Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.309
% 3.46
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.309
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Convex Finance (CVX) Nedir?

Convex CVX Nedir

Convex Finance Curve platformu için tasarlanmış bir protokoldür. Protokol bu platformun kullanıcılarının ek gelir elde etmesine olanak sağlamaktadır. Platformun yerel tokenı ise CVX Token olarak adlandırılmaktadır. Kullanıcılar Convex Finance kullanırken ücretleri ödemek ve diğer hizmetler için CVX Token kullanmaktadır. Bununla ilgili ek bilgiler yazının ilerleyen kısımlarında aktarılacaktır.

Convex Finance Nedir?

Convex Finance Curve.fi kullanıcılarının CRV kazanmasını sağlayan bir platformdur. Buradan CRV kazananlar likidite sağlayıcılarıdır. Platformun bu tür kullanıcılar için temel avantajı kilitleme işleminin zorunlu olmamasıdır. Yani likidite sağlayıcıları kendileri kilitleme işlemi yapmadan CRV token talep edebilirler.

Bunun yanı sıra likidite kilitlemesi yapmakta mümkündür. Bunun için kullanıcılar CRV Token’larını kullanmalıdır. Bu likidite kilitleme işlemlerinin yapılmasıyla kullanıcılar artık daha fazla kar elde edebilecektir. Protokol kullanıcıları yaptığı eylemlere göre değişik miktarlar kazanabilir. Kullanıcılar arasındaki temel farklar onlara verilen miktarların hangi kaynaklardan geldiğidir. Aslında Convex Finance’in önemi de burada:

Curve platformu katılımcılarını ödüllendirmek. 

Convex Finance

Ancak platformun amacı sadece bu olamaz. Çünkü bu tür uygulamalar kullanıcılar arasında gelirin dağıtımı için gelişmiş bir mekanizmaya sahip olmalıdır. Evet, Convex Finance kullanıcılar için gelir kaynağı olmakla beraber, Curve üzerinde bir likidite sağlayacıdır. Platformun mekanizması ile ilgili bilgiler bir sonraki kısımda detaylı olarak verilecektir.

Buradan da anlaşıldığı üzere Convex Finance’in asıl amacı CRV Token’ın likiditesini korumak ve artırmaktır. Bunu ise Curve’in sadık kullanıcılarını ödüllendirerek yapıyor.

Dikkatinizi çekebilir: Meme Token: Zengin Olmak Yada Tamamen Batmak !

Convex Finance Nasıl Çalışır?

Convex Finance’ın iki ana hedefi vardır: Curve Likidite sağlayıcıları ve CRV Stakerlar. Likidite sağlayıcıları bu işlemlerinin karşılığında LP tokenları ile ödüllendirilir. Sağlayıcılar kendi LP tokenlarını Curve LP cinsinden alırlar. Bu tokenlar ise Convex Finance üzerinde ekstra ödül kazandırmaz. O yüzden onlar Curve LP’lerini Convex LP tokenlarına dönüştürmeleri şarttır. Ardından Convex Ödül Sözleşmeleri dahilinde bu tokenları stake ederek ödül kazanabilirler. Ödül olarak ise CVX ve boosted CRV kazanırlar.

CRV Staking on Convex Finance

Stakerlar ise sahip olduğu CRV cinsinden tokenlarını Convex Finance üzerindeki diğer likit varlıklara dönüştürebilirler. Dönüştürme işlemleri gerialınamaz işlemlerdir. Mesela, cvxCRV token. Platformu üzerinde staking yapmak için bu tokena ihtiyaç vardır. Bunu da CRV tokenları dönüştürerek yapmak mümkündür. CRV Tokenlar cvxCRV tokena dönüştüğü zaman tekrardan CRV’ya dönüştürelemez. Stakerlara ödenen miktarlar tek token olarak değil, yönetişim tokenı ve stablecoin olarak gelmektedir. Kullanıcı ağırlığı hangi tokena vereceğini ise yüzdesel olarak kendisi belirleyebilir.

Platformun hem likidite sağlayıcıları, hem de stakerlar için ortak özelliği de mevcuttur. Convex Finance çekme işlemleri yaparken platform kullanıcılarından herhangi bir ücret almamaktadır. Alınan ücretler sadece ağın komisyonlarını ödemek ve CVX sahiplerine kar payı dağıtımı yapmak için alınır.

Convex Finance mechanism

Stakerlar ve likidite sağlayıcılara verilen miktarları platform nereden sağlamakta? Yukarıda da bahs ettiğimiz gibi platformun amacı CRV Token likiditesini korumaktır. Bunu yapmak için ise sadık kullanıcı kitlesi oluşturmak nedeniyle bir ödül mekanizması da tasarlaması gerekmektedir. Ödüllerin dağıtımı mekanizması aslında kullanıcılardan alınan ücretler ile temin edilmektedir. Staker ve ya likidite sağlayıcı platforma belirli miktarlarda varlık kilitliyor. Belirli süre sonrasında ödül ve ana varlığın çekim talebini veriyor.

Convex Finance ise hizmet karşılığında belirli bir miktarı kullanıcısan talep eder. Bu miktarlar sayesinde bir ve ya birden fazla havuzlar oluşturularak bu varlıklar orada toplanır. Ardından CRV Token için her likidite sağlayan ve ya staking yapan kullanıcı sürecin sonunda bu miktarlarla ödüllendirilir.

Dikkatinizi çekebilir: MEXC Borsası İle Memecoin Nasıl Alınır?

CVX Token Nedir?

CVX Token Convex Finance platformu üzerinde kullanılan ana tokendır. CVX’in asıl kullanım alanlarından biri gösterge ağırlıklarının belirlenmesinde kullanılır. Yukarıda da anlatıldığı üzere kullanıcılar kazançlarını yönetişim tokenı ve stablecoinler olarak alır. Onların oranı ise değişmektedir. Hangisinin daha ağırlıklı olarak dağıtılacağı kararı için de oylama mevcuttur. Oylamaya katılmak hakkına sahip olmak için CVX tutmak gerekir.

Convex Finance Rewards APR

Bunun dışında protokol üzerinde herhangi bir değişiklikler olduğunda da oylama mekanizması kullanılır. Bu değişiklikler protokolün kodlama tarafında daha çok görülmektedir. Aynı şekilde CVX sahipleri yine bu oylamaya katılabilir.  Token ayrıca staking yapan kullanıcılara süre sonunda ödül dağıtımı yapılması için kullanılmaktadır.

CVX Token belirli bir basım mekanizmasına dayanarak çalışır. Platform üzerinde Curve LP (Liquidity Pool) tarafından talep edilirse, basım gerçekleştirilir. Fakat bu basım sayısı da belirli bir sınıra tabi tutulur. Daha yüksek CRV basımı gerçekleştikçe, tersi şekilde CVX basımı gerçekleşir. Her belirli CVR basım miktarı başına belirli sayıda da CVX basılmaktadır. Basım mekanizması bu şekilde çalışır.

CVX mint

Ayrıca platform mevduat şeklinde ödül dağıtımları da gerçekleştirmektedir. Bu mevduatlar platformun kendisine özgün olarak basılan 3 tokenla ödenilir: cvxCRV, cvxFXS, cvxFPIS. Bu 3 farklı tokenlar her biri uygun olarak CRV, FXS, FPIS tokenlarına peglenmiş durumdadır. Yani fiyatlar 1:1 olarak uyum sağlamakta. Kullanıcılar likidite ekleme ve staking sonucunda bu tokenlarla da ödeme alabilirler.

Convex Finance Airdropları

Platformun yaptığı ödül dağıtımlarından faydalanmak için yukarıda bahsi geçen tüm özellikleri kullanmak gerek. En son yaptıkları duyurlarla Convex Finance’in artık 3 ağ üzerinde çalıştığını duyurdular: Ethereum, Arbitrum One, Polygon. Öncelikle ağları denemek gerek. Bağlı olduğunuz cüzdanlarda ağ değişimleri yaparak bunu yapmak mümkün.

Daha sonra cvxCRV ve CVX tokenlarını kilitlemek ve stake etmek gerektir. Her bir ürün için kilitleme ve staking karşılığında dağıtılacak miktar belirtilmiştir. Ne kadar kazancın olacağı vAPR olarak yüzdesel şekilde oluşturulmuştur.

Bundan başka airdrop dağıtımları da mevcut. Fakat en güncel airdrop dağıtımı yazının yazıldığı anda sonlanmış bulunmaktadır. 2022 17 Mart tarihine kadar 44 hafta süren bir airdrop etkinliği olmuştur. Gelebilecek olası airdrop ihtimallerine karşın platformu kullanabilirsiniz.

Takım

Convex Finance projesinin arkasındaki isimler anonim olarak kalmaya devam ediyor. Projenin geliştirici ve yönetici ekipleri hakkında herhangi bir bilgi resmi kaynaklarda mevcut değildir. Fakat token dağılımına bakarak proje üzerinde yoğunlaşan bir ekibin mevcut olduğunu söyleyebiliriz.

Convex (CVX) Finance Tokenekonomisi

Yazının yazıldığı anda CVX Token’ın pazar değeri 347,285,546 USD‘dir. Tokenın maksimum arzı 100,000,000 CVX iken, bu arzın %77.1i yani 77,156,362.63 CVX dolaşıma salınmış durumdadır. Tokenın toplam arzı 98,127,582.71 CVX’dir.

Token Dağılımı

  • %50 – Curve LP ödülleri 
  • %25 – Likidite madenciliği 
  • %9,7 – Hazine (Gelecekteki teşvikler veya topluluk odaklı diğer faaliyetler için kullanılır)
  • %1 –  veCRV sahipleri (Talep edilebilir Airdrop)
  • %1 – Oy veren veCRV sahipleri Convex (Talep edilebilir Airdrop)
  • %3,3 – Yatırımcılar 
  • %10 – Convex Finance Ekip üyeleri

CVX Token Distrubition

 

CVX Token Nasıl Satın Alabilirim?

CVX Token Binance, MEXC, Kucoin, Huobi, Gate.io, Bitget, CoinEx, OKX, AscendEx gibi merkezi borsalardan satın alabilirsiniz. Satın alma zamanı indirimli komisyon ücretlerinden yararlanmak isterseniz, borsa isimleri üzerine gömülü olan kayıt linklerini kullanmayı unutmayın.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir