Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.155
% 1.96
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.155
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

TCMB Kasım Ayı Faiz Kararını Açıkladı!

Faiz kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu, faizleri 500 baz puanlık bir artışla %40 seviyesine çıkardı. Bu karar, Ekim ayında gerçekleşen benzer bir artışın devamı niteliğinde.

Geçtiğimiz toplantılarda düşük faiz politikasından vazgeçilerek faizlerin artırılacağı açıklanmıştı. TCMB, Ekim ayında da 500 baz puanlık bir artışla faiz oranını %35’e çıkarmıştı. Kasım ayındaki bu yeni artışla birlikte faiz oranı %40 seviyesine yükseltilmiş oldu.

TCMB‘nin açıklamasına göre, manşet enflasyon Ekim ayında bir miktar gerilese de, hizmet fiyatlarındaki katılık, yurt içi talebin mevcut seviyesi ve jeopolitik riskler, enflasyon baskılarını sürdürmekte. Ancak, göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara etkisinin yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret ettiğini gösteriyor.

Faiz kararı

Dolar, faiz artışı kararı sonrasında 28,76 TL seviyesinde işlem görüyor. TCMB, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendiriyor ve dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirtiyor. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve kısa bir süre içinde tamamlanacağı ifade ediliyor.

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirlemeye devam edeceğini vurguluyor. Ayrıca, faiz kararlarıyla birlikte miktarsal sıkılaştırma adımlarının da sürdürüleceği bildiriliyor. Kurul’un kararları, öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınmaya devam edecek. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, beş iş günü içinde yayımlanacak.

İçeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz!

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir