Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.074
% 0.94
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.074
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Yeni Hype: BRC-20 Memecoinleri

Bitcoin Memecoins

Yaklaşık son bir ayda kripto para alanında büyük bir hype yakalayan iki token türü ortaya çıktı: Memecoinler ve BRC-20 Tokenları. Bu tokenların sert bir şekilde yaptığı yükselişler dünya genelinde kriptopara endüstrisinin ününü daha da artırdı. Peki memecoinler yeni mi ortaya atıldı? Hayır, bunlar daha öncesinde de mevcut olmuştur. Mesela, Dogecoin furyası 2013 yılından bu yana var. O zaman neden yeniden bir trend haline dönüştü?

Yazıda memecoinler hakkında daha fazla bahsedilmeyecektir. Eğer memecoinler hakkında detaylı bilginiz yoksa, bu konuda yazmış olduğumuz blog yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bu yazıda sık sık bahs edilecek olan BRC-20 Token’ları hakkında da bilgiyi konuyla ilgili yazdığımız yazıdan alabilirsiniz.

Bitcoin Ağında Yeni Memecoinler

Memecoinler bu zamana kadar büyük çoğunlukla Ethereum ve Solana ağını kullanarak oluşturuldu. Bu da tokenların büyük bir çoğunluğunun ERC-20 standardına sahip olmasıyla sonuçlanmıştır. Aslında BRC-20 standartı da ERC-20’den esinlenerek yaratılmıştır. Fakat bu standartların bir birinden büyük farkı vardır. İlk olarak BRC-20 tokenları proof of work mekanizmasını, ERC-20 standardı ise proof of stake kullanmaktadır. ERC-20 standartına sahip olan tokenlar bir akıllı sözleşme desteğine sahiptir. O yüzden bu tokenların kullanım alanı daha geniştir. Fakat BRC-20 Tokenları Ordinals protokolü üzerine yazıldığı için çok fazla kullanışlı değil.

Fakat yine de bu standart üzerinde yeni token’lar oluşturula bilir. Böylelikle ortaya yeni memecoinler çıktı. Bu tokenlar da ilk kez olarak Bitcoin ağı üzerinde kullanılmaya başlandı. Bu kavramın yeni olmasına rağmen artık 8.500’den fazla token basıldı. En yaygın olarak bilinen tokenlar sırasında “Ordi”, “Pepe”, “Meme” ve diğer tokenlar mevcuttur. Artık 150 milyon dolardan fazla bir piyasa değerine ulaşan bu tokenlar hızlı şekilde büyümeye devam ediyorlar.

Dikkatinizi çeke bilir: Buffet Bitcoin İçin Neler Söyledi?

Bitcoin Ağı İçin Yeni Tehditmi?

Bu hype ortaya çıkana kadar Bitcoin ağının temel kullanım alanı para transferi yapmaktı. Ancak Ordinals NFT’lerin ortaya çıkmasıyla ve aynı adlı protokol üzerine yazılan BRC-20 tokenları nedeniyle ağa olan talep artdı. Bitcoin ağının yeterince hızlı olmadığını biliyoruz. Bu ağ merkeziyyetsiz olmak için tasarlandı. O yüzden hız Bitcoin ağı için öncelikli değildir. Bu durumda her zamankinden daha fazla istek oluşması da ağı zorlamaya başladı. Peki, neden ağ zorlanıyor?

Bitcoin ağında ortalama blok basımı 10 dakikada gerçekleşir. Bu nedenle hız düşüktür ve bir blok basımı için işlemler en az 10 dakika bekler. Talep çok yüksek olduğunda, özellikle de şuanda olduğu gibi biriken işlem sayısı artacaktır. Ayrıca işlem ücretleri de devasa boyutlara ulaşır. Çünkü ağa olan talep arttıkça madenciler işlemleri öne almak için daha yüksek ücretler talep edecektir. Bu ücretleri ödeyenler, sadece işlemlerini gerçekleştirebilirler.

BRC-20 Memecoins
Kaynak: mempool.space

İnsanların da bir anda bu memecoinlere talebi arttığı için ağda tıkanıklıklar olmaya başladı. Bitcoin ağının kullanım alanı artık çoğalmaya başladı. Bu da ağı zorlayacaktır, ancak bu kalıcı bir sorun değil. Ağın güvenliğine gelince, olası bir çöküş yaşanması çok küçük bir ihtimaldir. Nedeni, bu ağı gelir kaynağına çeviren madencilerdir.

Madenciler ve diğer tür node’lar ağın merkeziyetsizliğini sağladığı sürece, Bitcoin ağı için bir tehdit bulunmamaktadır. 

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir