Kriptolar:
29757
Bitcoin:
$67.124
% 0.34
BTC Dominasyonu:
%54.3
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.43 T
% 0.29
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 67.124
BTC Dominasyonu:
% 54.3
Piyasa Değeri:
$2.43 T

Türkiye’de Kripto Paralara Vergi Geliyor!

Türkiye'de Kripto Paralara İki Ayrı Vergi Geliyor!

Dünya genelinde kripto paralardan sağlanan kazançların vergilendirilmesi tartışması devam ederken Türkiye’de kripto paralardan sağlanan kazançlara iki ayrı vergi uygulanması gündeme getirildi.

ABD gibi büyük ekonomiye sahip ülkelerin, kripto paralardan elde edilen kazançlardan vergi almaya başlaması, alınmayan ülkeleri de benzer düzenlemelere yöneltiyor.

Şu anda Türkiye’de kripto paralardan neredeyse hiç vergi alınmıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nun düzenlemesinin ardından, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kripto paralardan elde edilen kazanca BSMV gibi düşük orana sahip bir vergi getirmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra, bu kazancın yurtdışına kaçışını önlemek adına vergi kesintisi yoluyla ikinci bir vergilendirme düşünülüyor.


İlginizi Çekebilir: Güney Kore, Kripto Paraları Bağış Yasasından Çıkardı!


İki Ayrı Vergi Kapıda

Yapılan paylaşımlara göre, ülkemizde kripto paralara iki ayrı vergi geliyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun getireceği regülasyonun ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kripto paralar için düşük oranlı bir işlem vergisi getireceği paylaşıldı.

Konuya dair ilk haber Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşım aracılığıyla geldi. Batı, kripto paralar için Gider Vergileri Kanunu’na bir işlem vergisinin ekleneceğini ve Menkul Sermaye İradı olarak değerlendirilen kripto paraların vergi kesintisi yoluyla vergilendirileceğini açıkladı.

Düşük Oranlı Olması Bekleniyor

Gelir İradesi Başkanlığı, kripto paralardan elde edilen kazanca, birisi şu anda oranı yüzde 5 olan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) gibi düşük oranlı bir vergi getirmeyi planlıyor.

Bununla sınırlı kalınmayacak. Tıpkı borsa, tahvil gibi Menkul Sermaye İradı sayılması beklenen kripto varlık kazançlarının yurtdışına kaçışını önlemek adına vergi kesintisi yoluyla vergilendirilmesi düşünülüyor. Ancak vergi kesintisi oranı sıfır olacak.


Coin Mühendisi Katıl üyesi olarak ayrıcalıklardan yararlanabilir, Gönülden destek seçeneği ile özel Telegram grubumuza dahil olabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Türkiye’de Kripto Paralara Vergi Geliyor!” te bir düşünce

  1. Pingback: Kripto Yasası Bugün Meclise Sunulacak! - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir