Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$63.234
% 0.77
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 63.234
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Merkez Bankası Faiz Oranını 250 Baz Puan Arttırdı

tcmb faiz,merkez bankası faiz,250

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizini 250 baz puanlık bir artışla yüzde 17,5’e yükseltme kararı aldı.

Piyasa beklentilerine göre, politika faizinin yüzde 20’ye çıkarılması bekleniyordu. Ancak Merkez Bankası, dezenflasyonun en kısa sürede sağlanması, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın engellenmesi amacıyla parasal sıkılaştırmaya devam etme kararı aldı.

Karar metninde Merkez Bankası, yakın dönem verilerinin enflasyonun ana eğilimindeki yükselişin devam ettiğini gösterdiğine dikkat çekti. Yurt içi talepteki güçlü seyrin, ücret ve kur kaynaklı maliyet baskıları ile hizmet sektöründeki fiyat katılığının enflasyonu etkileyen faktörler olduğu belirtildi. Ayrıca, vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın da enflasyon üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabileceği öngörüldü.

Politika faizinin belirlenmesinde, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşmayı sağlayacak parasal ve finansal koşulların sağlanacağı vurgulandı. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerekliliği vurgulanarak, bu adımın zamanla ve ihtiyaca göre kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi.


tcmb,merkez bankası,250


Reuters haber ajansı, piyasaların beklentisinin altında gerçekleşen faiz artışının bazı yatırımcıların Merkez Bankası’nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan’ın enflasyonu kontrol altına alabileceğine dair inançlarını sarsabileceğine dikkat çekti. Önceki ankette, 23 ekonomistin çoğunluğu Merkez Bankası’nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 20’ye çıkaracağını tahmin etmişti.

Ancak TCMB ‘nin politika faizini yüzde 17,5’e yükseltme kararının ardından Türk Lirası’nda büyük bir değişim gözlenmedi.


İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!


Karar Hakkındaki Yorumlar

►Swissquote Bank’ten İpek Özkardeşkaya, TCMB’ nin aldığı bu kararın, yeni ekonomi kadrosunun bağımsızlığı ve sağlıklı bir normalleşme politikası izleyip izleyememe konusunda soru işaretleri doğurabileceğini belirtti. Yatırımcıların güvenini tehdit edecek kadar yumuşak bir normalleşme politikasının, Türk Lirası üzerindeki baskıların artmasına yol açabileceği yorumunu yaptı.

►BlueBay Asset Management’den Tim Ash, Merkez Bankası kararını “korkunç bir karar ve bir hata olduğu” şeklinde değerlendirdi. Ash’e göre, bu karar, yetkililerin gerçek anlamda bir sıkılaştırma politikası uygulayamayacaklarına dair eleştirilere neden olabilir.

►Equity Capital’dan Stuart Cole, enflasyonu dizginlemek için para politikasını sıkılaştırmanın önemli olduğunu ve aynı zamanda Türkiye’nin varlıklarına güvenin yeniden sağlanması gerektiğini vurguladı. Ancak hızlı adımların mali istikrarı riske atabileceğine dikkat çekerek, TCMB’ nin aldığı kararın bir denge çabası olduğunu ifade etti.

►In Touch Capital’dan Piotr Matys, TCMB açısından bu faiz artırımının “yine hayal kırıklığı yaratan bir karar” olduğunu düşündüğünü belirtti.


İlginizi çekebilir:Chia Network Nedir?

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir