Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.582
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.582
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

S&P Global: Altın Fiyatları Aralık’ta Bu Diplere Düşebilir!

S&P Global Market Intelligence’a göre, mücevher talebi, altına dayalı ETF’lere olan ilgi ve merkez bankasının altın alımıyla desteklenen değerli metalin 1.900 dolar seviyesini koruması nedeniyle, yılın geri kalanı için altın fiyatları görünümü ‘sağlam’ görünüyor. Öte yandan S&P Global’in sarı metal için uzun vadedeli beklentisi düşüş yönünde.

Altın fiyatları için kısa ve orta vadeli görünüm: 1.900 dolar

S&P Global Market Intelligence kıdemli analisti Bjorn Goosen Perşembe günkü web seminerinde, değerli metal için ana temaların Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yüksek enflasyon, ekonomik büyüme endişeleri ve merkez bankalarının yaklaşan faiz artırımları olmaya devam edeceğini söylüyor. Analist, şu açıklamayı yapıyor:

Küresel ekonomi ve kredi piyasaları şu anda Rusya-Ukrayna ihtilafından, kalıcı enflasyonist baskılardan, yaklaşan yüksek faiz oranlarından ve devam eden salgından kaynaklanan aşağı yönlü risklerle karşı karşıya. Küresel GSYİH büyümesinin bu yıl %3,6 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Bu ortam, önümüzdeki birkaç çeyrekte altın fiyatları için ‘sabit’ kalacağı anlamına geliyor. “Altına yönelik fiyat görünümümüz kısa ve orta vadede sağlıklı görünüyor” diyen Bjorn Goosen, jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklerin ardından altının yaklaşık 1.900 dolar seviyesinde kaldığını belirtiyor.

S&P Global, uzun vadede altın fiyatları için düşüş bekliyor

Bununla birlikte analiste göre, yıl sonuna doğru ortaya çıkacak bir ters rüzgar ve yükselen faiz oranlarından kaynaklanan aşağı yönlü fiyat baskısı, altını bir çentik aşağı çekerek 1.825 dolara itiyor. Analist, altın fiyatları için beklentilerini şu şekilde açıklıyor:

Merkez bankaları söz konusu olduğunda, onlardan enflasyonu aşağı çekmek için faiz oranlarını yükseltmelerini bekliyoruz. Beş yıllık tahmin ufkumuzu 1.650 dolara yaklaştırmadan önce fiyatların bu yılın sonuna kadar yaklaşık 1.825 dolara doğru gevşemeye başlayacağını tahmin ediyoruz.

Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere bu yılki artan altın talebi, değerli metalin enflasyona karşı bir önlem olduğu fikrine bağlı. Mart ayında, ABD’deki fiyat baskıları ABD’de yıllık %8,5 ile 1981’den bu yana en hızlı artış oldu. Bjorn Goosen’e göre, artan altın talebinin çoğu mücevher sektöründen gelecek, yatırımcılar daha fazla altına dayalı ETF satın alacak ve dünya çapındaki merkez bankaları resmi altın alımlarını hızlandıracak. Analist, şunları söylüyor:

Altın talebi mevcut seviyelerde tutulacak ve ağırlıklı olarak mücevher sektörü tarafından desteklenecek, aynı zamanda merkez bankaları ve ETF ile ilgili talep tarafından desteklenecek. Keşif büyümesinin bu yıl da devam etmesini bekliyoruz.

“Jeopolitik riskler ve enflasyon nedeniyle yatırımcılar pozisyonlarını koruyor”

Bu yıl yaklaşık 2.052 dolara ulaştıktan sonra, Haziran Comex altın vadeli işlemleri en son 1.945 dolardan işlem görüyordu. Devam eden jeopolitik gerilimler ve enflasyon, yatırımcıları mevcut altın pozisyonlarını korumaya ikna ediyor.

Avustralya’nın Çin’i geride bırakarak bu yıl maden üretiminin yaklaşık %5,8 oranında artması bekleniyor. Bjorn Goosen, fiyatların üretime destek sağladığı için Rusya’nın üçüncü en büyük üretici olmaya devam edeceğini de sözlerine ekliyor.

Altın arama bütçeleri yıllık %42 artarak yaklaşık 6,2 milyar dolara yükselirken, altın finansmanı Mart ayında çok yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve sondaj faaliyetleri pandemi öncesi seviyeleri aştı. Analist, “Bu, emtia sektöründeki son büyük düşüşün başladığı 2013’te en son görülen seviyeye geri dönüş” diyor.

S&P Global’in görünümüne göre, 2022’de altın bütçelerinin daha da artması ve diğer emtialara kıyasla dirençli kalması bekleniyor. 2022’de altın üretmenin artan maliyetleri açısından, ön veriler toplam nakit maliyetlerinin yaklaşık %10 artacağını ve 900 doları aşacağını gösteriyor. Analiste göre bu, daha yüksek ham petrol maliyetleri, daha yüksek enerji maliyetlerini ve hammadde için artan maliyetleri yansıtıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir