Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.397
% 1.97
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.397
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Nurol, Gebze-İzmir otoyolu zararının katlanmasını bekliyor

Nurol Holding, bir Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projesi olan Gebze-İzmir otoyolunda işletme ortağı olduğu konsorsiyumun, bu yılki zararının geçen yıla göre iki kat artmasını bekliyor.

Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Dünya gazetesine verdiği demeçte, 7,2 milyar dolarlık projenin 2019’da açılan 420 kilometrelik otoyolun işletmesinden 2021 yılında 50 milyon dolar zarar ettiğini, bu yıl zararın 100 milyon doları aşabileceğini açıklamıştı.

Holding’in CFO’su Kerim Kemahlı da Bloomberg’e telefon ile yaptığı açıklamada, Türk lirasındaki değer kaybının hem konsorsiyum hem de devlet için maliyetleri giderek daha fazla artırdığını söyledi.

Ortaklık anlaşması kapsamında devlet günlük 1,6 milyon dolarlık bir garanti vermiş durumda. Bu yıl günlük ortalama 30 bin aracın 10 dolarlık bir ücretle otoyolu kullandığı dikkate alındığında Hazine Bakanlığı’na önemli bir fatura çıkıyor.

“Nurol için bu yatırımdan çıkmak mantıklı olabilir”

“Devlet ödemeleri, her yılın ocak ve temmuz aylarında sabitlenen dolar döviz kurlarına dayalı oluyor ve 9 aylık bir gecikmeyle ödeniyor” diyen Kemahlı, “Hedge maliyetleri bu şekilde artmaya devam ederse Nurol’un 400 milyon dolar özkaynak yatırımını karşılayan olursa Nurol için bu yatırımdan çıkmak mantıklı olabilir” dedi.

Kemahlı, konsorsiyumun elindeki varlıkların tamamının veya bir kısmının satılmasına yönelik daha önceki bir planın, potansiyel alıcıların kur riskleri nedeniyle geri adım atması sonucu neticelenmediğini belirtti.

Nurol, Makyol İnşaat AŞ. ve Özaltın İnşaat A.Ş. konsorsiyumda yüzde 26’şar hisseye sahipken, İtalyan Astaldi SpA’nın yüzde 18 ve Gökay İnşaat’ın da yüzde 4 payı bulunuyor.

Projenin kredisinin 2015 yılında bir grup yerel banka ve Deutsche Bank tarafından yeniden finanse edildiğini belirten Kemahlı, ödemelerle kredi borcunun 5 milyar dolardan 3,7 milyar dolara düştüğünü söyledi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir