Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$58.872
% 1.35
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 58.872
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Japonya’nın sermaye harcamaları yaklaşık %10 artış yaşadı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Perşembe günü açıklanan verilere göre Japon firmaları, genel olarak elektrik şebekelerine ve emlak piyasasına yapılan yatırımlardaki artışın etkisi ile sermaye harcamalarını, üçüncü çeyrekte son dört yılın en hızlı temposunda artırdı.

Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre sermaye harcamaları, 30 Eylül’e kadar olan üç aylık dönemde bir önceki yıla göre %9,8 artarak %6,4’lük büyüme beklentisinin ve bir önceki çeyrekte görülen %4,6’lık artışın oldukça üzerine çıktı.

Olağan şirket kârları da üçüncü çeyrekte %10’un üzerinde artış gösterdi ancak büyüme hızı geçen yıla göre önemli ölçüde yavaşladı.

Veriler; büyük Japon firmalarının, yüksek enflasyon ve zayıf yen nedeniyle artan olumsuzluklara rağmen ülkenin ekonomik görünümü konusunda iyimser olmaya devam ettiğini gösterdi.

Ülkedeki enerji sıkıntısı, elektrik şebekelerine yapılan yatırımların artmasına neden olurken hükümet, yakın zamanda kömür ve doğal gaz ithalatına olan bağımlılığını azaltmak için bazı nükleer enerji santrallerinin ömrünü uzatmayı planladığına işaret etti.

Ülkedeki çok düşük faiz oranları da emlak piyasasını yatırımcılar için cazip kılarak sektöre yapılan yatırımların yüksek olmasını sağladı.

Olumlu rakamların, önümüzdeki hafta açıklanacak olan üçüncü çeyreğe ilişkin revize edilmiş gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verilerini etkilemesi bekleniyor. İlk GSYİH verileri, Japonya ekonomisinin üçüncü çeyrekte %0,3 ile beklenmedik bir şekilde küçüldüğünü gösterdi.

Perakende satışlar ise yendeki zayıflamanın tüketici harcamaları üzerindeki baskısı nedeniyle son aylarda beklenenden daha az büyüdü.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi, büyük ölçüde Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan emtia piyasasındaki aksaklıkların tetiklediği yüksek enflasyon ve değer kaybeden yenin baskısıyla mücadele ediyor.

Japonya Merkez Bankası, enflasyonu düşürmek için para politikasını sıkılaştıracağına dair bir işaret vermedi ve bu da bu yıl ülkenin ve ABD’nin faiz oranları arasındaki makasın açılmasıyla yen üzerinde ağır bir yük oluşturdu.

Tüketici enflasyonu 1982’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak ekonomi üzerinde yakın vadede daha fazla baskı görüleceğinin habercisi oldu. Artan sermaye harcamalarının baskıyı bir nebze azaltması muhtemel olsa da ülke ekonomisinin yüzü soluk görünüyor.

Yine de yen, Perşembe günkü verilere olumlu tepki vererek %0,6 artışla son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir