Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.630
% 0.65
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.630
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

zkLink Nedir? 2024 Yol Haritasında Neler Bekleniyor?

Bu makalemizde zkLink projesi nedir ne işe yarar ayrıca 2024 yol haritası ile ilgili bilgiler edineceğiz.

zkLink Nedir?

zkLink, Ethereum ekosistemi için sıfır bilgi blockchain çözümleri geliştiriyor. Amiral gemisi sıfır bilgi toplayıcı platformu Nexus, zk-Proofs aracılığıyla güvenlik ve ölçeklenebilirlik sağlarken likidite parçalanmasını azaltmak için farklı zk-Rollup Layer-2 ekosistemleri arasındaki boşluğu kapatmak üzere tasarlandı. Ayrıca Ethereum’un güvenlik özelliklerini devralarak sıfır güvenlikten taviz verirken performansı artırır ve dApp ticaretinin maliyetini azaltır.

zkLink Nexus Nedir?

zkLink Nexus, Ethereum Layer-2 ekosistemindeki zkSync, StarkNet, Scroll, Linea, Taiko veya Polygon zkEVM gibi zkRollup’lardan gelen yerel kripto varlıkları için bir Katman 3 çözümüdür. Artık projelerini Katman 2’lerde dağıtmak isteyen geliştiricilerin artık parçalanmış likidite, zincire özgü dağıtımlar, güvenlik riskleri veya varlıkların ekosistemler arasında aktarılmasından kaynaklanabilecek yüksek maliyetler konusunda endişelenmesine gerek yok.

zkLink 2024 Yol Haritası

2024’ün 1. Çeyreği: Temel Teklif

Proje ekibi 2024’ün ilk çeyreğinde, dApp geliştirmeyi çok daha özelleştirilebilir hale getirmek için TS-zkVM devre uzantılarını ve Modüler DA’yı (Veri kullanılabilirliği) uygulayarak ZK’nin tüm potansiyelini gerçekleştirmek isteyen geliştiriciler için pedala basıyor ve temel SDK özellikleri üzerinde çalışıyor. Bu iki özelliğin ayrıntılı düzeyde dahil edilmesi, çoklu zincir uyumluluğuyla ilgili sorunları çok hızlı bir şekilde çözecek ve dApp’lerin genel performansını artırmayı hedefliyor.

TS-zkVM’nin yanı sıra ZK Oracle işlem hattı da dahil edilecek. Sıfır bilgi kanıtı teknolojisine dayanan ZK Oracle çözümü, yüksek frekanslı fiyat referans senaryolarında doğrulama maliyetlerini azaltmayı ve böylece zkLink ekosistemi üzerine inşa edilen dApp’ler ve türev borsalar için daha verimli ve güvenli bir oracle çözümü sunmayı amaçlayacak.

Dahası, ZK sosyal oturum açma ve hesap soyutlama gibi kolaylık temelli özelliklerin dahil edilmesi, ekosistemimize yeni bir geliştirici dalgasını sürükleyecek ve böylece taban düzeyinde yetenekli geliştirici pazarından daha büyük bir pay elde etme konusunda bize daha fazla rekabet avantajı sağlayacak.

2024 2. Çeyreği: Özellikleri Genişletin

Ekip ikinci çeyreğin birinci çeyreğe göre iki kat daha yoğun olmasını bekliyor. Özellikle, protokol büyümesine yönelik alanların genişletilmesine nişancı gibi odaklanacağız ve gelir getirici fırsatlar (TGE dışında) gelişimin ön ve merkezinde yer alacak.

Buna ek olarak, diğer L2 ana ağlarıyla uyum sağlamaya ve paralel EVM’ler gibi yenilikçi yaklaşımlarla öne çıkan yeni ortaya çıkan L1’lerle rekabet etmeye devam ederken, hibrit modda bir AMM ve Merkezi Limit Emir Defteri (CLOB) desteğini devreye alacak. Hibrit modu, geliştiricilerin çeşitli DeFi kullanım durumları ve taleplerini karşılarken kendi ticari kullanıma hazır dApp’lerini oluşturmaya yönelik gerçekten denemelere başlamaları için önemli “kontrol özgürlükleri” açacak. Doğal olarak bir AMM’ye sahip olmak, Proof Auction pazarlarına, NFT’lere ve yeni ticaret API’lerine yönelik yeni destekle de örtüşecek.

2024’ün 3. Çeyreği: Bağlantıyı Artırın

Üçüncü çeyrekte, temel ürünlerin geliştirilmesinin son aşamalarında ilerledikçe, geliştirme yönünü “derinlere inmekten geniş oynamaya doğru” değiştirilecek. Memnuniyetle, yerel varlıkları ve likiditeyi L1’ler ve Ethereum L2’ler arasında sorunsuz bir şekilde toplayacak çapraz toplama birlikte çalışabilirlik işlevlerini etkinleştirmeyi amaçlanacak. Bu dönemde ekip, yalnızca daha güvenli olmakla kalınmayıp aynı zamanda daha hızlı ve daha uygun maliyetli bir çözüm oluşturmada etkili olduğu (dahili testler sırasında) zaten kanıtlanmış olan yeni bir özyinelemeli kanıt doğrulama sisteminin geliştirilmesine de başlayacak.

2024’ün 4. Çeyreği: Acımasızca Optimize Etme

Yılın sonuna yaklaşırken 4. Çeyrekte protokolde önemli bir büyüme bekleniyor. Sonuç olarak teknik ekip, donanım hızlandırma çözümlerinin ve merkezi olmayan sıralayıcı hizmetlerinin entegrasyonu yoluyla zkLink’in altyapısını daha da geliştirmeye yönelik çabalarını yoğunlaştıracak.

Bu tarz içeriklerden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

zkLink

Topluluğu Oluşturmak

Ekip hedeflerine zamanında ulaşma konusunda tamamen kararlı. Blockchain ve kripto, zamanında uygulama ve stratejik planlamanın çok önemli olduğu, inanılmaz derecede hızlı ve rekabetçi endüstrilerdir.

zkLink topluluğunu ve merkezi olmayan bir geleceği birlikte tasarlamamıza yardımcı olmak için sağladığı tüm geri bildirimleri takdir ediyor. Proje ayrıca bir takdir göstergesi olarak, kayıtların hala açık olduğu elçi programına (zkLink Pioneer Programı) katılan topluluk üyelerini ödüllendirecek.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir