Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$62.966
% 6.28
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 62.966
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Syntropy İnceleme

Syntropy İnceleme

Syntropy nedir ?, güvenlik, gizlilik, yönetişim, performans, güvenilirlik ve kaynakların verimsiz kullanımı dahil olmak üzere günümüzün İnternet çerçevesinde yaygın olan sorunları ele almak için tasarlanmıştır.

Her ne kadar günlük hayatımızın her yerinde olsa da, internetin herkes tarafından anlaşılması gerekmiyor. 1960’larda icat edilen ve kurulan bu ağın amacı tüm bilgisayarları birbirine bağlayan bir ağ oluşturmaktı. Böylece bağlantılardan birinin kopması halinde tüm ağ çalışmaya devam ediyordu.

Her ne kadar ‘dijital’ dünya ile ‘fiziksel’ dünyayı sık sık karşılaştırsak da, İnternet gerçek, somut bir altyapıya dayanmaktadır. Bunun çalışması için makinelere (bilgisayarlara), farklı kıtaları birbirine bağlamak için denizaltı kablolarına ve verileri depolamak için veri merkezlerine ihtiyacınız var.

Geçtiğimiz kırk yıl boyunca bu altyapılar bir şekilde geliştirilmiş ve optimize edilmiştir. Bununla birlikte, sunulan hizmetlerin kalitesi gibi trafiğe olan talep de önemli ölçüde hızlanmıştır. Sosyal ağlar, Nesnelerin İnterneti (IoT), yüksek çözünürlüklü YouTube videoları ve yayın akışı, talebin katlanarak artmasına katkıda bulundu.

Aynı zamanda, çoklu bulut, 5G mobil ağlar vb. ile birlikte altyapılar daha karmaşık hale gelmektedir. Son olarak, artan İnternet performansı ihtiyacını karşılamak için giderek daha fazla optimizasyon gerekmektedir. Sorun şu ki, İnternet performansa göre değil, maliyete göre optimize edilmiş bir ağdır.

İnternet ekonomisi

Bu konuyu anlamak için internetin nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor. Google’da bir arama yaptığınızda, İnternet Servis Sağlayıcınız (İSS) sizi ağa göndermekle ilgilenir. Daha sonra isteğiniz çeşitli yollardan geçerek Google’ın sunucularına ulaşır ve bu sunucular da bilgi paketini size geri gönderir.

Başlangıçta İnternet, performansı optimize etmek ve isteğinizi gerçekleştirmenin en hızlı yolunu bulmak için tasarlanmıştı. Gerçekte, İSS’ler başka bir konuya yanıt vermek zorunda kalıyor: maliyet azaltma. Başka bir deyişle, en hızlı olmasa bile sizi en ucuz yola bağlayacaklardır.

Kısacası, günlük talep artarken internet tıkanıyor. Bu durum karşısında Syntropy, blok zinciri teknolojisini temel alarak İnternet için yeni bir ekonomik model oluşturmak ve kullanımının kullanıcının ihtiyaçlarına göre uyarlanmasını sağlamak istiyor.

Syntropy, internete düzen getiriyor

Syntropy’nin  nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle entropi ilkesini anlamanız gerekir. Bu termodinamik kavram, bir sistemin düzensizlik derecesini veya öngörülemezliğini karakterize eder. Başka bir deyişle, evrenin karmaşıklığa, kaosa yönelme yönündeki genel eğilimini yansıtan bir yasadır.

Böylece, Syntropy entropinin tersi olarak tanımlanır. Entropi kaos ve rastlantısallık ise, sentropi düzen, uyum, simetri ve dengedir. Syntropy’nin İnternet’in mevcut organizasyonuna ve işleyişine getirmeye çalıştığı şey de tam olarak budur.

Elbette bu teknoloji mevcut İnternet altyapısı ve protokolleri ile uyumludur, ancak kullanım durumuna göre programlanabilen ve uyarlanabilen ekstra bir katman ekler. Bu şekilde Syntropy, mevcut İnternet tıkanıklığını ve sınırlamalarını ortadan kaldırmayı, çalışma şeklini yeniden düzenlemeyi ve böylece gelecekteki teknolojiler ve uygulamalar için daha fazla ölçeklenebilirlik potansiyelinin kilidini açmayı amaçlamaktadır.

“Syntropy, güvenlik, gizlilik, yönetişim, performans, güvenilirlik ve kaynakların verimsiz kullanımı dahil olmak üzere mevcut İnternet çerçevesinde yaygın olan sorunları çözmek için tasarlanmıştır.”

Syntropy’nin çözümü, blok zinciri, şifreleme ve yapay zeka (AI) dahil olmak üzere optimize edilmiş yönlendirme gibi teknolojilerin bir kombinasyonunun yanı sıra mimarisinin dağıtımını sağlayan ve teşvik eden bir iş modeline dayanmaktadır.

Syntropy pratikte nasıl çalışır?

DARP teknolojisi

Merkezi Olmayan Otonom Yönlendirme Protokolü (DARP), Syntropy tarafından İnternet üzerindeki veri yolunu optimize etmek için kullanılan merkezi olmayan otonom yönlendirme protokolüdür. DARP ağına bağlı her bilgisayar (örneğin sizin bilgisayarınız) sürekli olarak ağın işleyişine dahil olur. Buna düğüm adı verilir.

DARP protokolünün çalışması çok basittir. Her düğüm, internetin gecikme süresi hakkındaki bilgileri sürekli olarak ölçer. Bu, ağ yollarının durumunu eşler. Bir düğüm daha hızlı bir alternatif sunarsa, o zaman röle olarak kullanılır ve NOIA belirteci ile ödüllendirilir.

 

Node (Düğüm) daha hızlı bir yol sağlarsa, NOIA tokenleri ile ödüllendirilirsiniz.

Ancak ölçülen tek şey gecikme süresi değildir. Protokol, en iyi yolun çeşitli kriterlere göre seçilmesine izin verir: daha düşük gecikme süresi, daha düşük titreşim, daha yüksek verim, daha düşük paket kaybı, daha düşük güç tüketimi, vb. İnternetin varsayılan olarak sunduğu yerine, DARP kapsamlı bir yol matrisinden en iyi seçeneği seçer. DARP, İnternet’in varsayılan olarak sunduğu seçenekler yerine, kapsamlı bir yol matrisinden en iyi seçeneği seçer.

Kısacası, her bilgisayar kendi depolama alanının bir kısmını DARP protokolüne bağlı tam teşekküllü bir veri merkezi haline getirebilir. Teknoloji bununla da kalmıyor, çünkü protokol bir yapay zeka katmanından yararlanarak bilgisayarınızda depolanacak veri türünü bulunduğunuz yerde tüketilen veri türüne göre optimize ediyor. Sonuç olarak, veriler çok daha hızlı akar.

NOIA Token

Syntropy’nin operasyonunun merkezinde NOIA token’ı yer almaktadır. Ağı besleyen gaz olarak tanımlanan  bağlantıları ve veri aktarımlarını kolaylaştırır. Başka bir deyişle, Syntropy’nin Web 3.0 ekosistemi aracılığıyla iletilen bilgiye küresel bir değer kazandırır.

Birincil amacı kullanıcıları ödüllendirmektir. Bilgisayarınız DARP protokolünün çalışmasına katıldığında ve mevcut İnternet ağı tarafından sunulanlardan daha verimli yolların sağlanmasına yardımcı olduğunda, NOIA jetonları ile ödüllendirilirsiniz. Bu, kullanıcıların ağın sorunsuz çalışmasına katkıda bulunmaları için bir teşviktir.

Syntropy (@Syntropynet) / Twitter

Syntropy, teknik raporunda NOIA token’ına dört ana rol atfetmektedir:

  • Düğümler arasında uçtan uca şifrelenmiş bağlantılar kurun;
  • Ağ yapılandırmalarının saklanması ve değiştirilmesi;
  • Bant genişliği sözleşmelerinin (özelleştirilmiş yollar gibi) alınıp satılması;
  • Verilerin ağ üzerinden yönlendirilmesi.

Bu token ve daha genel olarak Syntropy teknolojisi, Polkadot ekosistemi (DOT) üzerinde uygulanan bir parachain’e dayanmaktadır. Nominated Proof-of-Stake (NPoS) mutabakatına dayalı olarak, DARP protokolünün ekonomisini desteklemek için temel bir yönetişim katmanı oluşturur.

Burada Syntropy Zincirinin genel işleyişini DARP teknolojisi ile birlikte özetleyen bir diyagram yer almaktadır:

İnternet ekonomisi topluluğa dayanır

Syntropy, bu teknolojiyle İnternet’in merkezsizleşmesini teşvik etmeyi ve yarının Web 3.0 çözümlerini akıllıca barındıracak ağı kurmayı amaçlamaktadır. Amaç, ağ kullanımını kullanıcıların gerçek tüketimine uyarlayarak ve iş dünyası ile günlük kullanıcılara verilerini kontrol etmeleri için daha fazla esneklik sağlayarak interneti güvenli bir deneyim haline getirmektir.

NOIA Token takım üyeleri : 

 

Entain, Syntropy’nin merkezi olmayan ağına katılıyor

Oyun ve spor bahisleri devi Entain , ağının genel performansını iyileştirmek için artık Syntropy’nin (NOIA) blok zinciri teknolojisinden yararlanacağını  duyurdu .

Entain, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nın FTSE 100 borsa endeksinde listelenen bir şirkettir . Eskiden GVC Holdings olarak bilinen kumar ve oyun şirketi , Bwin , PartyPoker veya Sportingbet gibi tanınmış markalara sahiptir .

Birleşik Krallık’ta vergi mükellefi olan Entain, dünya çapında 31 ülkede faaliyet gösteriyor, 25.000’den fazla kişiyi istihdam ediyor ve beş kıtada 20 ofisi bulunuyor. Bunu milyonlarca kullanıcısına eklediğinizde, verimli , ölçeklenebilir, güvenli ve hızlı bir İnternet ağına olan ihtiyaç ortaya çıkıyor.

Syntropy, şirketler ve Web 3.0 arasında bir köprü

Entain, Syntropy’ye geçmeden önce teknik bir çalışma yürüttüğünü açıkladı. Bu, varsayılan İnternet yolunun, yarım saatten fazla bir süre boyunca 1500 ms’nin üzerindeki tepe noktaları ile artan gecikmeden muzdarip olduğunu ortaya koydu. Bu da bağlantının bazen kullanılamaz hale gelmesi anlamına geliyordu.

Syntropy tarafından önerilen ve Proof of Concept (PoC) olarak adlandırılan bu teknik çalışma, İnternet ağının performans sorunlarının çok hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağladı. Buna karşılık, DARP protokolü hemen daha optimize edilmiş ve Entain’in ihtiyaçlarına uyarlanmış alternatif bir yol önerdi.

Syntropy CEO’su Domas Povilauskas, “Syntropy’nin teknolojisiyle yapılan teknik PoC’nin başarısı nedeniyle Entain müşteri olmaya karar verdi ve 40’tan fazla özel veri merkezi de dahil olmak üzere küresel ağının geri kalanına yayılmayı planlıyor” dedi.

Syntropy (@Syntropynet) / Twitter

Syntropy, teknolojisiyle İnternet’in merkezsizleşmesini desteklemeyi ve geleceğin Web 3.0 çözümlerini akıllıca barındıracak ağı kurmayı amaçlamaktadır. Amaç, ağ kullanımını şirketlerin gerçek tüketimine uyarlamak ve en iyi performansı sağlamak için kesin bir düğüm yolunu tekelleştirmektir.

İnternet kullanıcılarının sayısı artmaya devam ettikçe, performans ihtiyacı işletmeler için bir öncelik haline geliyor. Ancak, mevcut ağ altyapıları ne uyarlanabilir ne de ölçeklenebilirdir. Syntropy, müdahaleci olmayan, blok zinciri tabanlı İnternet yer paylaşımı teknolojisi ile etkili bir çözüm sunmaktadır.

Syntropy ve Entain arasındaki bu ortaklık, derin bir paradigma değişiminin ilk adımına işaret ediyor. Web 3.0‘a geçiş sürecinde Syntropy, işletmeler için gerçek bir ağ geçidi haline geliyor ve yarının en önemli sorunlarından birine somut bir çözüm sunuyor.

Ocak 2021’de ürününün piyasaya sürüleceği duyurulmasına rağmen, Syntropy şimdiden ağır hizmet yıldız gücünü kendine çekti. Equinix’in bir kurucu ortağı ve JP Morgan gibi şirketlerin mezunları tarafından başlatılan, Fortune 500 şirketlerindeki mevcut ve eski yöneticiler, finansal yenilikçiler ve erken aşama blok zinciri yatırımcılarını kapsayan melek yatırımcılar tarafından özel olarak desteklendi. Syntropy, Cisco gibi teknoloji devleriyle ilişkilerini şimdiden resmileştirdi ve diğer pek çok kişiyle pilot projelerde.

Microsoft, AT&T ve Verizon’daki kapsamlı deneyimleri ile danışma kurulu üyeleri Hakl ve Pacewicz, büyüyen şirket için stratejiyi yönlendirmeye ve ilişkiler kurmaya yardımcı olacak. Syntropy ile olan işbirlikleri, müşteriler, ortaklar ve danışmanlar arasında şimdiden ilgi uyandırdı.

Intel Başkan Yardımcısı Stacy Shulman, “Syntropy sadece bilgili geliştiriciler için özel bir sır olmamalı, aynı zamanda bir hizmet olarak programlanabilir ağın tüm büyük oyuncular tarafından hiper ölçekte konuşlandırılmasının büyük bir parçası olmalıdır — ve Shawn ve Roman, bu ölçeği artırmaya yardımcı olacak insanlar sadece.”

Syntropy Yol Haritası

Önümüzdeki 18-24 ay boyunca Syntropy ekibi, geniş ölçekte çalışan ortama uygun bir ağ altyapısı oluşturacak.

Syntropy Roadmap. Web3 and blockchain adoption is gaining… | by Joshua Decatur | Syntropy | Medium

Aşama I: Ekosistem Genişlemesi

  • Yerleşik İlk Kurumsal Syntropy Müşterisi ✅
  • Yeni web sitesi
  • Web3 Ortaklıklarını Duyurulması

Aşama II: Yeni $NOIA Programı

  • Syntropy Tarafından Yönetilen DARP Ağı Lansmanı
  • dStack’i serbest bırakılması

Aşama III: Yönetişimin Merkezileştirilmesi ve Sentropi Amber Zincirinin Geliştirilmesi

Aşama IV: Açık İnternet Değişimini Oluşturma

  • Open Internet Exchange Beta’yı Başlatın
  • Kararlı Bant Genişliği Fiyatlandırmasının Tanıtımı

Aşama V: Telekom’un Merkezden Uzaklaştırılması

  • Blok Zinciri Tanımlı Ağ Özelliklerini Yayınlayın

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir