Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.543
% 0.66
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.543
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Takibin Gerekenleri: Aralık Ayı 3. Hafta Neydik Ne Olduk

kripto

Bitcoin ve altcoinler için aralık ayı hep kasvet dolu geçmiştir. Bizler için değil. Bu hafta bütün aralık ayında yaşananlar ve yaşanacaklar önem arz etmektedir.

Bitcoin Ordinals

9 Aralık’ta, ABD Ulusal Zayıflıklar Veritabanı (NVD), Bitcoin Ordinals’ı bir siber güvenlik riski olarak belirleyerek insanları bu zafiyete karşı uyarıda bulundu. NVD’ye eklenmek, belirli bir siber güvenlik açığının tespit edildiği ve onaylandığı anlamına gelir. Bu veritabanı, ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından yönetilmektedir. Daha önce, Bitcoin Core geliştiricisi Luke Dashjr, Ordinals tarafından Bitcoin Core istemcisinde sömürülen zafiyetin belirli bir tanımlayıcı olan CVE-2023–50428 ile ilişkilendirildiğini belirtmişti.

Cosmos’un kurucularından biri olan SlowMist’e göre, Bitcoin Ordinals, Ulusal Zayıflıklar Veritabanı’nda orta düzeyde bir risk seviyesine sahiptir. Bu durum, “Bitcoin Core’un 26.0 sürümüne kadar ve Bitcoin Knots’un 25.1.knots 20231115 sürümüne kadar, veri taşıyıcılarının boyut sınırlamasının, veriyi kod olarak gizleyerek (örneğin, OP_FALSE OP_IF kullanarak) atlanabilir olduğu ve 2022 ve 2023’te Ordinals tarafından istismar edildiği” şeklinde açıklanmaktadır.

Kripto Artık Bir Varlık

CFTC Başkanı Rostin Behnam, mevcut yasalara göre çoğu kripto paranın mal olarak kabul edildiğini vurgulayarak, kripto para endüstrisinin denetlenmesindeki belirsizliklere dikkat çekti. SEC Başkanı Gary Gensler ise fiziksel destekli bir Bitcoin ETF’sinin onay süreci hakkında, şu anda 8 ila 12 başvurularının bulunduğunu belirterek, önyargısız bir yaklaşım benimseyeceklerini ve D.C. Devre Mahkemesi’nin görüşünü dikkate alarak taze bir perspektifle değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

Dikkatinizi çekebilir: Bitcoin ve Kripto Paralarda Son Durum! – 17 Aralık

Tether Yaptırımları

Stablecoin sağlayıcısı Tether, 9 Aralık’ta ABD Hazine Bakanlığı’nın özel belirlenmiş kişiler listesi ile ilişkilendirilen 41 cüzdanı dondurdu. Bu adımı “önleyici tedbirler” olarak tanımlayan Tether, konuyla ilgili bir blog yazısı yayınladı. On-chain verilere göre, bazı cüzdanlar son altı ay içinde Tornado Cash gizlilik karıştırma servisini kullanmış.

Aralık ayı Tether

Tether CEO’su Paolo Ardoino, “SDN listesine yeni eklenen ve daha önce eklenen cüzdan adreslerini gönüllü olarak dondurarak, stablecoin teknolojisinin sorumlu kullanımını daha da güçlendirecek ve tüm kullanıcılar için daha güvenli bir stablecoin ekosistemi oluşturacak” dedi. Ayrıca, 11 Aralık’ta Tether’ın 161 Ethereum cüzdanını daha dondurduğu ve bunların 150’sinde şu anda USDT bulunmadığı bilgisi paylaşıldı.

Geriye kalan 11 cüzdan ise toplamda 3.5 milyon USDT’den fazlasını tutuyor, en büyük miktar ise yaklaşık 3.4 milyon USDT’ye ait. Diğer cüzdanlardan ikisi sırasıyla yaklaşık 20,000 USDT ve bir başkası neredeyse 60,000 USDT ile işlem görürken, bir cüzdan ise sadece 0.16 USDT tutuyor. Bu gelişmeler, Tether’in güvenlik ve sorumluluk odaklı adımlarının devam ettiğini gösteriyor.

Aralık ayı Binance vs SEC

SEC Halen Binance’i Zorluyor

SEC, Binance’in Adalet Bakanlığı ve diğer ABD makamlarıyla 4.3 milyar dolarlık anlaşma yapmasına rağmen, bu anlaşmanın bir parçası olmamış olmalarına rağmen, Binance’a karşı açtığı davayı devam ettirme kararı aldı. Adalet Bakanlığı anlaşmasının davanın seyrini etkilemesi gerektiğini vurgulayarak, Cuma günü dava açan Binance ve eski CEO CZ’nin davayı reddetme taleplerini değerlendiren federal mahkemenin bu anlaşmadaki ifadeleri dikkate alması gerektiğini savundu.

Binance ve CZ, SEC’nin davasını reddetme talebinde bulundu, ancak SEC, ABD hükümeti ile yapılan anlaşmanın davanın kapsamının dışında olduğunu belirtti.

IRS ve FTX Tartışması

FTX’in avukatları, Delaware iflas mahkemesine sundukları son dilekçede, İç Gelir Servisi’nin (IRS) ortaya attığı vergi borcu iddialarına net bir yanıt almak üzere harekete geçti. FTX, vergi borcu olmadığını savunsa da, IRS, 2018’den 2022’ye kadar olan dönemde FTX’e yönelik geri ödemeler, istihdam vergileri ve cezaları içeren bir talepte bulunarak toplamda 24 milyar dolara kadar çıkabilecek bir miktarı gündeme getiriyor.

Bu talep, vergi dairesinin detaylı incelemesinin devam ettiği bir aşamada ortaya çıkan en güncel taleptir. IRS, başlangıçta Nisan ayında 44 milyar dolarlık bir talepte bulunmuş, ancak Eylül ayında bu rakamı 43 milyar dolara düşürmüş ve kasım ayında ise 24 milyar dolara kadar indirmiştir.

LedgerConnect Saldırısı

Aralık ayı 14. günü akşamı Ledgerconnect süiti, SushiSwap, Zapper, Revoke.cash, Kyber Network, Balancer ve diğer bir dizi merkezi olmayan uygulamayı (dApp) etkileyen bir saldırıya uğradı. Saldırı, dApp’lerde önemli hasara yol açtı ve işletmeciler, saldırı sonrasında ön yüz arayüzlerini kaçınma veya devre dışı bırakma kararı aldılar.

Ledger’ın modüllerinden birinin tedarik zinciri saldırısıyla tehlikeye atıldığı belirtilirken, etkinin tam boyutu bilinmiyor. Zararlı bir kütüphane olan ledgerhq/connect-kit’e güvenen çeşitli dapp’lerin olduğu vurgulanarak, kullanıcılara dApp’lerle etkileşimde bulunurken dikkatli olmaları ve cüzdan imzalama taleplerini kontrol etmeleri önerildi.

Ledger, zararlı versiyonu tespit ettiğini ve Ledger Connect Kit’in zarar görmüş dosyalarını değiştirmek için çalıştığını açıkladı. Kullanıcılara geçici olarak hiçbir DApp ile etkileşimde bulunmamaları öneriliyor ve Ledger, kullanıcı cihazlarının ve Ledger Live’ın güvende olduğunu belirtiyor.

Bu Hafta Yaşanacaklar

Aralık ayı 3. (18 – 22)  haftası, global piyasaları kritik bir şekilde etkileyebilecek ekonomik veriler açıklanmayacak ancak buna rağmen ABD’deki bazı ekonomik veriler, piyasalarda ve Bitcoin üzerinde volatilite oluşturabilir.

  • ABD’nin 3. çeyrek büyüme verileri
  • Kişisel Tüketim Giderleri

Kişisel Tüketim Giderleri, ABD Merkez Bankası’nın enflasyon olarak takip ettiği bir veri raporudur. PCE, FED için önemli bir yere sahiptir. Bu verilerin takip edilmesi gerekmektedir.

Bunların haricinde;

  • 18 Aralık’ta ICON projesi mainnet lansmanını gerçekleştirecektir.
  • 19 Aralık’ta BakerySwap, ilk BRC-20 launchpad projesini başlatacak.
  • 20 Aralık’ta Polygon önemli bir duyuru yapacak.
  • Beta Finance projesi, Omni ağını BNB Chain üzerinde başlatacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir