Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.618
% 1.15
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.618
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Neden Soğuk Cüzdan Kullanmalıyız?

Neden Soğuk Cüzdan Kullanmalıyız?

Soğuk cüzdan ile dijital varlıklarınızı çevrimdışına alarak, kripto varlıklarınızı dijital bir cüzdanda barındırarak koruyabilirsiniz. Bu dijital cüzdanlar internete bağlı olmadığından saldırılara karşı daha az duyarlıdırlar.

FTX’in son zamanlardaki düşüşü, kripto para biriminizin bir kısmını veya tamamını soğuk depoda tutmanın neden işe yaradığının harika bir örneğidir. Kripto paranız FTX gibi bir borsada olduğunda, bu varlıklara yalnızca borsa fonlarınızı size dağıtabiliyorsa erişebilirsiniz. Eğer bu borsa saldırıya uğrarsa veya fonları yanlış yönetiyorsa paranız gitmiş olabilir.

Soğuk cüzdan nedir?

Soğuk cüzdan, internete bağlı olmayan ve özel anahtarlarınızı çevrimdışı olarak saklayan bir kripto cüzdandır. Üç tür soğuk cüzdan vardır: kağıt (Paper Wallet), donanım(HardWare Wallet) ve ses(Sound Wallet) cüzdanları.

Donanım Cüzdanları( Hardware Wallets )

Donanım cüzdanları, kriptografik anahtarları çevrimdışı olarak saklar ve fiyatları 50 ile 150 dolar arasında değişir. Bazı ileri teknoloji donanım cüzdanları, kullanıcı deneyimini iyileştirebilen ve işlem yapmak için internete bağlı bir cihazla fiziksel bağlantı gerektirebilen ekranlar ve düğmeler içerir.

Neden Soğuk Cüzdan Kullanmalıyız?

Donanım cüzdanları için pazar liderlerinden bazıları Trezor, Ledger ve SafePal’dir ve birçok modern yineleme, varlık depolama sürecini daha basit hale getirmek için basit kullanıcı arayüzlerine sahiptir.

Kağıt Cüzdanlar( Paper Wallets )

Soğuk cüzdanlar birçok farklı biçimde mevcuttur ve kağıt cüzdan, çevrimdışı kripto depolamaya yönelik en temel yaklaşımdır. Kağıt cüzdanlar genellikle özel ve genel anahtarları ve hatta kripto para birimini çevrimdışı olarak saklamak için bir QR Kodu adresini kaydeden belgelerdir. Anahtarlar çevrimdışı oluşturulduğu için kullanıcılar, anahtarların hiçbir zaman internete maruz kalmadığını bilerek kriptoyu kağıt cüzdan adreslerine güvenli bir şekilde aktarabilirler.

Ses Cüzdanları( Sound Wallets )

Kripto varlıklarını soğuk depolamayı üstlenmenin daha alışılmadık bir yolu olarak, cüzdan bilgilerini olası olmayan bir şekilde kodlamak için özel anahtarınızın veya tohum ifadenizin sesli okunmasını bir CD, USB flash sürücü veya hatta bir vinyl disk kullanarak şifrelemek mümkündür.

Neden Soğuk Cüzdan Kullanmalıyız?

Soğuk Cüzdan Kullanmanız İçin 5 Neden

Kripto para biriminizi çevrimdışı bir soğuk cüzdanda kilitlemeye gerçekten değer mi? Bu sorunun kolay bir cevabı olmasa da soğuk cüzdanların ciddi bir şekilde değerlendirilmeyi hak etmesinin birçok nedeni var.

1. Siber Saldırılara Karşı Güvenliğin Sağlanması

Daha önce de değindiğimiz gibi soğuk cüzdanlar, kripto para biriminizin özel anahtarını çevrimdışı tutarak, kimsenin ona erişememesini sağlayarak siber saldırıları önler.

Sıcak cüzdanlar özel anahtarları çevrimiçi olarak oluştururken, her işlem, blockchain ağı üzerinden paylaşılmadan önce özel anahtarınızla çevrimiçi olarak dijital olarak imzalanır. Bu, bilgisayar korsanlarına, örneğin kripto kimlik avı dolandırıcılığı yoluyla yetkisiz erişim elde etmek amacıyla sıcak cüzdan sağlayıcısındaki güvenlik açıklarından yararlanmaya yetecek kadar bilgi sağlayabilir .

Tamamen çevrimdışı çalıştığından, soğuk cüzdanın bilgisayar korsanları tarafından tehlikeye atılması mümkün değildir; ancak donanım cüzdanınızı güvenli bir fiziksel konumda tutmak da aynı derecede önemlidir.

2. Özel Anahtarlarınızın Tam Kontrolü

En önemlisi, soğuk cüzdanlar aynı zamanda özel anahtarlarınız ve kripto varlıklarınızı çevreleyen güvenlik üzerinde size tam kontrol sağlar. Özel anahtarlarınızı saklamak ve varlıklarınızın güvenliğini sağlamak için üçüncü taraflara güvenmeniz gereken sıcak cüzdanlarda durum böyle değildir.

Unutmayın: Burada paranız değil, önemli olan anahtarlarınız.

3. Kurtarılması Kolay

Bir donanım cüzdanını yapılandırdığınızda size 12 ila 24 kelimelik bir kurtarma ifadesi sunulur. Bu ifade benzersizdir ve doğrudan cihazdan oluşturulmuştur. Cüzdanınızın hasar görmesi, kaybolması veya çalınması durumunda yeni bir donanım cüzdanı satın almanız, şifrenizi ve verilerinizin anahtar kelimelerini kullanarak kurtarmanız mümkündür.

4. Zengin Soğuk Cüzdan Seçenekleri

Soğuk cüzdan kurmak için pahalı donanım cüzdanlarına büyük harcama yapmanıza gerek yok. Özel anahtarlarınızı gösteren bir kağıt parçası kullanmak, yatırımlarınızı çevrimdışı tutmanın işlevsel bir yolu olabilir.

5. Yüksek Değerli Yatırımlarınızı Güvenle Saklayın

Soğuk cüzdan kullanmanın en önemli nedeni, yüksek değerli kripto yatırımlarını çevrimdışı olarak saklamaktır. Pek çok kişi kripto para birimleriyle uğraşırken veya ticarete yönelmiş olsa da soğuk cüzdanlar, uzun vadede kaybetmesi son derece maliyetli olabilecek hacimlerde kripto tutanlar için idealdir.

Bu, daha az miktarda kriptoya sahip olanların soğuk cüzdanı düşünmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Soğuk cüzdanın diğer saydığımız güvenlikleri hafife alınamaz.

Neden Soğuk Cüzdan Kullanmalıyız?

Soğuk Cüzdanların Dezavantajları

Soğuk cüzdanlar, kripto yatırımlarınızı güvende tutmanın en iyi yolu olmasına rağmen, vurgulanmaya değer bazı dezavantajları vardır.

  • İşlevsellik eksikliği : Kripto paranız çevrimdışı olarak güvende olsa da, bu, sık sık kripto para alıp satmak isteyen yatırımcılar için pek bir şey ifade etmiyor. Kısa sürede işlem yapmak da daha zordur.
  • Pahalı olabilir : Daha ucuz donanım cüzdanları yaklaşık 35 dolardan başlasa da, bu hala ücretsiz indirilebilen sıcak cüzdanlarda olmayan bir giriş engelini temsil ediyor.
  • Daha az kolaylık : Birçok soğuk cüzdan, cihazınıza Bluetooth aracılığıyla bağlanmak için mobil uyumluluk sunar. Bu ilave erişilebilirliğe rağmen soğuk depolama, kullanımı kolay mobil uygulamalar olarak çalışabilen sıcak cüzdanlarla karşılaştırıldığında hâlâ elverişsizdir.

İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir