Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.675
% 1.30
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.675
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

OPEC+’nın potansiyel arz kesintisi öncesinde petrol yükseldi

Petrol fiyatları Pazartesi günü yükseldi. Yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde yapılacak bir toplantıdan OPEC’in potansiyel üretim kesintilerine ilişkin ayrıntıları beklerken geçen hafta yaşanan sert kayıpların ardından fiyatlar bir nebze toparlandı.

Brent petrol vadeli işlemleri %1,4 artışla 94,59 dolara yükselirken ABD WTI vadeli işlemleri %1,6 artışla 88,30 dolara ulaştı.

Ham petrol fiyatları, küresel ekonomik durgunluğa ilişkin artan endişelerin ham petrol talebi görünümünü ciddi şekilde olumsuz etkilemesi nedeniyle geçtiğimiz hafta 6-8 dolar arasında düşüş gösterdi. Yatırımcılar, Fed parasal sıkılaştırma döngüsünü benimserken ABD’de uzun süreli bir ekonomik yavaşlamadan korkuyor.

ABD ve İran’ın nükleer anlaşmayı yenilemeye yaklaştığına dair haberler de arz bolluğu beklentisiyle ham petrol fiyatlarını düşürdü. Cuma günü Washington, ABD’nin yüksek yakıt fiyatları nedeniyle yüksek enflasyonla mücadele etmesi nedeniyle Tahran ile bir anlaşma yapmaya istekli olduğunun sinyalini verdi.

Şimdi gözler, arzın azaltılıp azaltılmayacağına karar vermek üzere günün ilerleyen saatlerinde toplanacak olan OPEC+’ya çevrildi. Kartel daha önce, birçok üyesi günlük kotalarının altında üretim yapsa bile fiyatları desteklemek için üretimi azaltacağının sinyalini vermişti.

Ancak raporlar, kartelin muhtemelen üretim seviyelerini değiştirmeyeceğini ya da küçük bir arz kesintisi uygulayacağını gösteriyor. Yavaşlayan ham petrol talebine ilişkin endişelere rağmen özellikle Rusya’nın ham petrol ihracatını azaltmayı planlaması nedeniyle arz koşullarının sıkı olduğu görülüyor.

Moskova aynı zamanda Avrupa’ya gaz sevkiyatını da durdurarak Euro Bölgesi’ndeki enerji krizini daha da kötüleştirebilir ve talebi destekleyebilir.

Geçtiğimiz hafta ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş yaşanması, dünyanın en büyük ekonomisinde benzin talebinin yılın büyük bir bölümünde yaşanan durgunluğun ardından iyileşmekte olduğunu gösterdi.

Ancak dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’deki ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeler, ham petrol talebi görünümünü olumsuz etkiledi. COVID-19 karantinaları ve yakın zamanda yaşanan enerji sıkıntısı bu yıl Çin’de ekonomik faaliyetlerin durmasına neden oldu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir