Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.318
% 4.34
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.318
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Kriptoya Neden İhtiyaç Duyarız?

Kriptoya Neden İhtiyaç Duyarız?

Kriptoya neden ihtiyaç duyarız sorusunu tam da soracak zamandayız. Banknot, gümüş ve altın para gibi fiziksel jetonlar çağlar boyunca ödeme kaynağı olarak kullanıldı. Ancak Satoshi Nakamoto, Bitcoin adlı dünyanın ilk kripto para birimini tanıttı.

Bitcoin, Ekim 2008’de, ABD’deki Acil Ekonomik İstikrar Yasası’nın mali sistem çöküşünü engellemesinin ardından birkaç hafta içinde ortaya çıktı. Bu, katılımcıların güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan doğrudan etkileşimde bulunabildiği, kriptografik kanıta dayalı, eşler arası bir elektronik nakit sistemi olarak hizmet veriyor. Bitcoin, ilk defa para transferini aracısız ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için kullanılabiliyor. Örneğin, herhangi bir ağ katılımcısı, kriptografinin akıllı birleşimi sayesinde kripto para işlemlerini uygun bir maliyetle doğrulayabilir ve çözebilir lakin bunları yaparken Bitcoin blok zincirini kullanarak yaptığını unutmamak gerekir.

Kripto’nun Amacı Nedir?

Kriptoya Neden İhtiyaç Duyarız? Bu tarz soruları sormadan önce araştırdığımız kriptonun amacını derinlemesine bilmeliyiz. Kriptografi, dijital para birimlerini oluşturmak için kullanılır ve bu para birimleri, bireyler veya bir güvence tarafından değil, matematiksel algoritmalarla korunur.

Borç, geleneksel fiat para birimlerini oluşturan bir süreçtir; bu nedenle hesaplarınızdaki rakamlar, özünde bir yükümlülüğü temsil eder. Bu, bir tür teminat sistemidir. Ancak kripto para birimleri borçlarla temsil edilmez. Bunun yerine, kripto paralar kendi başlarına bir değer taşır ve bu değeri temsil ederler.

Kripto para birimleri, bireylerin varlıklarını kontrol etme gücünü ve sorumluluğunu kendilerine ait kılmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, izin gerektirmeyen, geri alınamaz ve takma adlı bir ödeme yöntemi olan Bitcoin, bankaların ve hükümetlerin vatandaşların finansal aktiviteleri üzerindeki etkisine karşı bir duruştur. Bununla birlikte, Dash gibi farklı kripto para birimlerinin özel özellikleri bulunmaktadır. Dash, hızlı işlemleri mümkün kılan merkezi olmayan, gizlilik odaklı bir dijital para birimidir. Bu sayede nakit işlemler gibi beklemek zorunda kalmadan işlemler gerçekleştirilebilir ve paranızı gizli tutmanıza yardımcı olur.

Bir başka örnek Monero’dur. XMR izlenemez, güvenli ve özel bir kripto para birimidir. Herkesin kullanabileceği açık kaynaklı bir yazılımdır. Monero ile kendi finansal kurumunuz olur, mali durumunuz sizin kontrolünüz ve sorumluluğunuz altında olur ve hesaplarınız ile işlemleriniz gözetimden uzak tutulur.

Kriptoya Neden İhtiyaç Duyarız?
Bir Banka vs Bir Kripto Transferi

Eğer hâlâ kripto paranın gerekli olup olmadığını düşünüyorsanız, küresel finans piyasasının aşırı kaldıraçlı dolar eşdeğeri ürününün çöküşünün yarattığı ciddi sarsıntıları hatırlayın. Fakat Ethereum ve kendi öz kripto parası olan Ether gibi blok zincirlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, geleneksel bankalara kıyasla daha hızlı işlemler yapılabiliyor ve finansal sistemi aracısız hale getirmek için çeşitli merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) geliştirilebiliyor.

Kripto Banknotun Yerine Geçebilecek Mi?

Fiat para birimleri ile kripto para birimlerinin doğal bir değeri yoktur. Değerleri, fiat para birimleri için kullanıcıların merkez bankalarına duyduğu güvenden kaynaklanırken, kripto para birimlerinde blockchain teknolojisi ve doğrulanan fikir birliği esastır.

Fiat para birimleri merkezi otoriteler tarafından kontrol edilirken, kripto para birimi işlemleri merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. JP Morgan gibi birçok kuruluş, ticari dünyada dijital varlıkların önemini anlamak için araştırma yapmaktadır. Ayrıca El Salvador gibi ülkeler, Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak benimsemiştir. Ancak kripto paranın fiat paranın yerini ne zaman tamamen alacağını öngörmek zordur.

Üstelik, hem merkezi hem de merkezi olmayan para sistemlerinin dengesinin korunması, fiat para birimlerinden kripto para birimlerine geçişin başarısı için son derece önemlidir. Deutsche Bank’ın 2030 tahminine göre, blok zinciri, fiat para birimleri ve dijital para birimlerine sınırsız merkezi olmayan erişimi destekleyen teknolojiler değer katacaktır.

Ancak, blockchain teknolojisinin benimsenme hızı, yaygın olarak benimsenmesi arasındaki sürenin giderek kısalıyor olmasıyla gösteriyor ki, eski fiziksel cüzdanın devre dışı bırakılması ve tüm paranın güvenli bir şekilde bir blockchain defterinde saklanması muhtemelen on yıl veya daha kısa sürebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir