Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.991
% 1.07
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.991
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Wormhole Nedir? Zincirler Arası İletişim!

WORMHOLE

Blok zincirler arasındaki veri aktarımını kolaylaştıran Wormhole, Web3 dünyasında iletişim adına önemli bir rol oynuyor! Peki, Wormhole nedir? Ne işe yarar? İşte sizler için hazırladığımız proje incelemesi ve detaylar!


İlginizi Çekebilir: Wormhole Saldırganı, Çalınan Fonları Aktardı


Wormhole Nedir?

Wormhole, farklı blok zincirler arasındaki iletişim sağlayan genel bir mesaj aktarım protokolüdür. Token, NFT ve veri aktarımına olanak tanıyan Wormhole, blok zincirlerin üzerine yazılan akıllı sözleşmeler ve uygulamaların birbirleriyle etkileşime girmesini ve çapraz zincir işlevselliği sağlamasına olanak tanır. Kripto para dünyasında birlikte çalışabilirliği arttırmayı ve kullanıcılarına yeni fırsatlar sunmayı amaçlamaktadır.

Wormhole, bir blok zincir ve token köprüsü değildir. Blok zincirler arasında bir iletişim aracı sağlar ve bu amaca hizmet eden protokoller sağlar.

Wormhole nedir?

Wormhole’un Özellikleri

Wormhole’un özellikleri şunlardır:

  • Çapraz zincir köprüsü: Wormhole, farklı blok zincirler arasında token, NFT ve veri aktarımına olanak tanıyan bir portal köprüsüdür. Örneğin, Ethereum ve Solana arasında kesintisiz bir değer transferi sağlar.
  • Ekosistem ortakları: Wormhole, birçok blok zincir ile işbirliği yaparak çapraz zincir likidite ekosistemini genişletir. Ayrıca Phantom, Sabre, Pendle gibi dApp’ler ile entegre olur.
  • Yönetişim katmanı: Wornhole, yerel tokeni W ile desteklenen bir yönetişim katmanına sahiptir. W, Wormhole’un hizmetlerini kullanmak, yönetişime katılmak ve ödüller kazanmak için gereklidir.
  • Desteklenen blok zincirler: Wormhole, Ethereum, BNB Smart Chain, Solana gibi 72 büyük ağı desteklemektedir.

Wormhole

Ekip Üyeleri

Wormhole ekibi, Jump Crypto bünyesindeki geliştiriciler tarafından kurulmuş, ancak daha sonra Jump Crypto’dan ayrılarak bağımsız bir vakıf haline gelmiştir. Yaklaşık 10 kişiden oluşan ekibin bazı üyeleri şunlardır:

  • Dan Reecer: Wormhole Vakfı’nın COO’su (Chief Operating Officer) ve eski Acala Network’in pazarlama direktörüdür.
  • Robinson Burkey: Wormhole Vakfı’nın ticari işler müdürüdür. Daha önce Jump Crypto’da çalışmıştır.
  • Michael Zargham: Wormhole Vakfı’nın teknik danışmanıdır. Aynı zamanda BlockScience’in kurucusu ve CEO’sudur.
  • Anatoly Yakovenko: Wormhole Vakfı’nın danışma kurulu üyesidir. Aynı zamanda Solana’nın kurucusu ve CEO’sudur.
  • Do Kwon: Wormhole Vakfı’nın danışma kurulu üyesidir. Aynı zamanda Terra’nın kurucusu ve CEO’sudur.

Wormhole ekibi, kripto para dünyasında birlikte çalışabilirliği artırmayı ve kullanıcılarına yeni fırsatlar sunmayı amaçlamaktadır.

Yol Haritası

2023 yılında kurulan Wormhole’un yol haritası, şu ana kadar şu başlıkları içermektedir:

  • Wormhole 2.0: 2024’ün ilk çeyreğinde piyasaya sürülen Wormhole’un ikinci sürümü, daha fazla blok zinciri, daha fazla veri türü ve daha fazla uygulama desteği sunacaktır.
  • Wormhole ZK: 2024’ün ikinci çeyreğinde piyasaya sürülecek olan Wormhole’un sıfır bilgi kanıtları (ZK) tabanlı birlikte çalışabilirlik çözümü, blok zincirleri arasında veri aktarımını daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli hale getirecektir.
  • Wormhole DAO: 2024’ün üçüncü çeyreğinde piyasaya sürülecek olan Wormhole’un merkezi olmayan özerk organizasyonu (DAO), yerel tokeni W ile desteklenen bir yönetişim katmanı sağlayacaktır. Wormhole DAO, Wormhole’un gelecekteki yönünü ve parametrelerini belirlemek için topluluğun oy vermesine olanak tanıyacaktır.
  • Wormhole 3.0: 2024’ün dördüncü çeyreğinde piyasaya sürülecek olan Wormhole’un üçüncü sürümü, daha fazla özellik, daha fazla ölçeklenebilirlik ve daha fazla güvenlik sunacaktır.

Wormhole

Wormhole(W) Tokenomics

W’nin toplam arzı 10 milyar, başlangıçta dolaşımdaki arzı 1.8 milyardır. W, Solana SPL ve Ethereum ERC20 kullanılarak Wormhole’un bağlı olduğu herhangi bir ağa transfer edilebilir. W, aşağıdaki kategorilere dağılmıştır:

  • Topluluk: %17(1,7 milyar W), Wormhole’un kullanıcıları, geliştiricileri ve destekçilerine ayrılmıştır. Bunun %11’i (1,1 milyar W) topluluğa airdrop olarak dağıtılacaktır.
  • Vakıf: %23(2,3 milyar W), Wormhole Vakfı’nın platformun gelişimi, büyümesi ve sürdürülebilirliği için kullanacağı miktardır.
  • Katkıda Bulunanlar: %12(1,2 milyar W), Wormhole’un geliştiricileri, araştırmacıları, tasarımcıları, pazarlamacıları ve operatörlerine ayrılmıştır.
  • Ekosistem: %31(3,1 milyar W), Wormhole’un ekosistem ortakları ve dApp’lere ayrılmıştır.
  • Stratejik Ortaklıklar: %9(900 milyon W), Wormhole’un stratejik yatırımcıları, danışmanları ve endüstri ortaklarına ayrılmıştır.
  • Guardian Node’lar: %8(800 milyon W), Wormhole’un güvenlik, doğrulama ve yönetişimini sağlayan guardian node’lara ayrılmıştır.

Wormhole Tokenomics

Coin Mühendisi Katıl üyelerine özel ayrıcalıklar için, Gönülden destek seçeneği ile özel Telegram grubumuza dahil olabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir