Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.549
% 3.78
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.549
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

PwC: Hedge Fonları, Parasını Bu Altcoin’lere Park Ediyor!

PwC’nin 2022 Küresel Kripto Hedge Fonu Raporuna göre, altcoin projelerine yatırım yapan hedge fonları zirvedeyken gelen volatilite, kurumsal yatırımcıları kripto parala yatırım yapmaktan vazgeçirmiyor. Yıllık rapor, endüstrinin nispeten yeni, ancak son derece dinamik sektörünün nasıl işlediğini daha iyi anlamak için hem geleneksel hedge fonlarını hem de uzman kripto fonlarını araştırıyor.

Kripto hedge fonlarının sayısı artıyor

PwC’nin araştırması şu anda piyasada 300’den fazla kripto odaklı hedge fonu olduğunu gösteriyor. Bazıları bu büyümeyi kripto piyasanın olgunluğuna bağlamıyor. Rapordan elde edilen veriler, yeni kripto hedge fonlarının piyasaya sürülmesinin Bitcoin fiyatıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Veriler, 2018, 2020 ve 2021’de çok sayıda fonun piyasaya sürüldüğünü gösterdi. Bu yılların hepsi Bitcoin’in boğa yaşadığı dönemlerdi. Daha az yükseliş yıllarında çok daha ılımlı aktiviteler görüldü.

Hedge fonları, tarafsız yatırım stratejisi tercih ediyor

Bununla birlikte, çoğu yeni kripto hedge fonu, genellikle piyasanın yükselmesine dayanmayan yatırım stratejileri kullanıyor. 70’in üzerinde kripto hedge fonu ile yapılan ankette PwC, neredeyse üçte birinin tarafsız yatırım stratejisi kullandığını tespit etti. Piyasanın yönü ne olursa olsun kâr etmeyi hedefleyen bu fonlar, genellikle riski azaltmak ve dayanak varlıkta daha spesifik pozisyon almak için türevler kullanıyor.

İkinci en popüler strateji, nicel bir yaklaşıma dayalı olarak short ve long stratejidir. Piyasa oluşturma, arbitraj ve düşük gecikmeli işlemler, kullanılan en yaygın stratejilerdir. Riskten korunma fonları arasında popüler olmalarına ve iyi getiriler sağlamasına rağmen, bu stratejiler fonları yalnızca daha likit kripto para birimleriyle işlem yapmakla sınırlar.

Medyan bazında, isteğe bağlı uzun ve kısa strateji kullanan fonlar en iyi performans gösteren fonlardır. PwC’nin verileri, bu fonların 2021’de %199’luk bir medyan getiri gösterdiğini gösteriyor. Ortalama getiriye bakıldığında, isteğe bağlı long fonların en iyi performans gösterenler olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca 2021’de %420 getiri gösterdiği görülüyor. Piyasa tarafsız fonlar, diğer stratejilerle önemli ölçüde düşük performans gösteren fonlar oldu. Sadece %37’lik bir ortalama getiri gösteriyor.

PwC, isteğe bağlı long ve short fonların gösterdiği getirilerin, dönem içi Bitcoin getirilerinin geçen yıl %131 ile zirve yaptığını gösteriyor. Aynı amanda, o sırada piyasaya en uygun stratejiyi kullananlar olduğunu belirtiyor.

Bununla birlikte, 2021’de %63.4’lük bir medyan performansla, PwC’nin hedge fonları örneği, yıl boyunca yaklaşık %60 artan Bitcoin’in fiyatından sadece biraz daha iyi performans gösterdi. Aynı zamanda, farklı stratejiler farklı performans seviyeleri sağlarken, 2021’deki tüm stratejiler 2020’ye kıyasla daha düşük performans gösterdi. Rapora göre:

2021’deki boğa piyasası, 2020’dekiyle aynı düzeyde kazanımlarla sonuçlanmadı. BTC, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %305’e kıyasla sadece %60 arttı.

PwC, hedge fonlarının tek değer önerisinin getiri olmadığını kaydetti

Yatırımcılara sundukları şey volatiliteye karşı korumadır. Rapordaki veriler, stratejilerin altcoin projeleri karşılığında daha yüksek veya daha düşük volatilite sağlayıp sağlayamayacağına dair bir resim çizmiyor. Düşük getiri ile bile, daha düşük volatilite sağlayan hedge fonları yatırımcılar için daha çekici halde.

Yönetilen varlıklar artıyor

Geçen yılki yavaş performans ve yüksek volatilite, yatırımcıların hedge fonlarına koyduğu para miktarını kesinlikle etkilemedi. Rapor, hedge fonlarının yönetim altındaki toplam varlıklarının (AuM) 2021’de %8 artarak 4,1 milyar dolara yükseldiğini tahmin ediyor. 2020’de 23,5 milyon dolar iken 2021’de 58,6 milyon dolara yükseldi.

PwC, genel kripto piyasası geliştikçe kripto fonlarının daha yüksek maliyetlere maruz kalmasını bekliyor. Dünyanın dört bir yanındaki düzenleyiciler daha yüksek güvenlik ve uyumluluk standartları talep ediyor. Bu nedenle kripto hedge fonları büyük olasılıkla kârlı kalabilmek için yönetim ücretlerini artırmak zorunda kalacak.

Diğer yandan, daha fazla fon ve diğer kurumlar kripto piyasasına girmeye başladıkça, %20 performans ücreti önümüzdeki yıllarda düşmeye devam edebilir. Ortalama performans ücretleri 2021’de %22,5’ten %21,6’ya düştü. Aynı zamanda, piyasaya giren yeni fonların artan sayısı yeni müşteriler çekmek için rekabet etmeye başlıyor.

Hedge fonları bu altcoin projelerini tercih ediyor

Kripto fonlarının müşteri çekmek için kullandığı yöntemlerden biri, çeşitli bir yatırım portföyü sunmaktır. Fonların %86’sı Bitcoin gibi “kripto değer depolarına” yatırım yaptıklarını söylerken, %78’i DeFi’ye yatırım yaptıklarını söyledi.

Fonların bir kısmı Bitcoin’den altcoin projelerine geçiyor

Hedge fonlarının üçte birinden azı, günlük işlem hacimlerinin yarısının BTC’de olduğunu söylüyor. Geçen yılki %56 ile karşılaştırıldığında, fonların hızla altcoin projelerine doğru çeşitlendiğini gösteriyor. BTC ve Ethereum’dan (ETH) sonra, işlem gören ilk beş altcoin kripto hedge fonları:

  • Solana (SOL)
  • Polkadot (DOT)
  • Terra (LUNA)
  • Avalanche (AVAX)
  • Uniswap (UNI)

PwC’nin anketini bu olaylar gerçekleşmeden önce Nisan ayında yaptı. Bu nedenle, TerraUSD’nin (UST) sabitlenmesinin ve ardından LUNA’nın çöküşünün bu fonları nasıl etkilediği hala belirsiz. Şirket, yatırımcılar daha temkinli hale geldikçe farklı durumlar tespit ediyor. Yılın geri kalanında kripto piyasasına sermaye girişlerinin yavaşladığını göreceğimizi söylüyor. Rapor konuyu şöyle açıklıyor:

Birçok fon henüz Mayıs 2022 getirilerini yayınlamadı. Ancak bunlar çıktıktan sonra Terra çöküşünün ve piyasadaki daha geniş gerilemenin etkisini yargılamak mümkün olacak. Elbette, halihazırda düşüş görünümüne sahip olan veya Terra’daki sorunları daha iyi ayarlayıp tanımlayabilen, risklerini yönetebilen ve hatta bu süre zarfında kısa pozisyonlar alabilen fonlar da olacaktır. Düzeltmeler bekleniyor.

PwC’nin küresel finansal hizmetler lideri John Garvey verdiği demeçte, piyasa daha önce toparlandı ve tekrar toparlanmayacağına inanmak için hiçbir neden yok” dedi. Coinmuhendisi.com analizlerinde yer verdiğimiz üzere, Binance CEO’su CZ’de benzer açıklamalar yapmıştı.

PwC, tedbirin bu altcoin projelerine de yayılacağına inanıyor

Altcoin projelerine ek olarak, stablecoin’ler de hedge fonlar arasında önemli ölçüde popülerlik kazanıyor. Kullanım açısından en büyük iki stablecoin, sırasıyla fonların %73 ve %63 ile USDC ve USDT. Yılın ilk çeyreğinde kripto fonlarının üçte birinden biraz azı TerraUSD (UST) kullandığını bildirdi. Rapora göre:

USDT’nin piyasa değerinin USDC’nin neredeyse iki katı. Ancak buna rağmen, hedge fonlarının USDC kullanmayı tercih ettiğini belirtmek ilginç. Bunun, USDC’nin stablecoin’i destekleyen varlıklar hakkında sunduğu daha fazla şeffaflıktan kaynaklandığına inanıyoruz.

Stablecoin kullanımındaki artış, merkezi olmayan borsaların kullanımındaki benzer bir artışla açıklanabilmektedir. PwC’nin raporuna göre kripto fonlarının %41’i DEX kullandığını bildirdi. Başka bir değişle, veriler, fonların %20’sinin platformu tercih ettikleri DEX olarak kullandığını gösterdiğinden, DeFi ile uğraşanlar Uniswap’a akın ediyor gibi görünüyor.

Bitcoin’de yükseliş

PwC’nin araştırmasının yapıldığı sırada piyasa düşüşteydi. Ancak buna rağmen, çoğu kripto fonu Bitcoin’de yükselişini sürdürüyor. BTC fiyatının yıl sonunda nerede olacağına dair tahminlerini vermeleri istendiğinde, çoğunluk (%42) bunu 75.000 ila 100.000 dolar aralığında belirledi. Diğer bir %35 ise bunun 50.000 ila 75.000 dolar arasında değişeceğini tahmin etti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir