Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.063
% 3.88
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.063
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

NFT Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

NFT

NFT, benzersiz bir varlığı temsil eden bir blok zincirindeki bir tür kriptografik token’lar olarak tanımlanmaktadır.

NFT Nedir?

NFT’nin açılımı Non-fungible token’dır. Türkçe’de değiştirilemez para anlamına gelmektedir. Bir NFT’nin ayırt edici özelliği, değiştirilemezlik yönüdür. 5 dolarlık bir banknot, diğer bir 5 dolar ile değiştirilebilir. Ancak NFT’ler değiştirilemez özelliğe sahiptir. Çünkü banknotlar değerleri ile tanımlanmaktadır. iki ayrı öge de 5 dolar değerinde olduğu için değişmeleri, herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak NFT’ler birbirleri ile değiştirilemez, her NFT, diğerlerinden farklı, özgün ve benzersiz tanımlayıcıya sahiptir.

Ethereum blok zincirinin bir parçası olan NFT’leri dijital eserlere sahip olmak için bir tür sertifika gibi düşünülebilir. NFT alışverişler blok zinciri teknolojisi üzerinden kayıt altına alınmaktadır. Bu blokzincirler, içindeki verilerin değiştirilememesini sağlayacak şekilde şifrelenmiştir. Bu dijital varlıklar silinemezler, kopyalanamaz veya benzer bir varlıkla eşitlenemezler, çünkü her NFT varlığı kendi başına benzersiz özelliğe sahiptir.

Binance NFT Marketplace, OpenSea ve Treasureland gibi açık pazarlarda NFT ticareti yapılabilmektedir. Bu pazarlar, alıcılarla satıcılar arasında bağlantı kurmaya yardımcı olur. Her bir NFT’nin değeri benzersizdir. NFT’ler ayrıca piyasa talebine ve arzına yanıt olarak fiyat değişikliklerine karşı hassastır.

NFT Nasıl Yapılır?

NFT, isteyen herkes tarafından oluşturulabilmektedir. NFT oluşturmak için kripto piyasası hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmak da gerekmemektedir. NFT oluşturmadan önce, hangi blokzincirinde yayınlamak istendiğine karar verilmesi gerekmektedir. Ethereum NFT oluşturmak için lider blokzinciri hizmetidir. Her blok zincirinin kendi standardı, uyumlu cüzdan hizmetleri ve pazar yerleri vardır. Örnek olarak, Binance Akıllı Zincir üzerinde NFT’ler oluşturulursa, bunlar yalnızca Binance Akıllı Zincir varlıklarını destekleyen platformlarda satılabilmektedir. Yani aynı eser, Ethereum tabanlı bir NFT pazarı olan OpenSea’de satılamaz.

Pazar yeri seçildikten sonra oturum açılır, ilgili dosya sisteme yüklenir. Bu noktada yüklenilen dijital varlığın kopyası olup olmadığı ya da bir koleksiyona ait olup olmadığı sorgulanır. NFT ile ilgili adımlar uygulanır. NFT’ye dönüştürdükten sonra açıklama ve fiyatlandırma yapılır.

NFT Ne İşe Yarar?

NFT, blok zinciri teknolojisini kullanarak benzersiz ve tahsil edilebilir bir şeyi temsil eden bir kripto varlığıdır. Blokzincir, temelde bilgileri kaydetmek ve depolamak için dağıtılmış bir veritabanıdır. Bu veritabanı aynı zamanda dijital defter olarak da adlandırılır ve merkezi olmayan ağ, verilerin saldırıya uğramamasını veya manipüle edilmemesini sağlar.

NFT’ler, özgünlük ve güvenlik sağlamak için blok zinciri teknolojisinden yararlanan dijital varlıklardır.
NFT’lere özel olarak, farklı koleksiyoncuların NFT’lerini blok zincirinde satın almaları, takas etmeleri ve satmaları için güvenli bir platform sunmak için pazar yerleri mevcuttur. Bu pazar yerlerinde, ünlü sanatçılardan amatörlere kadar çok çeşitli satılık tokenler bulunmaktadır.

NFT Özellikleri

  • NFT ile ilgili tüm veriler blokzinciri üzerinde güvenli bir şekilde saklanır.
  • NFT geliştiricileri sonsuz sayıda token üretebilseler de, değerlerini korumak için bilinçli olarak üretimi sınırlı tutarlar.
  • NFT’ler tamamen bölünmezdir, bu da Bitcoin gibi daha küçük değerlere bölünemeyecekleri anlamına gelir.
  • Blokzincirinin yetenekleriyle, NFT’lerin mülkiyeti kolayca ilk sahiplerine kadar takip edilebilir ve bu da üçüncü taraf doğrulama ihtiyacını sonsuza kadar ortadan kaldırır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

NFT Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?” te bir düşünce

  1. Pingback: Flow (FLOW) Nedir? – COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: Boğa Piyasası VS Ayı Piyasası; Farklar Nelerdir – COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir