Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.946
% 2.42
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.946
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Türkiye Merkez Bankası Dijital Lira’nın İlk Adımını Gerçekleştirdi

Türkiye Merkez Bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iddialı Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Projesi’nin ilk aşamasına ilişkin bir değerlendirme raporu yayınladı. Bu önemli girişim, kendi kendine egemen kimlik ve çevrimdışı işlem yetenekleri de dahil olmak üzere yenilikçi özellikleriyle ayırt edilen bir Türkiye Merkez Bankası dijital para birimini (CBDC) tanıtmayı amaçlamaktadır.

İlk olarak geçen yıl Türkçe olarak yayınlanan rapor, 19 Şubat itibariyle İngilizce olarak da yayınlandı. İlk aşamanın ana odak noktası dijital kimlik sistemi, para birimi altyapısı ve cüzdan işlevselliği gibi temel bileşenlerin geliştirilmesiydi. Özellikle, modüler bir tasarım yaklaşımı benimsenerek daha fazla esneklik için sistem içinde sorunsuz bileşen değişimine olanak sağlandı.

Aralarında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Aselsan ve Havelsan’ın da bulunduğu çeşitli ortaklarla işbirliği yapılan proje, perakende işlemlere aracılık etmeyi kolaylaştırmayı ve aynı zamanda ayrı kanallar aracılığıyla toptan ödemeler için çözümler keşfetmeyi amaçlıyor. Programlanabilir para yerine programlanabilir ödemelere vurgu yapan proje, kendi kendine egemen kimlik mekanizmaları da dahil olmak üzere sözleşme şablonlarının ve sağlam gizlilik güvencelerinin oluşturulmasına öncelik veriyor.

Projenin II. aşaması, hem yasal hem de ekonomik hususları ele alarak akıllı ve çevrimdışı ödeme çözümlerini daha derinlemesine inceleyecektir. Bir sonraki aşama aynı zamanda çevrimdışı işlemleri mümkün kılmak ve dijital işlemleri aracılar tarafından işletilen mobil uygulamalara entegre etmek için protokolleri keşfetmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye, CBDC çabalarına ek olarak, kripto para birimleri için düzenleyici bir çerçeve oluşturmak üzere aktif olarak çalışmaktadır. Bu girişim, ülkenin küresel finans ortamındaki konumunu güçlendirmek nihai hedefiyle düzenleyici kaygıları ele alma konusundaki kararlılığını yansıtmaktadır.”


Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir