Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.928
% 1.14
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.928
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

TCMB Dijital Türk Lirası İçin Duyuru Yaptı!

tcmb JP Morgen

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında geniş kapsamlı bir değerlendirme raporu yayınladı. Bu rapor, pilot test çalışmalarının sonuçlarını ve projede benimsenen yaklaşımları içeriyor.

Birinci fazda, belirli lokasyonlarda pilot uygulama testleri gerçekleştirildi ve bu testler sonucunda kullanıcı deneyimi ile sistem performansı ölçüldü. TCMB bünyesinde gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarının ve Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu paydaşlarıyla birlikte yürütülen birinci fazın bulguları raporda paylaşıldı.

Bizleri Google News Üzerinden de Takip Etmek İçin Buraya Tıklayın

TCMB: “Dijital Türk Lirası Bir Kripto Varlık Değil”

Raporda, Dijital Türk Lirası’nın Türk lirasının dijital biçimi olduğu ve bir kripto para varlığı olmadığı belirtildi. Faz-1 çalışmalarında ise dijital kimlik ve para sistemleri çekirdek sistemler olarak yer aldı. Yeni teknolojilerin sunduğu fırsatları değerlendirmek amacıyla Dağıtık Defter Teknolojisi’nin (DDT) kullanılmasına karar verildi.

Ayrıca rapora göre Faz-1 kapsamında, dijital kimlik sistemi, para sistemi, soyutlama katmanı, servis katmanı ve cüzdan uygulaması temel bileşenler olarak belirlendi. Bu bileşenler, Ar-Ge ilkelerince açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılarak hazırlandı ve test edildi.

Bununla birlikte raporda, Dijital Türk Lirası ile birlikte, banknot emisyonu ve dolaşımdaki para operasyonları maliyetlerinin azalması bekleniyor. DDT kullanılmasının, modelin merkezi olmadığı anlamına gelmediği belirtildi.

Ar-Ge faaliyetlerine ilerleyen fazlarda da devam edileceği ve Türk lirasının biçimleri arasındaki dönüşümler, akıllı ödemeler, çevrimdışı ödemeler ile hukuki ve iktisadi boyutların ilerleyen fazlarda ele alınacağı açıklandı.

Dijital Türk Lirası Projesi’nin Faz-2 sürecinde, bir dizi hedeflenen geliştirmeler bulunuyor. Bu geliştirmeler de aracı kurum entegrasyonları, akıllı ödemeler, çevrimdışı ödemeler ve donanım cüzdanları yer alıyor.

Ayrıca, birlikte çalışabilirlik ve yüksek performans da projenin bu aşamasında önemli hedefler arasında. Son olarak, dijital paranın hukuki ve iktisadi boyutları da Faz-2 sürecinde ele alınacak konular arasında bulunuyor.

Faz-3 süreci ise tedavül kararı aşamasını içeriyor. Bu aşamada, dijital paranın tedavül kararı alınması ve bu karar doğrultusunda gerekli düzenlemelerin yapılması planlanıyor. Bu düzenlemeler arasında sertifikasyon ve lisanslama işlemleri bulunuyor. Ayrıca, dijital paranın aşamalı olarak yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir