Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.639
% 1.49
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.639
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Altın ve Bitcoin Krizde Paranızı Korur Mu? Çarpıcı Yorum!

Yunanistan eski Maliye Bakanı ve MeRA25 Genel Sekreteri Yanis Varoufakis’e göre, Bitcoin ve altın jeopolitik kargaşaya karşı koruma sağlamayacak. Varoufakis, “Hükümetin dışında özgürlük bulmak tehlikeli bir fantezi” diyor.

“Bitcoin’in geleneksel para biriminin yerini alacağına inanmıyorum”

Varoufakis, “Bitcoin gibi ‘oligarşik’ tanımı gereği kripto para birimlerinin, geleneksel para biriminin yerini alacağına inanmıyorum. Olmamalı, olamaz ve olsaydı bir kabus olurdu,” diyor. Ancak Blockchain teknolojisinin merkez bankaları için faydalı olacağını da sözlerine ekliyor. Varoufakis uzun zamandır bir Avrupa Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ni (CBDC) savunuyor. CBDC’lerin hükümet zorbalığını artırabileceği endişesine yanıt veren Varoufakis, şunları söylüyor:

Bu ciddi bir endişe. Konsantre güç asla özgürlük için hayırlı değildir. Yani kabul ediyorum ama aynı zamanda da reddediyorum çünkü apolitik para olamaz. Paraya değer veren tek şey paranın vergileri söndürme kapasitesidir. Yani, bizim adımıza, bazen bize karşı bir şeyler yapan devletlerde yaşadığımız ölçüde, ama yine de suyun dışında yaşayamayan balıklar gibiyiz. Biz devletlerin vatandaşlarıyız… o devletlere ihtiyacımız var.

Hükümet zorbalığının çözümünün demokrasi ve şeffaflık olduğunu da sözlerine ekleyen Varoufakis, “Hükümetin diktatörce ve özgürlük sınırlayıcı olabileceğini söyleyenlere evet diyorum. Demek demokrasiye ihtiyacımız var. Bu nedenle, örneğin, merkez bankası dijital para birimleri bağlamında, bir dereceye kadar şeffaflık sağlamak için kullanılan Blockchain teknolojisinin bir savunucusuyum, böylece hepimiz sistemde ne kadar para olduğunu biliyoruz,” diyor.

“Altın ve Bitcoin korunma araçları değil!”

Varoufakis, altın ve Bitcoin’in hükümet kargaşasına karşı korunma araçları olduğu iddiasına gelince, bunun tamamen aptallık olduğunu söylüyor. Varoufakis, “Para arzını kontrol etmeniz gerekiyor. Para arzının siyasetten ve hükümetten bağımsız olması gerektiği fikri çok tehlikeli,” diyor.

Kriz zamanlarında merkez bankasının bir bunalımı önlemek için parayı kullanıma sunması gerektiğini açıklamaya devam eden Varoufakis, gevşek para politikasının enflasyona yol açabileceği iddialarına şu şekilde yanıt veriyor:

Mali cehalet. Şu anda enflasyona sahip olmamızın nedeni QE değil. İki nedenden dolayı. Birincisi, tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması nedeniyle. Küreselleşen kapitalizmin tedarik zincirlerini esasen tamamen ortadan kaldıran kilitlenme yaşandı. İkinci neden, mal talebindeki artışın, tedarik zincirlerinin bozulması nedeniyle bu şeylerin arzında bir daralma ile aynı zamana denk geldiği bir dönem yaşanmış olması. Bu da enflasyonist sarmalı başlattı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir