Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$64.420
% 1.07
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.420
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Oasis Network (ROSE) nedir?

OASIS Network Nedi

Blockchain teknolojisi gelişiminin daha başında olmasına rağmen her geçen gün ilerlemekte. Teknoloji hala bazı sorunlarla karşı karşıya olsa da, önemli kuruluşlar artık onu kabul etmeye başladı. Sorunların çözülmesi yönünde bu teknoloji hızla ilerlemektedir.

Oasis Network bu sorunları çözmeyi amaçlayan projelerden biridir. Yazımızda Oasis Network hakkında detaylı bilgiler, hangi sorunları çözdüğünü ve neden gerekli olduğu konularını ele alacağız.

Oasis Network Nedir?

Oasis Network gizliliğe önem veren, ölçeklenebilir bir Layer 1 blokchain projesidir. Ağın mimarisi geleneksel blockchain yapılarından farklanmaktadır. Ağ iki ana bileşenden oluşur: Consensus ve ParaTime Layer. Consensus Layer’da olan düğümler işlemleri doğrulamakla yükümlüdür. Oasis’in asıl farkı ise ParaTime katmanında ortaya çıkmaktadır. Çünkü bu katman kendi içinde paralel (Para) çalışma zamanı (time) barındırır.

Oasis Network
Oasis Network Mimarisi

ParaTime katmanı sayesinde aynı anda sadece bir değil, birden fazla işlem yürütüle biliyor. Ayrıca tüm işlemler çok daha düşük ücretler karşılığında yapıla biliyor. Bu katman paralel çalışmasına rağmen gecikme yaşanmasına neden olmazlar. ParaTime daha karmaşık şekilde çalışan bir katman. Fakat bu Consensus Katmanında işlemleri geciktirmez.

Aşağıdaki görseldende de görüldüğü üzere ParaTime Katmanı işlemlerin Consensus Katmanına yollanmadan önce gittiği ilk duraktır. ParaTime işlemleri burada işledikten sonra onları Consensusa yönlendirir. Fakat bu işlem hızını geciktirmez. Ayrıca Oasis Network’te yapılan her işlem gizli bilgi işlem teknolojisi ile (confidential computing) şifrelenmektedir.

Oasis Network Layers

ROSE Token Nedir?

Rose Token Oasis Network üzerinde kullanılan yerel tokendır. Ağın kullanıcıları işlem yaparken bu işlemleri Konsensus katmanında gerçekleştirir. İşlemler için komisyon ücreti ROSE cinsinden ödenmekte. Ayrıca staking ve delegasyon işlemlerinde de ROSE kullanılmakta. Oasis ağı bir proof-of-stake (PoS) ağı. Bu nedenle ağ üzerinde node kurmak için de ROSE staking etmek gerekli. Bunlar ROSE tokenın ana kullanım alanlarıdır.

Nasıl Staking Yapılır?

Staking işlemleri Oasis Network’ün kendi desteklediği cüzdanlar tarafından yapılmaktadır. Bunlar Oasis Wallet’in Web ve Tarayıcı Uzantılı versiyonları, Copper.co, Anchorage ve Finoa isimli cüzdanlarıdır. Bunlar dışında Ledger Hardware Cüzdanlarını da kullanmak mümkün.

Eğer daha önce bir hardware cüzdanı kullanmadıysanız, dikkatli olmanızı ve bununla ilgili eğitim almanızı tavsiye ederiz. Eğitim almak isterseniz, Coin Mühendisi YouTube kanalını ziyaret ede bilir, eğitime buradan ulaşa bilirsiniz.

Staking ödülleri 2-20% oranları arasında değişmektedir.  Bunlar hakkında detaylı bilgi “Tokenomics” kısmında aktarılacaktır.

Uyarı: Staking işlemlerinizi belirtilenler dışındaki cüzdanlarda yapmayınız! İşlemleriniz ağ tarafından onaylanmaya bilir.

 

Oasis Network’ün Farkı Ne?

Ağın hızlı ve güvenli işlemleri nasıl yaptığını yukarıdaki kısımda anladık. Peki, Oasis sadece bununla yetiniyorumu? Oasis Network aynı zamanda DeFi tarafına da yenilik getirmekte. ParaTime teknolojisi ilerleyen zamanlarda kullanıcılara gerçek dünya varlıklarını tokenize etmek şansını da tanıyacaktır. Yani herkes kendine ait varlıkları kendi tokeni haline getire bilecek. Bu da varlıkların tamamen kişiselleştirilmesi ve onların kontrolünü tamamen kendi eline ala bilmesi anlamına gelir.

Bu ise Oasis Networkün teknolojisini daha da değerli hale getiriyor. Çünkü Blockchain ve Kriptopara sektörünün ana hedefi 5-10 sene içerisinde bu varlıkları tokenize etmek. Sektör bunu başarırsa, şuan 1 trilyon dolar civarında olan pazar değeri 5 trilyon ve daha da üzerine çıka bilir.

Sadece bunlar da değil. Kullanıcılar Tokenized Data hizmetlerinden faydalanarak belirli bi miktar kazanç da sağlaya bilecektir. Bir başka deyişle onlar kendi datalarını kendi kontrolleri ile satıp bundan ödüller kazanacaktır.How can I earn money with data sharing?

 

Oasis Network Güvenlimi?

Ağın “Önce Güvenlik” ilkesine dayanarak Oasis Networkün tasarladığı mimariye göz atalım.

Oasis Network Privacy

Oasis Labs tarafında inşa edilen gizli ParaTime’lar sadece işlem hızını artırmıyor. Öte yandan gizliliği de sağlamaktadır. ParaTime nodeları TEE adlı gizli bilgi işleme teknolojisi kullanmak zorundalar. TEE’ler kara kutu görevini yapmaktadırlar. İşlemler şifrelendikten sonra akıllı sözleşme ile birlikte kara kutuya gider, şifreler çözülür, okunduktan sonra TEE’den gönderilmeden önce tekrar şifrelenerek yollanılır. Bu model sayesinde veriler nodelara ve ya geliştiricilere asla sızdırılamıyor.

 

Oasis Network Hangi Sorunları Çözüyor?

Şuan için blockchain teknolojisinin en büyük sorunu güvenlik, hız ve merkeziyyetsizliği aynı anda yapamamasıdır. Buna Blockchain Trilemma’sı denir. Sektörün lider ağları birini yapamamakta: Solana – Güvenlik, Ethereum – Hız, BSC – Merkeziyetsizlik ve s. Bu sorunu çözecek önerilerden biri Birlikteçalışabilirlik (Interoperability) ilkesidir.

Oasis Network ise sorunun giderilmesi için “paralel zamanda çalışma” (ParaTime) kavramını ortaya çıkardı. Bundan yukarıda bahs etmiştik. ParaTime teknolojisi sayesinde işlemler daha hızlı, düşük ücretli ve güvenli olmaktadır.  Aşağıdaki görsel sayesinde ise Oasis Network’ü diğer lider ağlarla kıyaslaya bilirsiniz.

Oasis vs Ethereum

 

Kurucu ve Takım

Oasis Network’ün kurucusu Dawn Song‘dur. Kendisi Bilgisayar Bilimi dalında Carnegie Mellon University’de yüksek lisans, Berkeley University of Californiada doktora yaptı. 2002-2007 yıllarında Carnegie Mellon University’de, 2007 yılından itibaren ise Berkeley University of Californiada profesörlük yapmakta. 2018 yılında Oasis Labs’i kuran Dawn Song halen daha projenin başında.

Oasis Network

Oasis Labs’in Mühendislik Direktörü olan Peter Gilbert ise 2019 yılından görevini yapmaktadır. Resmi olarak Oasis Labs tarafından diğer çalışanlar ve takım üyeleri hakkında herhangi bir bilgi sağlanmamaktadır.

 

Yol Haritası 2023

 

  • Sapphire’da Oasis Gizlilik Katmanını Başlatma

Oasis Gizlilik Katmanı (OPL) Web3 için yeni bir gizlilik katmanı olacaktır. Tüm geliştiriciler bu katmanı kullana bilecektir. Katman sayesinde zincirler arasında gizli mesajların ve gas’larin aktarılması yeni bir köprü ile mümkün olacaktır. Sapphire ParaTime’a entegre olacak olan bu katman sayesinde kullanıcılar kendi ev ağları ile güvenli iletişimi sağlaya bilecektir. Katman aynı zamanda DAOlar, oyunlar, müzayede ve merkeziyyetsiz kimlikler için de gizlilik avantajları sağlayacaktır.

  • Ethereum’a güvene dayalı olmayan bir köprü için temel 

Web3 ile birlikte çalışabilirliği en üst düzeye çıkarma hedefiyle uyumlu olarak Oasis, Ethereum ve diğer Katman 1 ağlarına bir köprü için zemin hazırlayacaktır. Amaç, gaz verimliliğine öncelik veren bir köprüyü güvenilir, sıfır bilgili bir mimariyi desteklemektir.

  • Sapphire’i destekleyen yeni bir Oasis Explorer

2023 yılında Oasis Sapphire ve Emerald ParaTime’ları için yeni bir blockchain exlporer tasarlayacaktır.

Oasis Network Roadmap

  • Gelişmiş bir cüzdan deneyimi için Metamask Snaps’ten yararlanma

Snapler kullanıcılara kendi özgün cüzdan deneyimi yaşamasını sağlayan bir programlardır. 2023 yılında Oasis cüzdanı kullanıcıları artık diğer EVM ağlarındaki varlıklar ve DeFi ile etkileşim kurarken daha hızlı bir performans görecekler.

  • Oasis Core’un sağlamlığını ve güvenliğini artırma

Protokol sağlamlığı ve güvenlik açısından 2023 yılında Oasis Core iyileştirilmeleri başlatılacaktır. Eşler arası durum senkronizasyonunun geliştirilmesi güncellemeler ile planlanıyor. Bu güncellemelerin 2023 yılının 2.çeyreğinde yapılması planlanmaktadır.

 

Oasis Network Partnerleri

Oasis Network’ün partnerleri arasında Google, amazon, Apple gibi teknoloji devleri, Goldman Sachs gibi bankacılık liderleri, MIT, Stanford, Harvard gibi eğitim alanında TOP10 listesinde yer alan üniversiteler yer almaktadır.

Oasis Network Partnerleri

 

Oasis Network Destekçileri

Destekçiler arasında a16z (Alexandr Horowitz), Polychain Capital, Binance Labs, Electric Capital gibi başarılı girişim fonları mevcuttur.

Oasis Network Destekçileri

 

ROSE Tokenomiks’i

Yazının yazıldığı anda $293,056,479 Market Cap’i olan ROSE Token 10,000,000,000 toplam ve maksimum arza sahiptir. Bu arzın 5,725,718,533 tanesi dolaşımdadır. ROSE Tokenın arz dağılımı ise şöyle:

ROSE Tokenomics
Token Dağılımı

Aşağıdaki arz eğrisi grafiği sayesinde token dağılımı ve tarihlerini göre bilirsiniz:

ROSE Tokenomics Supply Schedule

ROSE Token Nereden Satın Alına Bilinir?

ROSE Token Binance, Kucoin, Bitget, Gate.io, ByBit, CoinEx, Binance TR, MEXC gibi merkezi borsalardan satın ala bilirsiniz. Tokenı merkeziyyetsiz borsalardan henüz elde etmek mümkün olmadığı için işlemler sadece merkezi tarafda yürütüle bilir. Bu borsalardan daha indirimli fiyata ROSE Token satın almak isterseniz, linkleri kullana bilirsiniz.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version