Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.803
% 0.89
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.803
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Kripto Piyasası Neden Düşüyor?

btc,Bitcoin,FTX,Binance,Bitcoin Düşüş

Kripto Piyasası Neden Düşüyor? Spot ETF gecikmeleri, güçlenen ABD doları ve artan düzenleyici baskılar, bu haftanın kripto piyasasının düşük performansına katkıda bulunuyor.

Kripto piyasası bu hafta düşüş yaşadı ve toplam piyasa değeri %4,4 düşerek 1,02 trilyon dolar ile 14 Haziran’dan bu yana en düşük noktasına ulaştı. Altcoin piyasalarında düzenleyici belirsizlikler devam ederken, bu hareket Bitcoinin dominansını ve piyasada ki hakimiyetini artırdı.

Yakın zamanda sunulan Ethereum ve BTC borsa yatırım fonları (ETF’ler) etrafındaki heyecana rağmen, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) finansal araçlara ilişkin kararları ertelemeye devam ediyor.

Kripto Piyasası Neden Düşüyor?
Toplam kripto piyasa değeri. Kaynak: TradingView

ETF gecikmeleri kripto yatırımcılarının kenara çekilmesine neden oluyor

Yatırımcıların spot BTC ETF onayına ilişkin beklentileri, özellikle BlackRock ve Fidelity’nin ağır destekleri ve başvuruları nedeniyle yüksekti. Ancak SEC’in manipülasyona karşı yeterli koruma sağlanmadığı yönündeki endişeleri gerekçe göstererek kararını ertelemeye devam etmesiyle bu umutlar suya düştü.

Gecikmelere rağmen VanEck ve Ark Invest,  spot Ethereum ETF’leri için resmi olarak başvuruda bulundu. 6 Eylül başvuruları SEC’in karar vermesi için zamanı başlatıyor. Bu kararın tahmini son tarihi 23 Mayıs 2024’tür.

Grayscale, ABD temyiz mahkemesinde SEC’e karşı kazanmayı başarmış olsa da, SEC mahkemenin kararına itiraz etmeye ağırlık verdiğinden Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) indirimi hala %20 seviyesinde seyrediyor. Analistler ETF’lerin uzun vadede yükselişte olduğuna inansa da piyasa bu kadar kısa vadeli bir ivmeyi sürdürmedi.

Düzenleyici belirsizlik ve davalar kriptoyu etkiliyor

GBTC’yi işleten Digital Currency Group (DCG) içindeki mali zorluklar da yatırımcı duyarlılığını olumsuz etkiledi. DCG’nin bir yan kuruluşu, Gemini borsasına olan 1,2 milyar doları aşan bir borçla boğuşuyor.

Ayrıca Terra ve FTX’in çöküşünden kaynaklanan kayıplar nedeniyle iflas ilan eden Genesis Global Trading, şimdi Barry Silbert tarafından yönetilen DCG’ye dava açıyor . Bu istikrarsız durum, DCG’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Grayscale Bitcoin Trust’taki pozisyonların zorla satılmasına yol açabilir.

Piyasanın sıkıntılarını daha da artıran bir düzenleme beklemededir. SEC , kripto pazarının en büyük borsası Binance ve CEO’su Changpeng Zhao’ya karşı yanıltıcı uygulamalar ve kayıtsız bir borsanın işletilmesi iddiasıyla bir dizi suçlamada bulundu .

Bitcoin dışında piyasa değeri bakımından en büyük kripto para olan Ethereum’un yasal statüsü konusunda da netlik yok. Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu başkanı, Ethereum’un bir menkul kıymetten ziyade bir emtia olduğuna inansa da şu anda SEC’den herhangi bir açıklama yok.

Kripto piyasası düzenleyici belirsizlikle boğuşmaya devam ederken, Ripple baş teknoloji sorumlusu, dalganın ABD düzenleyici ortamını değiştirdiğine inanıyor.

Tasfiyeler ve düşük hacim, kripto pazarını daha da düşürüyor

Eylül ayının başlangıcı, Ethereum’un kaldıraçlı tasfiye dalgasını ateşledi ve bu ayın ilk haftasında 37 milyon dolarlık tasfiye gerçekleşti.

Kripto Piyasası Neden Düşüyor?
Ethereum long tasfiyeleri. Kaynak: CryptoQuant

Ethereum tasfiyelerinin telaşı, tüm kripto piyasasının kilitli toplam değeri (TVL) kaybetmesi ve hacimlerin azalmaya devam etmesiyle birlikte geliyor. Kripto piyasası TVL, 15 Nisan’da 53 milyar dolar ile 2023’ün en yüksek seviyesine ulaşırken, mevcut değer 37,7 milyar dolar olup, bu da 15 milyar doların üzerindeki kaybı yansıtıyor.

Kripto Piyasası Neden Düşüyor?
Kripto piyasası hacmi ve TVL. Kaynak: DefiLlama

Bazı analistler , 7 Eylül’de altı ayın en yüksek seviyesine ulaşan ABD dolarının yenilenen gücünün kripto varlıkları için tehlike olmaya devam edeceğine inanıyor. Kripto para piyasası bu çok yönlü zorlukların üstesinden gelirken, çeşitli ekonomik faktörlerin ve düzenleyici gelişmelerin gelgitleri şüphesiz önümüzdeki aylarda gidişatını şekillendirmeye devam edecek.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version