Kriptolar:
29659
Bitcoin:
$61.119
% 0.58
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.03
Piyasa Değeri:
$2.26 T
% 0.79
Korku & Açgözlülük:
53 / 100
Bitcoin:
$ 61.119
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.26 T

Güçlü dolar ve Fed’le ilgili endişeler, altında düşüşe yol açtı

Geçen hafta sert kayıplar yaşayan altın fiyatları, dolardaki güçlenme ve ABD’nin şahin para politikasına ilişkin artan belirsizliği sarı metale yönelik iştahı azaltmasıyla Pazartesi günü ufak bir düşüş yaşadı.

Spot altın %0,2 düşüşle 1.710 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri yaklaşık %0,1 düşüşle 1.721 dolara indi. Her iki enstrüman da Fed’in yakın vadede faiz oranlarını hızlı bir şekilde artırmaya devam edeceğine dair artan endişelerle geçen hafta sert düşüşler yaşadı.

Amerikan doları 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarken Hazine getirilerinin de yükselmesiyle külçe fiyatları Pazartesi günü yeni bir baskı hissetti. Cuma günü açıklanan veriler, ABD’de tarım dışı istihdamın Ağustos ayında beklenenden daha fazla büyüdüğünü göstererek Fed’e faizleri agresif bir şekilde artırmaya devam etmesi için daha fazla alan sağladı.

ABD’de ücret artışı geride kalıp işsizlik artarken iş gücü piyasasında yeterli sıkılık gören yatırımcılar, Fed’in bir sonraki toplantısında 75 baz puanlık bir artışı %57 ihtimalle fiyatlıyor.

Altın fiyatları, Fed’in faiz oranlarını artırmaya başlaması ve getirileri yükseltmesiyle bu yılın en yüksek seviyelerine göre ciddi düşüş gösterdi.

Fed, artan gıda ve yakıt fiyatları nedeniyle son 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor. Bankanın bazı üyeleri kısa süre önce, enflasyon bankanın %2’lik hedefine büyük oranda yaklaşana kadar faiz oranlarının artmaya devam edeceğini belirtmişti.

Daha yüksek faiz oranları beklentisi, doların güvenli liman olarak altını büyük ölçüde geride bıraktığını gösterdi. Bu durum, sarı metalin Çin ve Tayvan arasındaki jeopolitik gerilimin tırmanmasından pek fayda görmediğine işaret etti.

Diğer değerli metaller de Pazartesi günü değer kaybetti. Gümüş vadeli işlemleri %0,1 düşerken platin vadeli işlemleri %0,6 değer kaybetti.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çin’in beklenenden iyi gelen hizmet sektörü faaliyet verilerinin ardından erken saatlerde yaşadığı kayıpları tersine çevirerek yatay seyretti.

Bakır vadeli işlemleri %0,1 artışla 3,3988 dolardan işlem gördü.

Caixin verileri Çin’in hizmet sektöründeki toparlanmanın Ağustos ayı boyunca devam ettiğini ve imalat faaliyetlerindeki yavaşlamaya rağmen ekonominin belirli açılardan sağlam kaldığını gösterdi.

Çin dünyanın en büyük bakır ithalatçısı konumunda. Ülkede yavaşlayan ekonomik büyüme bu yıl bakır fiyatlarını epey düşürdü.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir