Kriptolar:
28704
Bitcoin:
$70.885
% 0.98
BTC Dominasyonu:
%52.1
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.60 T
% 1.32
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 70.885
BTC Dominasyonu:
% 52.1
Piyasa Değeri:
$2.60 T

Kripto piyasasında günün öne çıkan 5 gelişmesi

Investing.com – Kripto para endüstrisinde günün öne çıkan gelişmelerinden derlediğimiz haber özetlerine içeriğimizin devamında göz atabilirsiniz.

Zodia Custody’den kripto borsası iflaslarını önleme adına yeni bir hizmet

Standard Chartered ve Northern Trust tarafından destekli saklama hizmeti sunan Zodia, yatırımcıların kripto borsalarına yatırdıkları kripto paralara karşı bir güvence sunacak. Böylece Zodia Custody, bu hizmet ile yatırımcıları, kripto borsalarının olası iflaslarına karşı korumuş olacak. 

FTX’in aniden iflas etmesiyle borsanın müşterileri, fonları kaybetti ve zarar milyar dolarlara ulaştı. Bu çöküşün ardından bireysel yatırımcıların merkezi borsalara olan güveni sarsılırken fonların çekimleri de hızlı şekilde arttı ve kripto ticaret hacimleri de düşmeye başladı.

Zodia Custody tarafından sunulmaya başlanan hizmet, farklı saklama hizmeti kuruluş tarafından da benimsenirse bu merkezi borsalarda faaliyetlerin yeniden hızlanmaya başlamasına neden olarak piyasaya bir canlılık getirebilir.

Graycale, Bitcoin fonundaki düşüşten dolayı dava edildi

Hedge fonu Fir Tree Capital, Grayscale’e %43’e ulaşan iskontolu oranda işlem gören Bitcoin Trust ürününden dolayı dava açtı. 

Bloomberg haberine göre New York merkezli hedge fonu Fir Tree Capital Management, Grayscale’in piyasanın en büyük Bitcoin fonunu kötü yönetmek ve çıkar çatışması gerekçesiyle dava etti.

Grayscale’in Bitcoin Trust (GBTC) ürünü 2021 yılı boyunca spot Bitcoin fiyatının üzerinde fiyatlanırken bu yıl Bitcoin fiyatındaki düşüşle birlikte ürüne olan talebin azalmasıyla spot fiyatın altında işlem görmeye başladı. Bugün gelinen noktada ise Bitcoin trust, BTC fiyatının %43 altında fiyatlanıyor.

Kazakistan’da kripto para ve madencilik tasarısı kabul edildi

Kazakistan’da hazırlanan kripto para ve madencilik yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in onayından geçti. 

Yeni kripto yasası, madencilerin yalnızca kamu şebekesinden enerji fazlası olması durumda satın almasını gerektiren düzenlemeleri, kripto paralara yönelik yeni vergi kurallarını ve kripto para reklamlarının yasaklamasını içeriyor. Kripto yasa tasarısının onaylanmasıyla birlikte Kazakistan’ın kripto sektörüne yönelik iyimser yaklaşımının yerini sıkı politikalara bıraktığı görüldü.

Özellikle kripto madenciliğinde önemli bir merkez olan Kazakistan’da madencilik tesislerine yönelik enerji kısıtlamasının getirilmesi, sektöre önemli bir darbe vurabilir.

Chainlink staking hizmeti sunmaya başladı

Chainlink geliştiricileri, Chainlink Economics 2.0 kapsamında staking hizmetini hayata geçirdi. 

Ekosistemi daha istikrarlı hale getirmeyi hedefleyen geliştiriciler, yatırımcıların LINK tokenlerini kilitleyerek ağı daha güvenli hale getirmesini ve bunun karşılığında bir getiri elde etmesini sağlayacak. Bu ödül mekanizması sayesinde doğrulayıcıların ilerleyen dönemlerde oracle’ın veri bütünlüğünü güçlendirmesi ve verimliliği artırması amaçlanıyor.

Dün itibarıyla açılan taking hizmeti, ilk aşamada sınırlı havuzlarla faaliyete geçti. Yarından sonra ise Chainlik taking havuzları, herkese açık olacak. Staking hizmetinden yararlanmak için alt limit 7.000 LINK olarak belirlendi. İlk aşamada taking havuzunun toplam limiti ise 25 milyon LINK ile sınırlandırıldı.

Binance CEO’su FTX kurucusunu “tarihin en büyük dolandırıcılarından biri” olarak görüyor

Binance CEO’su Changpeng Zhao, son zamanlardaki söylemlerin yanlış olduğunu söylerken bu iddiaların bazılarına cevap verdi.  

İlk olarak kendisine yönelik “kripto para kurtarıcısı olmak istiyor” söylemine atıfta bulunan CZ, kripto dünyasının merkezi olduğunu savundu ve kendilerinin sadece potansiyeli olan ancak zor durumdaki şirketlere yardım etmek istediklerini söyledi. 

CZ’nin yanlış olarak gördüğü diğer bir itham ise “CZ’nin tweet’leri FTX’i iflasa sürükledi” söylemiydi. Bunun üzerine CZ, finansal yapısı güçlü olan hiçbir şirketin birkaç tweet ile yok edilemeyeceğini dile getirdi. Bunun yanında asıl çöküşün Alameda CEO’su Caroline Ellison’ın bir tweet’i sonrası yatırımcıların FTT tokenini elden çıkarmasıyla başladığını iddia etti.

FTX’in eski CEO’su Bankman-Fried’e de değinen CZ, kendisini iyi niyetli olarak göstermeye çalışmasına karşılık yalan söylemenin bir iyi niyet göstergesi olmadığını söyledi. Bunun yanında Fried’in kendisini bir kahraman olarak göstermeye çalıştığı söylerken Fried’ı tarihin en büyük dolandırıcısı olarak nitelendirdi. Bunun yanında medya ve önemli isimler söz konusu olduğunda usta bir manipülatör olduğunu da sözlerine ekledi. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir