Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$66.237
% 0.08
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 66.237
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Fed toplantısı öncesinde bakır sakin, altın 1.650 dolar altında geziniyor

Altın fiyatları, iki günlük Fed toplantısı öncesinde temkinli davranılmasıyla Pazartesi günü önemli destek seviyelerinin altında seyrederken bakır fiyatları, Çin’den gelen zayıf imalat verilerinin dünyanın en büyük bakır ithalatçısı için yeni sıkıntılara işaret etmesiyle düştü.

Bakır vadeli işlemleri %0,7 düşüşle 3,4100 dolara geriledi. Pazartesi günü açıklanan verilere göre Çin’in imalat faaliyetleri, Ekim ayında COVID-19 kaynaklı karantinaların devam etmesi nedeniyle beklenmedik bir şekilde küçüldü. Veriler, ülke ekonomisindeki zayıflığın devam edeceğinin habercisi ve önümüzdeki aylarda bakır talebini etkilemesi muhtemel.

Bakır fiyatları; Çin’e ve Pekin’in bu yılki ekonomik sıkıntılarının merkezinde yer alan katı COVID-19 politikasına ilişkin artan endişeler nedeniyle yılın en yüksek seviyelerine göre sert bir düşüş yaşadı. Şangay ve Vuhan gibi sanayi merkezlerindeki kapanmalar, bu yıl Çin ekonomisini durma noktasına getirdi.

Ancak ABD ve Euro Bölgesi de dahil olmak üzere diğer büyük ekonomilerde zayıflayan imalat faaliyetlerinin de önümüzdeki aylarda bakır talebi üzerinde baskı yaratması bekleniyor.

Altın fiyatları Pazartesi günü yatay seyretti ancak ABD Hazine getirilerinin, Fed’in bu hafta faizleri en az 75 baz puan artıracağı beklentileriyle %4’ün üzerine çıkmasıyla Cuma günü yaşadığı ciddi kayıplarından hala kurtulamadı.

Dolar da ABD faizlerindeki artış beklentilerinden faydalanarak son dönemde elde ettiği getirileri korudu.

Spot altın %0,1 düşüşle 1.641,17 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri değişmeyerek 1.644,10 dolar civarında kaldı.

Fed’in bir dizi ciddi faiz artırımının, altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırmasıyla sarı metal fiyatları, bu yıl iki yılın zirvesinden sert bir düşüş yaşadı. ABD merkez bankası yüksek enflasyonla mücadele etmek için politikasını sıkılaştırmaya devam ettikçe bu eğilimin de sürmesi bekleniyor.

Cuma günü açıklanan veriler, ABD’de enflasyonist baskıların bir miktar hafiflediğine işaret ederken kişisel tüketim harcamaları endeksi Eylül ayında yalnızca ufak bir artış gösterdi. Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan bu endeks, merkez bankasının önümüzdeki aylarda şahin tonunu yumuşatmasını sağlayabilir.

Fed’in bu hafta faizleri 75 baz puan artırması bekleniyor. Ancak aynı zamanda Aralık ayında faiz oranlarını 50 baz puan ile daha ufak bir boyutta artıracağına dair beklentiler giderek artıyor.

Yine de dolar, 20 yılın zirvelerine yakın seyretmeye devam etti. ABD Hazine getirileri de 2008 finans krizinden bu yana en yüksek seviyelerine yakın işlem gördü.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir