından beri 52 haftanın en yüksek seviyesi olan 31.700 dolara ulaştı. Bu, yatırımcıların Bitcoin’i 15.500 doların en düşük seviyesinden satın alarak %100’ün üzerinde kazanç elde ettiği anlamına geliyor.

9. Bir Sonraki Bitcoin Halving Etkinliği Yaklaşıyor  

‘Bitcoin yarılanması’, daha geniş kripto para birimi piyasalarında önemli bir olaydır. Bu, Bitcoin madencilik ödülünün %50 oranında azaltıldığı tarihi ifade eder. Daha önce de belirttiğimiz gibi orijinal Bitcoin madenciliği ödülü 50 BTC idi. Bu daha sonra sırasıyla 25 BTC ve 12,5 BTC’ye düşürüldü. Bugün madencilik ödülü 6,25 BTC’dir. Bir sonraki Bitcoin yarılanması etkinliğinin 2024’ün 2. çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu, Bitcoin madencilik ödülünü yalnızca 3.125 BTC’ye düşürecek.

Bitcoin Almalı Mıyım?

Bu yatırım açısından önemlidir. Sonuçta Bitcoin arzı giderek azalıyor ve bu da onu daha kıt hale getiriyor. Eş zamanlı olarak Bitcoin’e olan talep de artmaya devam ediyor. Bu, Bitcoin halving olayının genellikle yeni bir boğa döngüsünün katalizörü olduğu anlamına geliyor. Bitcoin 2009’da piyasaya sürüldüğünden bu yana, 2012, 2016 ve 2020 olmak üzere üç yarılanma olayı yaşandı. Her üç olayda da Bitcoin, 12 ila 17 ay süren bir boğa koşusuna girdi. Her durumda, tüm zamanların yeni en yüksek seviyelerine ulaşıldı.

Örneğin:

  • 2012 Yarılanması: İlk Bitcoin yarılanması Kasım 2012’de gerçekleşti ve madencilik ödülü 50 BTC’den 25 BTC’ye düştü . Halving etkinliği gerçekleştiğinde Bitcoin’in fiyatı 12,40 dolardı. 12 ay süren uzun bir boğa rallisi yaşadı ve neredeyse 1.110 dolara kadar yükseldi. Bu nedenle, 2012 Bitcoin yarılanması %8.700’ün üzerinde bir büyüme sağladı. Bu, halving gününde yatırılan her 1.000 dolar için 87.000 doların üzerinde kazanç anlamına geliyor.

  • 2016 Yarılanması : İkinci Bitcoin yarılanması arzı 25 BTC’den 12,5 BTC’ye düşürdü. Temmuz 2016’da gerçekleşen halving gerçekleştiğinde Bitcoin’in fiyatı 660 doların biraz üzerindeydi. Bunu 17 aylık bir boğa rallisi izledi ve Bitcoin sonunda 20.000 dolara yükseldi. 2016 Bitcoin yarılanması %3.000’in üzerinde bir büyüme sağladı; bu, davet edilen her 1.000 $ için 30.000 $ kazanç anlamına geliyor.

  • 2020 Yarılanması: En son Bitcoin yarılanması Mayıs 2020’de gerçekleşti ve madencilik ödülü 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye düştü. Halving gününde Bitcoin 6.600 dolardan işlem görüyordu. Bunu 17 aylık bir ralli izledi ve Bitcoin Kasım 2021’de 68.000 doların üzerine çıktı. Yarılanma olayı %900’ün üzerinde bir büyüme sağladı; yani yatırılan her 1.000 dolar için 9.000 dolar kazanç elde edildi.

Bir sonraki Bitcoin yarılanması olayının Nisan 2024’te gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Yarılanma olayı 840.000’inci blok çıkarıldıktan sonra gerçekleşeceğinden kesin tarih henüz onaylanmadı. Yine de şu an bir sonraki yarılanma tarihine hazırlanmak için iyi bir fırsat olabilir. Bu, özellikle Bitcoin’in önceki tüm zamanların en yüksek seviyesinin %55 altında işlem görmesi nedeniyle geçerli.

10. Bitcoin Fiyat Tahminleri Uzun Vadeli Önemli Bir Büyümeye İşaret Ediyor  

Bir yandan, Bitcoin fiyat tahminlerine ihtiyatla yaklaşılmalıdır. Sonuçta tahminler kişiye göre değişir. Bununla birlikte, sektördeki birçok kişi ufukta önemli bir büyümenin olduğuna inanıyor.

Örneğin:

  • Önde gelen kripto para borsalarından Changelly, Bitcoin’in 2032 yılına kadar 1 milyon doları aşacağına inanıyor .
  • Ark Invest de benzer bir düşünceyi paylaşıyor ve önümüzdeki 10 yıl içinde Bitcoin fiyat tahmininin 1 milyon dolar olacağını öngörüyor.

Bu da şu soruyu akla getiriyor: Bitcoin gerçekten 1 milyon dolarlık bir fiyata ulaşabilir mi? Ve eğer öyleyse, bu büyüme ve değerleme açısından ne anlama gelir?

Eğer Bitcoin şu anki fiyatı olan 30.000 dolardan 1 milyon dolara ulaşırsa, bu %3.200’lük bir büyüme anlamına gelecektir. Yani bugün yatırılan her 1.000 $ için, 1 milyon $’lık bir fiyat noktası 32.000 $ getiri sağlayacaktır. Bu, Bitcoin’e 17 trilyon doların üzerinde bir piyasa değeri kazandıracak.

Bitcoin Almalı Mıyım?

17 trilyon dolarlık bir değerlemenin ne kadar gerçekçi olduğunu değerlendirmek için bunu diğer varlık sınıfları ve piyasalarla karşılaştıralım.

  • 500 büyük ABD hisse senedini takip eden S &P 500’ün değeri 37 trilyon doların üzerinde.
  • Dünya Altın Konseyi’ne göre , çıkarılan altının toplam değeri 12 trilyon dolar .
  • ABD hükümetinin toplam borcu 32 trilyon doların üzerindedir .

Yukarıdaki tahminlere dayanarak bazıları, 17 trilyon dolarda bile Bitcoin’in sunabileceği çok daha fazla avantaj olduğunu iddia edebilir. Sonuçta Bitcoin, herhangi bir hükümet veya merkez bankası tarafından kontrol edilmeyen küresel bir varlık sınıfıdır. Sınırlar veya yerel para birimleri tarafından engellenmiyor. Aksine, Bitcoin daha geniş küresel ekonomiden bağımsız olarak faaliyet göstermektedir.

Örneğin, 1,4 milyardan fazla insanın , bırakın banka/kredi kartı olanaklarını, hâlâ bir banka hesabına bile erişiminin olmadığını düşünün. Bitcoin, banka hesabı olmayanlar için mükemmel bir çözüm olabilir. Bu, yüksek enflasyon seviyelerinden ve merkez bankası manipülasyonundan etkilenen milyarlarca insana ek bir durum. Ve en önemlisi, Bitcoin hem bir değer saklama aracı hem de bir değişim aracı olarak kullanılabilir. Bu da küresel çekiciliğini daha da artırıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir