Kriptolar:
29454
Bitcoin:
$63.437
% 1.81
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.60
Piyasa Değeri:
$2.32 T
% 2.25
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.437
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.32 T

ZkLink Ethereum’daki Önemli Bir Sorunu Ele Alıyor

ZkLink, Ethereum ekosistemindeki kritik bir sorunu ele alıyor. Layer-2 blok zincirlerinin çoğalmasının neden olduğu likidite parçalanması. Katman 2’ler Ethereum’daki işlem maliyetlerini başarılı bir şekilde düşürürken, aynı zamanda sermayeyi birden fazla ağa dağıtarak oynaklığa ve optimal olmayan ticaret fiyatlarına yol açtı.

Bu sorunun üstesinden gelmek için ZkLink, sekiz Ethereum katman 2’ye bağlı bir katman 3 ağı olan zkLink Nova’yı geliştirdi. Nova’da, katman 2’lerden köprülenen varlıkları eşdeğer değerde tek bir tokende birleştiren akıllı bir sözleşme olan MergeToken’i tanıttılar. Bu girişim, Ethereum ekosistemindeki sermaye verimliliğini artırmayı ve kullanıcı deneyimini ve ticaret fiyatlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Ancak bu yaklaşımla ilişkili doğal riskler de vardır. Kullanıcılar varlıklarını diğer katman 2 blok zincirlerinden Nova’ya bağlamalı ve bunları çoklu imzalı bir cüzdan tarafından kontrol edilen yükseltilebilir bir akıllı sözleşmeye kilitlemelidir. Bu merkezi varlık havuzu, kripto alanındaki önceki olayların da gösterdiği gibi bilgisayar korsanlarının ilgisini çekebilir.

Güvenlik endişelerini gidermek için ZkLink çeşitli önlemler aldı. Güvenlik ortakları tarafından denetlendiler ve çeşitli proje ve kurumlardan oluşan bir yönetim komitesi tarafından kontrol edilen çoklu imzalı bir cüzdanı uygulamaya koydular. Bu komite birleşme tekliflerini denetler ve sözleşme yükseltmelerinde şeffaflığı ve güvenliği sağlar.

ZkLink Nova, çeşitli katman 2’lerde yayınlanan aynı varlıkların farklı versiyonları arasındaki likidite dağılımını yeniden birleştirirken, daha hızlı ve daha ucuz işlemlere olanak sağlamak için sıfır bilgi kanıtlarından yararlanıyor. Ancak likidite yeniden birleştirmenin avantajlarına erişim Nova kullanıcılarına özeldir.

ZkLink’in çözümü, likidite parçalanmasını gidermeye yönelik önemli bir adımı temsil ederken, farklı blok zincirlerini tamamen entegre etmek ve birbirine bağlamak için zincirler arası köprüler ve mesajlaşma projeleri gibi daha geniş girişimlere ihtiyaç duyulacaktır.

Bununla birlikte ZkLink’in çabaları, Ethereum ekosistemindeki likidite parçalanmasının yarattığı zorlukları hafifletmek isteyen kullanıcılar ve geliştiriciler için umut verici bir çözüm sunuyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir