Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.632
% 4.33
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.632
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Çin’in zayıf verileri petrol rallisini yarıda kesti

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Perşembe günü petrol fiyatları, Çin ekonomisinde artan çatlakları gösteren verilerin ardından üç günlük yükselişine ara verirken piyasalar, OPEC’in yılın son toplantısında arz kesintisi yapıp yapmayacağı konusunda da spekülasyon yaptı.

Bu hafta açıklanan resmi ve özel anketlere göre Çin’de üretim faaliyetleri Kasım ayında ciddi ölçüde zayıfladı. Bu durum, iki büyük şehirde düzenlenen protestoların ardından bazı COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesine ilişkin iyimserliği genel olarak dengeledi.

Pekin ayrıca bu yıl Çin ekonomisi üzerinde ağır bir yük oluşturan ve ham petrole olan iştahını azaltan karantina önlemlerini azaltmayı planladığına dair bir işaret vermedi.

Brent 86,83 dolar civarında sakin seyrederken WTI pek değişmeyerek 80,50 seviyesinde işlem gördü.

İlgi şimdi Pazar günkü OPEC+ toplantısında. Piyasalar, Ekim ayında üretimi günlük 2 milyon varil azaltan grubun, arz kesintilerini sürdürme ihtimali konusunda bölünmüş durumda.

Grup kısa süre önce, bu toplantıda petrol piyasalarındaki son zayıflığı değerlendireceğinin sinyalini vermişti ancak üretim kesintisine dair doğrudan bir işaret vermedi.

Yine de ham petrol fiyatları, ABD stoklarının bir önceki hafta beklenenden daha fazla daraldığını gösteren verilerin ardından son seanslarda sert bir yükseliş gösterdi. Veriler, ABD hükümetinin Stratejik Petrol Rezervi’nden yaptığı kesintileri azalttığını gösterdi ki bu da ülkedeki petrol arzının daralacağının habercisi olabilir.

Ancak rafineriler arasındaki talep hâlâ güçlü olsa da benzin stoklarında devam eden artış, yüksek enflasyon ve artan faizler nedeniyle tüketicilerin yakıt talebinin zayıflığını koruduğunu gösterdi.

Dolardaki zayıflık bu hafta petrol piyasalarına da yaradı. Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının önümüzdeki aylarda faiz artırım hızını yavaşlatacağını ima etti.

Ancak Powell, enflasyonun inatçı olması halinde faizlerin beklenenden daha yüksek seviyelerde zirve yapabileceği konusunda uyardı.

Fed’in Bej Kitabı, ABD ekonomisinin ivme kaybettiğini gösterirken görünümün “artan kötümserlik” ile döşenmiş olması, petrol talebiyle ilgili belirsizliğin süreceğinin habercisi.

OPEC de kısa süre önce, artan faiz oranları ve yüksek enflasyonun körüklediği ekonomik belirsizlik nedeniyle yakın vadede ham petrol talebinin zayıflayacağı tahmininde bulundu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir