Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.649
% 4.71
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.649
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Cumartesi’ye Dikkat: Hükümet Altın İçin Bu Adımı Atacak!

2021’in son haftalarında ortaya çıkan piyasa volatilitesi sonucu hükümet altın ve döviz hesaplarına yönelik adımlar attı. Bunlardan biri, vatandaşların “yastık altında tuttuğu” altınların dolaşıma kazandırılması için üretilen bir model oldu. 2022’nin başından bu yana beklenen modelde son aşamaya gelindiği bildirildi. Bu modelin Cumartesi günü açıklanacağı belirtiliyor. Peki, model neleri kapsıyor? Tam olarak neler olacak? coinmuhendisi.com olarak detayları aktarıyoruz…

Hazine ve Maliye Bakanı, yeni altın modelini Cumartesi günü açıklayacak

2021’in son haftalarında gram altının değeri 1.000 liraya yükselmişti. Bunun ardından hükümet, dolar için kur korumalı mevduat adımı attı. Değerli metal için ise, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılacağı bir modelin geliştirilme aşaması başladı. Bugünkü açıklamalara göre bu modele yönelik çalışmalarda sona gelindi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin bu modeli Cumartesi günü İstanbul’da açıklaması bekleniyor.

Nebati’nin açıklayacağı sistemin, vatandaşın getirdiği gram altınlara karşılık bir sertifika vermesi ve istenildiği zaman yatırımların geri alınmasını sağlaması bekleniyor. Böylece, söylenenlere göre, insanlar değerli metal alım satım farkından muaf olurken kâr payı elde edebilecek. Altınını, sertifikasıyla istediği zaman geri alabilecek.

Bakan Nureddin Nebati, en son açıklamalarında döviz kurlarının sabit hareket etmesine yönelik öneme dikkat çekerken bu önemli paketin açıklanacağını söyledi. Bu paketle beraber “yastık altındaki yaklaşık 5 milyon ton altının” dolaşıma kazandırılması bekleniyor. Bu miktarın, tahminen 250-350 milyar dolara denk geldiği belirtiliyor. Bunun belirli bir miktarının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na döviz ihtiyacını karşılama konusunda destek olacağı belirtiliyor.

Kısaca: Sistem nasıl işleyecek?

Vatandaş, evindeki altınını akredite edilmiş bir kuyumcuya götürecek ve getirilen gram saf altına dönüştürülecek. Akredite kuyumcuların sayısının artırılması beklenirken bazı bankaların da bu modelde yer alacağı düşünülüyor. Verilecek sertifika istenildiği zaman TL’ye çevrilebilecek ve insanlar düşük fiyattan altın satmaktan kurtulmuş olacak. Komisyonlardan da kurtulmuş olacak. İsteyen, altınını altın olarak geri alabilecek. Ayrıca sisteme dahil olanlara bir kâr payı verilebileceği belirtiliyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir