Kriptolar:
29351
Bitcoin:
$66.382
% 0.30
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.27
Piyasa Değeri:
$2.44 T
% 0.14
Korku & Açgözlülük:
71 / 100
Bitcoin:
$ 66.382
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.44 T

Hazine Bakanı Nebati: “Önümüzdeki yıl enflasyonun hissedilir düşüş yaşadığı yıl olacak”

Investing.com – TRT Haber canlı yayında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, merak edilen sorulara yanıt verdi. Bakan Nebati’nin açıklamaları:

TOGG içi kredi hazırlığı yapılıyor

Yerli otomobil TOGG hakkında açıklama yapan Bakan Nebati, bakanlıkların, üst düzey yetkililerin ve devlet erkanının araç ihtiyacını TOGG ile sağlayacağını söyledi.

Otomobile rahat ulaşım sağlanabilmesi için bankaların çalıştığını söyleyen Bakan Nebati, gerekli teşviklerin verilmesi için bankaların destek vereceklerini belirtti. Kâr amacı gütmeden en düşük kredi faizleriyle destek verileceğini de ekledi. Ziraat Bankası, Halkbank (IS:HALKB) ve Vakıfbank (IS:VAKBN) ile katılım bankaları çalışmalara başladı.

Esnaf destek paketleri

“Açıkladığımız 100 milyar TL’lik destek, tarihi bir limittir. 60 ay vade verilecek ve faizin yarısını Hazine karşılayacak. Faiz %7,5’e tekabül ediyor. Salgından itibaren aldığımız birçok destek oldu ve maliyetlerin çoğu da Hazine’ye patladı, helal hoş olsun.”

KGF’yi ihtiyacı olan kullanacak

“KGF kullanacak herkes faturalı işlem yapacak. Bu paranın ihtiyacı olana gitmesi için büyük bir adım. Diğeri ise, bilançosunda sıkıntı olan şirketlere öncelik vereceğiz. Amacımız kredinin %75’inin gerçekten ihtiyacı olan firmalara gitmesini sağlamaktır. Böylelikle krediye erişim sorunu da yaşanmayacak. Faizler çok düştü, ancak ucuz krediyi farklı alanlarda kullananları engellemeye devam edeceğiz. Selektif krediler olacak.”

Enflasyon gelecek yıl çok daha az konuşulacak”

“Enflasyon dünyanın bir problemi. Dünya enflasyonun en büyük sebebi, enerji ve emtiaya bağlı yükselişler olurken lojistik sorunları ve kuraklık da yükselişi hızlandırıyor. Ülkemizde kur ataklarının yaşanmasıyla enflasyon hızlandı. Ancak alınan kararlar sabahtan akşama değişmez, belli bir zaman geçmesi gerekir, birçok şeyi hesap etmeniz gerekir. Enflasyonla mücadelede hedef belirledik ve bu hedefe ulaşmak için tedbirler aldık. Bunların etkilerini Aralık’tan itibaren önce baz etkisi, ardından beklentilerin kırılması ve kur atağının azalmasıyla göreceğiz. Önümüzdeki yıl enflasyonun hissedilir bir düşüş yaşadığı yıl olacak. Önümüzdeki süreç enflasyonun çok daha az konuşulacağı bir süreç olacak.”

“Türkiye Ekonomi Modeli dünyanın konuştuğu bir model olmaya başladı”

“S. Arabistan’da son zamanlardaki en keyifli toplantılardan birine katıldım, 6-7 bin katılımcı vardı, bunlar dünyanın en üst düzey yatırımcılarıydı. Salon tamamen doluydu, bu Türkiye ekonomisine olan ilginin bir tezahürüdür. Çıktığımızda birçok kişiden tebrik aldık. Türk heyetine resepsiyon verdiler ve birçok yabancı bakan da katıldı.

Türkiye – S. Arabistan ilişkilerinin tekrar üst seviyeye gelmesinden herkes memnun. Türkiye pazarından uzak kalmak onlara, S. Arabistan pazarından uzak kalmak da bizlere olumsuz yansıdı. Aralık ayının ilk 10 gününde S. Arabistan heyeti gelecek. Ocak ayı sonunda da biz gideceğiz ki ilişkileri sıkılaştıralım.

Yatırımcılar, ekonomi modelimizi çok sorguluyorlardı. Şimdi ‘Galiba’ demekten vazgeçtiler. ‘Türkiye Ekonomi Modeli başarılı sonuçlar üretiyor, biz buna ilgi duyuyoruz’ diye bizi dinlemeye geldiler. Yabancıların ilgisi arttı. Enerjiden kaynaklanan cari açığımız için ‘Bunu nasıl yönettiniz?’ diye soruyorlar. Cevabı belli: Türkiye Ekonomi Modeli.

Türkiye ekonomi modeli sadece Türkiye’nin modeli olmaktan çıktı, dünyanın konuştuğu bir model olmaya başladı. Bu model, önümüzdeki yıllarda dünyanın önemli modellerinden biri olarak gündemde kalacak.”

Yazar: Deniz Engin

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir