Blockchain Ve Web3’ün Endişelerini Kim Gözetecek? ABD’li düzenleyiciler kripto para platformlarına karşı dava açarak bazı dijital varlık şirketlerini daha elverişli yetki alanları aramaya sevk ediyor. Şimdilik, Hong Kong ilgi odağı, fakat rekabet var.
İlginizi Çekebilir; Hong Kong? Singapur? Tokyo? Seul? Dubai? Yarışı kim kazanacak?
ABD’nin agresif tavrı Blockchain ve Web3 firmalarını yeni arayışlara itiyor. Arayışların ardından gözler bu 5 şehre döndü.
Hong Kong Blockchain ve Web3’ün endişelerini giderebilecek mi ? Hong Kong, iş yapma açısından dünyada 4. sırada. Şehrin bir dizi girişimi geçen yılın sonundan bu yana Asya’da Web3 ve Blockchain’in internetteki evrimine öncülük ediyor. Aynı zamanda OKX ve Bitget gibi borsalar Hong Kong’ta işletme lisanı almak için başvuruda bulundu. Diğer yandan Kaiko ve Huobi Asya merkezlerini Singapurdan Hong Kong’a taşıdıklarını söyledi.
Asya’daki diğer şehirler ve ülkeler, kendilerini bu yeni dijital varlık ekonomisinin ve Blockchain teknolojisinin bir parçası olacak şekilde konumlandırmak istiyor. Singapur, Japonya, Güney Kore ve Dubai bunlardan öne çıkanları.
Singapur, dünyanın en iş dostu ortamlarından biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca şehir devleti, lisans başvurusu yaparken kripto ticaret platformlarının muafiyet altında çalışmasına izin veriyor.
Singapur Para Otoritesi (MAS) “Kamu ve medyanın ilgisi kripto para birimlerine odaklanma eğiliminde. Amacımız, yenilikçi ve sorumlu bir dijital varlık ekosistemi geliştirmektir.”
Tokyo, blockchain teknolojisinde bir gelecek gördüğünü söyledi. Hemen ardından Nisan ayında, kripto da dahil olmak üzere Web3 teknolojilerinin yaygın bir şekilde benimsenmesini sağlamak için ülkenin hedeflerini ortaya koyan bir white paper yayınladı.
Seul’de meta veri deposunu kullanmak isteyen, yerel hizmetlere yaklaşık 21 milyon ABD doları tutarında bir yatırım yapacağını duyurdu. Web3 endüstrisinden bir parça kapmak için harekete geçiyor. Ayrıca yeni başlayanların büyümesine yardımcı olmak için 30M dolar değerinde bir Metaverse fonu kurdu. Ülke menkul kıymet niteliğindeki dijital varlıkların Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında düzenlenecek. Bu tanımın dışında kalanların ise dijital varlıklar için hali hazırda hazırlanmakta olan düzenlemelere tabi olacağını belirtti.
Dubai‘nin İslami Para duyurusu, şehri bir sonraki Blockchain merkezi haline getirebilir. Emirlik devleti, 40.000 sanal iş yarattı. Şehrin ekonomisine 4 milyar ABD doları ekledi. Ayrıca Metaverse ekonomisinde dünyanın en iyi 10 şehrinden biri olmayı hedeflediğini söyledi. Dubai’nin elverişli düzenleyici ortamı ve lisanslar için daha hızlı onay alma özelliği, kripto para borsalarını cezbetmektedir.
Asya’daki bu şehirler ve ülkeler kripto platformlarını memnuniyetle karşılarken, fakat Hindistan onlardan biri değil. Dünyanın en kalabalık ülkesi tüm kripto gelirlerine %30 sabit vergi uyguluyor. Ayrıca 10.000 Hint rupisinin (120 ABD Doları) üzerindeki tüm kripto ticaretlerinde kaynağında %1 vergi kesiliyor ve hapis cezası da dahil olmak üzere çeşitli cezalar var.
Asya’da bunlar olurken bir de ABD’ye bakalım.
SEC, Şubat ayında ABD’li kripto borsası Kraken’e para cezası verdi ve kripto staking programını kapattı. Ardından Mart ayında ise CZ, ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından türev kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla dava edilmişti. Binance ise, ABD’de iş yapmak “çok zor” dedi. Nisan ayında ise Seattle merkezli Bittrex’i kayıtsız bir borsa işletmekle suçladı.
Coinbase Nisan ayında SEC’e dava açtı ve daha net kripto düzenlemeleri istedi. Wyoming, Colorado ve Ohio gibi bazı eyaletler, sektörü çekmek istedikleri için kripto dostu yasalar çıkardılar. Ancak New York ve Washington gibi diğerlerinin de katı kripto gereksinimleri var.
15 Mayıs’ta Binance, Kanada piyasasını artık savunulamaz hale getiren sabit paralar ve yatırımcı limitleriyle ilgili yeni kılavuza atıfta bulunarak Kanada’dan çekileceğini söyledi.
5 Haziran’da ise SEC, Binance ve Ceo’su Changpeng Zhao’ya (CZ) menkul kıymetler kurallarını çiğnediği gerekçesiyle dava açtı.
Blockchain Ve Web3 hakkında son gelişmeleri telegram, youtube ve twitter kanallarımızı takip ederek öğrenebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.