Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.618
% 4.07
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.618
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Rusya, Avrupa’ya giden son boru hattındaki akışı da keserek Ukrayna’yı suçladı

Yazar – Geoffrey Smith

Investing.com – Rus gaz tekeli Gazprom’un (MCX:GAZP), önümüzdeki haftadan itibaren Ukrayna üzerinden transit sevkiyatı keseceğini açıklamasının ardından Avrupa gaz fiyatları Salı günü yeniden yükseldi.

Gazprom bu önlemin, Ukrayna’nın Avrupa’nın en yoksul ülkesi olan Moldova’ya gaz sevkiyatını gerçekleştirememesine karşılık olduğunu söyledi.

Bulgaristan’a giderken Moldova ve Romanya’dan geçen boru hattı, Gazprom’un bu yılın başlarında Kuzey Akım 1 boru hattı ve Slovakya’ya giden ana boru hattı üzerinden sevkiyatları askıya almasından bu yana Avrupa Birliği ülkelerine hâlâ önemli miktarda gaz taşıyan tek hat. Henüz tüm sevkiyatların tamamen durdurulduğu anlamına gelmese de Brüksel ve diğer Avrupa başkentlerinde, Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmeden önce AB’nin en büyük tedarikçisi olan Rusya’nın, bu kış bloka herhangi bir doğal gaz tedarik etmeyeceği yönündeki genel beklentilerle tutarlı.

Gazprom ve Ukrayna’nın transit sevkiyatlar konusunda uzun bir anlaşmazlık geçmişi var. Moskova, 1990’larda Ukraynalı şirketlerin yıllarca süren yasa dışı hortumlamalarına, komşusundaki nüfuzunu korumanın bir bedeli olarak göz yummuştu. Ancak ülkenin AB’ye doğru önemli ölçüde ilerleme kararı aldığı 2005 yılından itibaren Rusya daha katı bir yaklaşım benimsedi.

Gazprom, Moldova’ya gönderilmesi gereken 52 milyon metreküpten fazla gazın şu anda Ukrayna’da mahsur kaldığını ve bu miktarın, Moldova’ya gönderilen bir tam günlük tedarikten fazla olduğunu söyledi.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Pazartesi günü Paris’te düzenlenen bir konferansta delegelere yaptığı açıklamada AB’ye katılım sürecinin ilk aşamalarında olan ülkesinin, “toplumsal barışı ve güvenliği tehlikeye atabilecek akut bir enerji krizi” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kuzeybatı Avrupa için gösterge fiyatlar, Gazprom’un açıklamasıyla pek değişmedi ve bu durum yakın vadede Avrupa’nın genel gaz dengesini pek değiştirmeyecek. Ön-aylık Dutch TTF sözleşmesi, %1,2 artışla megavat-saat başına 117,5 euro seviyesinde işlem gördü.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir