Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$59.135
% 3.08
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 59.135
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Talep endişelerinin baskısı, petrolün ikinci haftayı da zararla kapatmasına yol açacak

Yatırımcıların ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışı değerlendirmesiyle, petrol fiyatları Cuma günü karışık seyretti ancak yavaşlayan küresel ekonomik büyümenin talep üzerinde baskı oluşturacağı endişesiyle haftayı sert kayıplarla bitirecek gibi görünüyor.

Brent petrol %0,4 artışla 88,88 dolara yükselirken WTI %0,4 düşüşle 83,20 dolara geriledi. Her iki sözleşme de %4’ün üzerinde değer kaybederek üst üste ikinci haftayı da kayıpla kapatma yolunda.

Petrol fiyatları, Çin’in zayıflayan ithalatının dünyanın en büyük petrol ithalatçısında talebin yavaşladığına dair endişeleri artırmasının ardından bu hafta başında yedi ayın en düşük seviyelerini gördü. Ülkedeki ekonomik büyüme, bir dizi COVID-19 karantinasının ardından bu yıl ciddi bir yavaşlama gösterdi.

Kanada ve Avrupa’daki faiz artışları ve Fed’in şahin açıklamaları da ham petrole olan ilgiyi azalttı, dolar 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

OPEC+ tarafından yapılan üretim kesintisi, genel olarak nominal olarak görülürken bu miktarın, fiyatları desteklemede pek bir etkisi olmadı.

Ancak bazı yatırımcıların dibi satın almasıyla, petrol fiyatları Perşembe günü hafifçe toparlandı. ABD Enerji Bilgi İdaresi de 2023’e kadar talebin biraz daha artacağını ve arzın daralacağını tahmin ediyor.

Rusya, bazı ithalatçıları ham petrol arzını kesmekle tehdit ederek arz sıkışıklığına yol açabilecek bir hamle yaptı. Avrupa’da patlak veren enerji krizinin de kış aylarında ham petrol talebini artırması bekleniyor.

Perşembe günü açıklanan verilere göre ABD ham petrol stokları, geçtiğimiz hafta beklenmedik bir artış gösterdi. Ancak yatırımcılar bu artışı, hükümetin ülkenin Stratejik Petrol Rezervi’nden ham petrol kullanmasına bağladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde petrol talebinin güçlü olduğu, geçtiğimiz ay boyunca ABD benzin stoklarının istikrarlı bir şekilde azalmasından anlaşılıyor. Benzin fiyatlarının rekor seviyelerden düşmesi de talebi destekledi.

Ancak ABD petrol talebi dirençli görünse de petrol fiyatları daha genel talebe ilişkin endişelerle büyük ölçüde düştü. Dolardaki artış, Hindistan ve Endonezya gibi Asyalı büyük ithalatçılar için ham petrol alımını pahalı hale getirdi.

Dünya genelinde yükselen enflasyon ve faiz oranları, ekonomik faaliyeti ciddi şekilde baskılayabilecek potansiyel bir resesyonla ilgili endişeleri artırırken petrol fiyatları 2022’nin en yüksek seviyelerinden geri çekildi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir