Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.594
% 0.75
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.594
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCBM) bu ayki para politikaları kurulu toplantısında politika faiz kararını açıkladı.

Son 3 toplantıda faiz oranlarında artışa giden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bu ay da bir önceki ay da olduğu gibi faiz oranlarını artırdı.

Merkez bankası tarafından yapılan açıklamada ile bu ayki faiz oranı beklenildiği üzere 500 baz puan artırarak faiz oranını %30,00 seviyesine yükseltti. Geçtiğimiz ay ise TCMB, faizi 750 baz puan artırarak %25,00 seviyesine yükseltmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bakan olduktan sonra Merkez Bankası Görevine Gaye Erkan’ı getirdi. Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan göreve geldiği zaman Merkez Bankasındaki faiz oranı %8.50 seviyesindeydi. Merkez bankası son 4 faiz artışıyla beraber faizi %30 seviyesine çıkardı.

Faizin %30 seviyesine çıkarılmasıyla beraber Dolar/TL paritesi 27,22 seviyesine kadar yükseldi güncel fiyatı ise 27.09 seviyesinde seyrediyor. Borsa İstanbul ise 7821 seviyesine kadar yükseldi güncel olarak 7714 seviyesinde işlem görmektedir..

Toplantı Metninden Önemi Başlıklar Şu şekilde ;

  • Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.
  • Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.
  • Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlaması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.
  • Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.
  • Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.
  • Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.
  • Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir