Uniswap bir merkeziyetsiz borsa ve otomatik piyasa yapıcıdır. Otomatik piyasa yapıcı fiyat tutarsızlıklarını önlemek adına likidite oranlarını kontrol eden yazılımdır. Takas işlemleri ve çok daha fazlasını yapmanızı sağlayan bir DeFi platformudur. Ethereum blok zinciri üzerinde üretilmiştir ama BNB Chain ve Polygon gibi ağlarda işlem yapmanıza da imkan sağlar. Bu yazıda sizlerle Uniswap V3 ve yerel para birimi olan $UNI token hakkında çeşitli bilgiler edineceğiz. Hazırsanız başlayalım!
Uniswap Ne İşe Yarar?
Merkeziyetsiz borsa Uniswap, Metamask gibi sıcak cüzdanlar aracılığı ile istediğimiz tokenları herhangi bir merkezi borsa kullanmadan takas etmemize imkân tanır. Ek olarak, Uniswap kullananlara pasif ek gelir elde edebilmeleri için likidite havuzları oluşturur. Bu havuzlara sağlanan likidite miktarına göre, sağlayan kişiye sağladığı süre zarfında faiz öder. Aynı zamanda OpenSea platformunda satılan NFT kolleksiyonlarına erişim ve istek dahilinde al/sat opsiyonu sağlar.
Tamamı ile merkeziyetsiz olması nedeniyle şahıslar anonimliklerini bozmadan blok zincir üzerinde varlıklarını yönlendirir. Anonimlik içinde yaşadığımız finansal sistemi kontrol eden kurumların pek hoşnut olduğu bir durum değildir. Nitekim varlıklarınız tamamen sizindir ve sizin kontrolünüzde kalmalıdır. İşte Uniswap size tam olarak bu şansı tanır!
Metamask cüzdanınız yok ise, Coinmuhendisi Youtube kanalımızdaki metamask kullanımı içeriğimiz ile nasıl açılabileceğini ve kullanılabileceğini öğrenebilirsiniz.
UNI Token ($UNI) Nedir?
Uniswap merkeziyetsiz olması nedeni ile aynı zamanda bir DAO dur. Bu sebeple her merkezi olmayan kuruluş gibi Uniswap’ta platform üzerinde yapılan topluluk oylamaları için kendi yerel para birimini kullanır. 2020 yılında piyasaya sürülen bu kripto para biriminin adı UNI’dir. $UNI token ERC-20 ağının bir üyesidir ve an itibari ile Binance borsasından satın alınabilir. Toplam arzı 1 Milyar ve anlık dolaşımdaki arzı 577.4 Milyon $UNI tokendır.
Anlık fiyatı, market ve ticaret hacmi aşağıdaki gibidir.
Uniswap token dağılımına baktığımızda toplam arzın yüzde 60’ını topluluk üyeleri, yüzde 21.3’ü takım ve kurucu üyeleri, yüzde 18’i yatırımcılara ve yüzde 0.7’si danışman firmalara ayrılmıştır. Bahsi geçen bu tokenların dağılımı 4 yıllık bir süreçte, yüzde 2’lik bir enflasyon artışı ile gerçekleşecektir. Nitekim bu dağıtım 2024 yılında tamamlanacaktır. Fakat topluluğa ayrılmış olan oranın yüzde 15’i, 2020 öncesi kullanıcılara airdrop olarak dağıtılmıştır.
Uniswap Kime Aittir?
Uniswap 2018 yılında Hayden Adams tarafından kurulmuştur. Adams eski bir Ethereum Vakfı çalışanıdır ve mühendislik diploması vardır. Kripto macerasına atılmadan önce Siemens firmasında mühendis olarak çalışmıştır. Adams halihazırda kendi kurduğu firma olan Uniswap’ta CEO olarak çalışmaktadır.
Partnerleri Kimlerdir?
2018 yılından bu yana, Uniswap pek çok yatırımcı ve yatırım firmasından milyonlarca dolarlık destek almıştır. Bu sebeple projenin gelişme sürecinde pek bir pürüz yaşanmamıştır. Uniswap platformunun gelişmesinde en büyük payı olan yatırım firmalarından bâzıları aşağıdadır.
- Polychain
- Paradigm
- Andreessen Horowitz
- a16z crypto
- Variant
- SVA
Uniswap V3 Güncellemesi Nedir?
Adından da anlayacağınız üzere V1 ve V2 arayüzlerinin bâzı yetersizlikleri yüzünden yeni bir güncelleme gelmiştir.
- Konsantre Likidite
Yeni gelen güncelleme ile birlikte likidite sağlayan şahıslar keyfi fiyat aralığı sağlayabilmiştir. Sonuç olarak sermaye verimliliği sağlanmıştır.
- Esnek Ücretler
Eski sürümde yüzde 0.30’da sabit olan takas ücretleri yerine her havuz için farklı bir ücret tahsilinin belirlenmesi kararlaştırılmıştır. Sonuç olarak ödenecek ücretlerin seçimi için topluluk oylama sistemine geçilmiştir.
- Protokol Ücreti Yönetimi
Şahıslar için topluluk oylamalarında daha fazla esneklik hakkı tanınmıştır. Sonuç olarak Uniswap tarafından toplanan takas ücretlerinin fraksiyonunun belirlenmesi kolaylaştırılmıştır.
- Geliştirilmiş Fiyatlandırma
Yeni gelen güncelleme sayesinde kullanıcılar son fiyat değerlerini sorgulama şansı yakalamıştır. Sonuç olarak zaman aralıklı ortalama fiyat akümülatörüne gerek kalmamıştır.
- Geliştirilmiş Likidite
Doğru miktarlarda likidite sağlanabilmesi adına yeni algoritmalara geçilmiştir. Sonuç olarak yapılan pay dağıtımlarının başarı yüzdesi arttırılmıştır.
Uniswap merkeziyetsiz platformu kullanım detayları için Coinmuhendisi Youtube kanalımızdaki ”Uniswap Kullanımı” içeriğimizi izleyebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.