Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.535
% 4.49
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.535
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Türkiye İçin Kripto Yasası Geliyor Mu?

Türkiye ve kripto paralar

Türkiye için kripto para piyasasını düzenleyen yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis gündemine geleceği belirtiliyor. Yeni düzenleme ile kripto para piyasasına yönelik denetimlerin artırılması öngörülüyor.

Ekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican:

Özellikle döviz kurundaki düşüş eğilimi ve kripto paralar gündemde. Kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin çok yakında meclise geleceği söylendi ki bu anlamda halkımızın da büyük bir ilgisi ve beklentisi olduğu hepimizin malumu.

Uzmanlar, Türkiye’nin FATF (Gri Liste) standartlarına tam uyum sağlama hedefi ve kripto varlıkların düzenlenmesiyle ülkenin FATF’dan çıkarılması amacı ile uyumlu olarak ilerleyeceği öngörüyor.

Söylentiler Işığında Türkiye İçin Vergi Nasıl olacak?

Edinilen bilgilere göre yeni kripto para düzenlemesinde belirli tutarın üzerindeki meblağlardan vergi alınması planlanıyor.

Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan düzenleme kara paranın önlenmesini amaçlıyor. Buna göre denetim artırılacak ve sektördeki şirketlerde sermaye şartı aranacak.

Sistemdeki şirketlere alt yapı çalışmaları için zaman tanınması ve teminat gösterilmesi gibi koruyucu adımların olması da bekleniyor.

Öte yandan şüpheli görülen para işlemlerinde Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) yetki verileceği belirtiliyor.

Getirilecek bir diğer şartlar ise:

  1. Alım satım yapanların uyması gereken ilkeler
  2. Varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılacağı
  3. Kripto varlık şirketlerinin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından gözetimli faaliyette bulunması
  4. Asgari sermaye şartının getirilmesi

Dikkatinizi çekebilir: Bitcoin ETF Onayı Kesinleşiyor!

Vergi Yasasının Amacı Nedir?

Yasada öncelikli amaç kripto varlıklar için tanım yapılması olacak. Bunun sonucunda Türkiye kriptonun bir varlık olduğunu kabul etmiş olacak. Kripto varlıkların kara para aklama amacıyla kullanılmasının önüne geçilecek.

Binance, OKX, Kucoin gibi Borsalara Nasıl Erişeceğiz?

Söylentilere göre yeni düzenlemede yabancı borsalara erişim kısıtlanacak. Borsaların yerel ayakları çalışmaya devam edecekler. Örnek verecek olursak her borsa artık “.tr” uzantılı web sayfaları ve Binance.TR gibi uygulamaları bizlere sunmak zorunda kalacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir