Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.450
% 3.93
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.450
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Fed’in şahin görünümü altını ürküttü

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Perşembe günü altın fiyatları Fed’in, piyasaların beklediğinden daha şahin bir tutum sergilemesinin ardından düştü. Sarı metalin görünümü, daha yüksek faiz oranları beklentisiyle belirsizliğini koruyor.

Bununla birlikte külçe altın fiyatları bu hafta güçlü bir yükseliş kaydederek ABD’deki enflasyonun Kasım ayında daha da azaldığını gösteren verilerin ardından 1.800 dolarlık kilit direnç seviyesini aştı.

Spot altın %0,4 düşüşle 1.800,79 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri %0,4 azalarak 1.811,35 dolara indi. Her iki enstrüman da haftalık %0,6 artışla işlem görmeye devam etti.

Merkez bankası faiz oranlarını 50 baz puan ile nispeten küçük bir oranda artırmış ve daha yavaş bir artırım temposunun ana hatlarını çizmiş olsa da Fed Başkanı Jerome Powell’in, faiz oranlarının beklenenden daha yüksek seviyelerde zirve yapabileceği konusunda uyarmasının ardından Çarşamba günü sarı metal fiyatları bir miktar geriledi.

Artan faiz oranları, getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini artırdığı için bu yıl altın piyasalarının önündeki en büyük engeldi. Çarşamba günkü artışla birlikte Fed, gösterge faiz oranını bu yıl 425 baz puan artırarak 2008 finansal krizinden bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Bu durum, enflasyonu 40 yılın en yüksek seviyesinden biraz daha uzaklaştırmış olsa da enflasyon hâlâ merkez bankasının yıllık hedefi olan %2’nin oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor. Powell, beklenenden daha yüksek faizlerin ana nedeni olarak bunu gösterdi.

Fed ayrıca enflasyonu düşürmek için ABD ekonomisindeki büyümeyi ve istihdam piyasasını yavaşlatmaya niyetli olduğunu yineledi.

ING analistleri bir notta “Piyasa, enflasyonu can çekişiyor olarak görse de Fed kesinlikle öyle görmüyor. Fed’in rahatlaması için çekirdek enflasyonun, bir iki ay piyasanın beklediğinden daha az gelmesini değil, enflasyonun yavaşladığına dair önemli kanıtlar görmek isteyecektir.” diye yazdı.

Diğer değerli metaller de sakin seyrederken hisse senetleri ve para birimleri gibi risk odaklı varlıklar değer kaybetti.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çin ekonomisinin yeniden açılmasına ilişkin belirsizliğin devam etmesi nedeniyle Perşembe günü düştü. Ülke bu ay COVID-19 önlemlerinin bazılarını azaltmış olsa da enfeksiyonlarda büyük bir artışla karşı karşıya – öyle ki hükümet, virüsün yayılmasını izlemenin artık imkansız olduğunu söyledi.

Bakır vadeli işlemleri %0,3 düşerek 3,8522 dolara geriledi. Çin’e ilişkin belirsizliğin, piyasalarda kısa vadede daha fazla dalgalanmaya yol açması bekleniyor.

Bakır ayrıca özellikle Fed’in ABD ekonomisinde potansiyel bir yavaşlama sinyali vermesiyle, küresel ekonomik büyümenin yavaşlama ihtimalinden de etkilendi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir