Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.081
% 0.79
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.081
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Avrupa borsaları, merkez bankası toplantıları öncesinde negatif seyirde

Fed’den gelen şahin mesajın yanı sıra Avrupa ve İngiltere’deki diğer merkez bankalarının toplantıları öncesinde yatırımcıların büyüme endişeleri nedeniyle Avrupa borsaları Perşembe günü zayıfladı.

DAX %1,1, FTSE 100 %0,6 ve CAC 40 %1,2 düşüşle işlem gördü.

Perşembe gününün gözler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika toplantılarında olacak. Norges Bank ve İsviçre Ulusal Bankasının (SNB) toplantılardan bahsetmeye gerek bile yok.

Bu merkez bankalarının hepsinin, tarihsel olarak yüksek seviyelerde seyreden enflasyonla mücadele etmeye devam ederken faiz oranlarını artırması bekleniyor.

Bununla birlikte hem BoE hem de ECB, Avrupa ekonomileri bir bütün olarak resesyona doğru sürüklenirken geçen sefer 75 baz puan olan artırımların boyutunu 50 baz puana indirecek.

Bu toplantılar öncesinde Fed, Çarşamba günü beklendiği gibi faiz oranlarını 50 baz puan artırdı ve 2023 sonuna kadar daha fazla artış sinyali verdi.

Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell; enflasyonun hâlâ merkez bankasının hedef aralığının oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle borçlanma maliyetlerinin beklenenden daha yüksek seviyelerde zirve yapabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca artan COVID-19 vakaları ve kısıtlamalarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve Avrupalı şirketler için önemli bir ihracat pazarı olan Çin üzerindeki baskısı nedeniyle sanayi üretimi ve perakende satışların, Kasım ayında beklentilerin oldukça altında kaldığını gösteren veriler de hissiyatı olumsuz etkiledi.

Kurumsal cephede; dünyanın en büyük ikinci moda perakendecisi H&M (ST:HMb), Rusya ve Belarus’taki faaliyetlerinin sona ermesi ve Çin’deki COVID-19 kısıtlamalarının baskısıyla karşı karşıya kalarak büyük rakibi Inditex ‘in (BME:ITX) satışlarındaki artışı yakalayamadı ve hisseleri %3,5 düştü.

British American Tobacco (LON:BATS), tütün devinin önümüzdeki yıl İsviçre’deki bir sigara üretim tesisini kapatacağı ve burada çalışan 226 çalışanı maliyet düşürücü bir önlem olarak işten çıkaracağı haberlerinin ardından hisseleri %0,6 yükseldi.

Currys (LON:CURY), mali yılının ilk yarısında ağır bir vergi öncesi zarar kaydetti ve stok eritme ve talepteki düşüşün uluslararası faaliyetlerine zarar vermesinin ardından tüm yıl için kâr tahminlerini düşürdü. Hisse senetleri %6,6 değer kaybetti.

Fed’in şahin tonuyla birleşen Çin’in zayıf ekonomi verileri, önümüzdeki aylarda talepteki büyümeye ilişkin korkuları artırmasıyla, ham petrol fiyatları Perşembe günü düşerek üç günlük yükselişini sonlandırdı.

Ayrıca Enerji Bilgi İdaresinin (EIA), ham petrol stoklarında geçen hafta 10 milyon varil gibi yüksek bir artış olduğunu gösteren resmi verileri de dünyanın en büyük ekonomisinde yakın vadeli tüketimin durgun seyrettiğine işaret etti.

WTI %0,9 düşüşle 76,56 dolardan işlem görürken Brent %0,7 düşüşle 82,09 dolara geriledi. Her iki sözleşme de hafta başındaki güçlü kazançlarının ardından haftalık bazda %6’nın üzerinde artışla işlem görmeye devam etti.

Ayrıca altın vadeli işlemleri %1,8 düşüşle 1.785,45 dolar olurken euro/dolar %0,7 gerileyerek 1,0612’den alıcı buldu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir