Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$61.943
% 4.52
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 61.943
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Venezuela, ABD Yaptırımlarından Dijital Para ile Kurtulabilecek mi?

dijital para TETHER (USDT)

Reuters’e göre Venezuela, ABD tarafından uygulanan yeni yaptırımları aşmanın bir yolu olarak Tether’e (USDT) yöneliyor

Seçimlerde herhangi bir değişiklik olmadığı için ABD Hazine Bakanlığı geçen hafta genel lisansı uzatmama kararının ardından PDVSA’nın (Venezuela Petrol ve Doğalgaz Şirketi) müşteri ve tedarikçilerine lisans kapsamındaki işlemleri tamamlamaları için 31 Mayıs’a kadar süre verdi. Venezuela ile iş yapmak için ABD’den ayrı ayrı izin alma ihtiyacı, ülkenin petrol üretimini ve ihracatını arttırma görevini zorlaştıracak.

Bir yılı aşkın bir süredir USDT adı verilen, ABD dolarına bağlı ve sabit bir değeri korumak üzere tasarlanmış bir dijital para birimi PDVSA’nın petrol satışlarının yerini alıyor. Geçtiğimiz hafta Venezuela Petrol Bakanı Pedro Tellechea Reuters’e verdiği demeçte, “Sözleşmelerde belirtilene göre farklı para birimlerimiz var ve bazı sözleşmelerde dijital para birimleri tercih edilen ödeme araçlarıdır” dedi.

Küresel olarak petrol piyasası işlemlerinin çoğunda dolar hüküm sürüyor. Birçok ülkede görülmeye başlanmış olsa da kripto para ödemeleri hala yaygın değil. PDVSA geçen yıl, kısmen diğer kripto para birimleri kullanılarak yapılan önceki işlemlerle ilişkilendirilen ve son birkaç yıl içinde meydana gelen petrol sevkiyatları için yaklaşık 21 milyar dolarlık tanınmayan alacakla sarsıldı.

Skandalın ardından Tellechea Venezuela petrol bakanlığının kontrolünü ele geçirdi ve ülkenin petrol sevkiyatları arttı. Satışlara izin veren ABD lisanslarının da etkisiyle ihracat Mart ayında günde yaklaşık 900.000 varille son dört yılın zirvesine ulaştı.

PDVSA Petrol Anlaşmaları için USDT Gerekiyor

2024 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar, PDVSA’nın spot petrol anlaşmalarının çoğu (takaslar hariç) sözleşmeye dayalı bir çerçeveye oturtulmuştur ve her bir sevkiyatın değerinin %50’sine kadarının USDT cinsinden peşin olarak ödenmesi gerekmekte.

Ayrıca, yeni müşterilerin petrol işlemlerine katılabilmeleri için PDVSA’daki dijital bir cüzdanda kripto para birimlerine sahip olmaları gerekiyor. Kaynaklardan birine göre, Venezuela USDT maddesi içermeyen sözleşmelerde bile bu zorunluluğu uygulamaya başladı bile.

Bir tüccar, PDVSA’nın şart koştuğu USDT işlemlerinin hiçbir tüccarın uyum departmanından geçmediğine işaret ederek, “Hiçbir tüccarın uyum departmanından geçmiyor çünkü aracıların geçtiği tüm para lekeli,” diye ısrar etti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir